Hlavní obsah

Potkala jste toho pravého? Víme, jak to poznáte!

Foto: Thinkstock

Vybrat si partnera pro život není jednoduchéFoto: Thinkstock

Je to klasický příběh, který si prožila snad každá žena. Potkala příjemného muže, zamilovala se, nějakou dobu spolu randili a po určité době přišlo velké zklamání. Ale co to zkusit jinak? Vždyť si nového přítele můžete pořádně „proklepnout“ hned na začátku. Existuje na to hned několik spolehlivých metod!

Článek

Jakkoli to vypadá, že jste právě potkaly „pana dokonalého“, může se lehce stát, že se za pár měsíců, nebo dokonce třeba za rok či dva, budete topit v slzách. Ne vše, co vypadá dokonale, totiž ve skutečnosti dokonalé je. Zkuste být i v zápalu zamilovanosti ostražité a prověřte si svůj nový objev pomocí následujících ověřených a vyzkoušených metod.

1. Metoda vnitřního trku

Tuhle metodu lze použít vždy, když jste s partnerem. A je jedno, zda se povalujete na gauči u něj doma nebo sedíte v luxusní restauraci. Jde o to, že kdykoli jste spolu, vyvolává to ve vás nějaké pocity. Je logické, že především na počátku, v době zamilovanosti, jde veskrze o pocity příjemné. Občas se ale objeví takzvaný trk, tedy něco, co vaše libé naladění nějakým způsobem naruší. „Jde o situace, které vás nějakým způsobem vykolejí, neboli trknou. Často jsou trky doprovázeny nepříjemným pocitem v oblasti hrudi a náhlým poklesem vaší nálady,“ popisuje kouč partnerských vztahů Aleš Kalina.

Foto: Thinkstock

Že byste zrovna řekla něco, co váš protějšek neslyší rád?Foto: Thinkstock

A v první chvíli vlastně ani moc nevíte, co přesně to způsobilo. Může jít totiž o cokoli. Vnitřní trky mají několik forem:

  • Slovní podoba – váš partner řekne něco, co vám zcela nesedí. Může to být nevydařený vtip, hloupá poznámka na servírku, jednoduše věta, která vás „trkne“. A o vašem partnerovi může naznačovat mnohé, třeba že nemá k ženám příliš velkou úctu, že se chová sexisticky, že je tak trochu přisprostlý a podobně.
  • Reakce na určitou situaci – je to okamžik, chvilka, kdy se váš nový přítel přestane hlídat. A třeba při squashi, když se mu nevydaří úder, na soupeře vyjede. Je to v zápalu hry, mohlo by se říct. Ale taky to může značit to, že váš přítel neumí prohrávat.
  • Gesta či nečekané jednání – jde o nenápadnou formu, kdy váš partner v podstatě nic špatného neřekne ani neudělá, ale vám jeho chování jednoduše nesedí. Může jít třeba o situaci na silnici, kdy vám jiné auto udělá nepěknou myšku, což ve vašem příteli vyvolá potřebu odplaty. Tak najednou přidá plyn a začne se na „myškaře“ tlačit. Možná o nic nejde, jen taková chlapská přetahovaná, ale co když je v něm příliš mnoho agrese a potřeba ji ventilovat nesprávným způsobem?!

Trky není dobré podceňovat. Především na začátku vztahu máte totiž tendenci toho druhého pořád omlouvat. Říkáte si, že o nic nejde, že se to stává jen občas nebo že za to mohly okolnosti. Ale dobré je všechny tyhle trky zapisovat, nebo je alespoň uchovávat v paměti, a když se stále opakují, je jasné, že to něco znamená.

2. Chobotnicova metoda

Tahle metoda není až tak zaměřena na chování partnera, jako na to, co spolu máte či nemáte společného. Tedy jak moc, či jak málo se k sobě hodíte. „Průměrný člověk má 200 až 300 známých, ale ne všechny tyto vztahy jsou na stejné úrovni. Čím bližší přátele máte, tím jich je méně. A na konci stojí jediný a nejbližší člověk, se kterým sdílíte své nejniternější emoce, touhy a hodnoty,“ říká Aleš Kalina. Je tedy jasné, že váš partner toho s vámi musí mít hodně společného. Protože jen tak spolu můžete plnohodnotně trávit společný čas a vytvářet nějaké hodnoty.

Foto: Thinkstock

Povaha partnera se může projevit až na několikáté schůzceFoto: Thinkstock

Chobotnicova metoda je velmi jednoduchá, přitom ale velmi spolehlivá. Vy i partner si vezměte tužku a papír a zkuste si ji udělat podle našeho návodu:

  • Každý z vás si na svůj papír napište tři činnosti, které jsou pro vás velmi důležité. Něco, co milujete, co vás baví, naplňuje a nikdy byste se toho nechtěli vzdát. Může to být cokoli, cestování, vaření, tenis nebo třeba povalování na gauči u televize.
  • Pak udělejte totéž s činnostmi, které nenávidíte. Věci, z nichž máte osypky a nesnesete je. Opět neexistuje žádné omezení, může to být vynášení odpadkového koše, mytí oken nebo třeba chování psů, lyžování nebo sledování politických diskusí v televizi.
  • A nakonec si své papíry s partnerem porovnejte. Pravidlo zní, že v případě oblíbených činností byste se alespoň v jedné měli shodnout, tedy například oba byste měli milovat cestování. Zároveň se žádná vaše milovaná činnost nesmí protnout s partnerovou nenáviděnou věcí a opačně.

Říkáte si, že tak přísné to být nemusí? Že třeba i když váš partner nesnáší háčkování a vy ho máte ráda, můžete se tomu věnovat, když on není doma? „Týká se to prioritních činností, důležitých činností, které váš život výrazně ovlivňují. Háčkovat samozřejmě můžete, když partner nebude doma, ale co když budete milovat cestování minimálně pětkrát ročně, a on jej bude nenávidět a bude chtít být jen doma?“ vysvětluje kouč partnerských vztahů Lenka Černá z portálu Mujvztah.cz.

Tip redakce:Že se vás tohle netýká? Už máte svého prince doma a skvěle vám to funguje? I tak můžete leccos vylepšit, inspiraci najdete v článku Pět skvělých vychytávek pro váš vztah!.

3. Metoda Přátelé mých přátel

U téhle metody je v hlavní roli nejen váš partner, ale především jeho kamarádi. „Přátelé většinou odpovídají vašemu vnitřnímu světu. Lze tedy říci, že budou podobný typ osobnosti, jako jste vy,“ vysvětluje Lenka Černá.

Sledujte tedy svého partnera ve společnosti jeho kamarádů a všímejte si v podstatě úplně všeho. Jací jsou jeho kamarádi, zda vám jsou sympatičtí, zda je vám s nimi fajn, ale také zda vám váš přítel umí i před nimi dát najevo lásku, zda se nestydí třeba za vzájemné dotyky, zda je stejný, jako když je bez kamarádů. Pokud se s nimi totiž chová jinak než bez nich, neznačí to nic dobrého. „Nejspíš to ukazuje na to, že se před vámi přetvařuje. Protože především ve společnosti přátel bývají lidé uvolnění a takoví, jací skutečně jsou,“ vysvětluje Lenka Černá. Takže pokud vám na vašem partnerovi a jeho kamarádech něco nevyhovuje, buďte ostražité!

Tip redakce:A ještě jednu věc byste neměly podceňovat! A to sexuální barometr, který jasně ukáže, jak na tom váš vztah je. Jak na něj, se dočtete v článku Spočítejte si křivku svého vztahu!

Tak co? Vyzkoušíte některou z těchto metod? Nebo všechny?

Reklama

Související témata: