Hlavní obsah

Praktický rodičovsko-teenagerský slovník!

Foto: Thinkstock

Slovník vašich dětí vám bude znít zvláštně, ale oni si rozumíFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ta borka mě úpe nejvíc vyndala! To byl prostě hustoles! Že svým dospívajícím dětem někdy vůbec nerozumíte a žasnete nad jejich výrazy? Nebojte se, máme pro vás slovníček, který vám pomůže alespoň v základu pochopit, co po vás zrovna chtějí nebo o čem se baví s kamarády!

Článek

Mají potřebu se lišit a někdy to dělají tak svérázně a afektovaně, že nevíte, jestli se máte smát, nebo žasnout. Když slyšíte patnáctiletého syna, jak říká kamarádovi, že toho borečka sundá, když kólne jeho roštěnce, nejradši byste mu dali pořádnou výchovnou lekci, aby se probral.

Mastná tyč, to je pruda

Ale buďte v klidu, vaše dítě není prapodivný asociál, mluví tak všichni! „Jsem zvyklá na to, jak se mezi sebou baví -náctiletí, ale někdy je to oříšek i pro mě – některé věci si musíte domyslet z kontextu, protože to slyšíte poprvé v životě,“ říká středoškolská učitelka Lucie Horáčková a s úsměvem dodává: „Třeba zrovna tento týden si dva studenti postěžovali, jaký je to vopruz jezdit brzy ráno na praxi mastnou tyčí. Už jsem se setkala s různým označením pro MHD, třeba výraz socka znám už dlouho, ale pojmenování mastná tyč bylo i pro mě novinkou.“

Ale ruku na srdce, nebyli jsme v jejich věku jiní. „Dospívající cítí potřebu odlišovat se od ostatních, nejen od starších generací, ale i od sebe navzájem. Není to jen záležitost posledních několika let, mladí lidé se tak chovali vždy,“ říká lingvistka Zdeňka Tichá z Ústavu pro jazyk český a dodává, že v dnešní době jsou jen všechny tyto výrazy mnohem lépe zachycovány v psané podobě díky SMS zprávám, chatu, e-mailům a sociálním sítím.

Foto: Thinkstock

Teenageři se rozlišují nejen podle oblečení, stylu, ale i podle hlášekFoto: Thinkstock

Hustá kalbička v klubíku

V řeči teenagerů se mísí slangy z mnoha oblastí – sportovní, počítačové nebo hudební. „Mladí mají také tendenci používat zvláštní výrazové prostředky, například vytvářejí slova s příponami -ačka: restauračka, lyžovačka, líbačka, -oška: diskoška, atmoška. Často také přehánějí a nadsazují, a tak je všechno super, hyper, giga, mega nebo extra. Velmi časté je také používání zdrobnělin – byli v pěkném hotýlku, v kavárničce, v dost dobrém klubíku nebo na husté kalbičce,“ popisuje Zdeňka Tichá typické prvky slangu dospívajících.

Vychovávat, nebo nechat být?

A má vůbec smysl snažit se je nějak „srovnat,“ nebo je lepší počkat, až z tohoto zvláštního jazyka vaše ratolesti vyrostou a začnou mluvit zase jako normální, kultivovaní lidé? Pedagožka Lucie Horáčková k tomu dodává: „Usměrnění je samozřejmě na místě, pokud mluví sprostě nebo urážejí své okolí. Slangové výrazy ale patří k jejich věkové i sociální skupině a nemá cenu se snažit jejich slovník měnit a z této skupiny je vyčleňovat.“ Nebojte se, s přibývajícím věkem začnou vaše děti samy mluvit zase normálně a všechno se srovná!

Grafické hříčky v psaném projevu: jaxepatří, xicht, wostrey, přeqapivě, pišqorky, πsek, πseň

Perly puberťáckého slangu: nejvíc málo vyndaný = vzrušující, zábavný, hustopeklo= silný, dramatický zážitek, sekec, mazec, rychta = dramatická událost se silným emocionálním dopadem, hafo krutá kašomalta = a) velmi kvalitní, b) příliš komplikovaný, fungl jedlý = cosi nechutného, vykusovat se = líbat se

A takhle budou mluvit s vámi: Čekni mi pls úkol= zkorntroluj mi, prosím, úkol, kólnu ti = zavolám ti, to je megální pruda = to je hrozná otrava, mám to na salámu = je mi to jedno, wo co go jako? = o co jde?, to byl absolutní herbicid! = to byl velmi nepříjemný zážitek!

A jak je to u vás doma? Rozumíte vašim teenagerům, nebo se ztrácíte v překladu? A jaké výrazy jste používali vy sami, když vám bylo -náct?

Reklama

Související témata:

Načítám