Hlavní obsah

Proč vám mizí draze zaplacené teplo?

Foto: Isifa

Teplo domova může být draze zaplacenéFoto: Isifa

Reklama

Opět jste platili za teplo o několik stokorun více než rok předtím, a přitom doma chodili v teplých svetrech? I když ceny energií stále stoupají, často si člověk může za vysoké účty sám. Zkontrolujte si, zda neděláte některou z těchto chyb!

Článek

Myslíte si, že umíte s teplem správně hospodařit? Podle statistik právě na ně a teplou vodu připadne až osmdesát pět procent peněz z nákladů na bydlení. A to je dost velký prostor na to, abyste zde mohli šetřit. Ověřte si, zda za vašimi vysokými náklady nestojí některý z těchto problémů.

1. problém – otevřená okna

Okny uniká spoustu draze zaplaceného tepla, třeba tím, že je máte otevřená a špatně větráte. Patříte mezi ty, co se bojí plísně, a tak nechávají stále pootevřeno takzvanou mikroventilaci? Pak se zbytečně připravujete o nemalé peníze. Mnohem lepší a úspornější je otevřít okna dvakrát za den dokořán na pět minut. Vyměníte tak vydýchaný vzduch a přitom vám nevychladnou stěny, od nichž se opět ohřeje. Doporučuje se také na dobu větrání vypnout radiátor.

2. problém – špatně utěsněná okna

Máte stará okna, která netěsní, a už při mírném větru venku vám doma vlají záclony? Utíká vám tudy teplo stejně, jako když máte celou zimu otevřenou ventilačku. Proto neváhejte a co nejdřív si kupte těsnění a škvíry ucpěte! Jeho spodní strana je opatřena samolepicí páskou, kterou stačí odstranit a těsnění nalepit na okno. Jeho cena začíná na sedmi korunách za metr!

Foto: Thinkstock

Dodržujte správné teploty v místnostech, pro ložnici je to osmnáct stupňůFoto: Thinkstock

3. problém – špatná okna

Víte, že vaše okna potřebují vyměnit, jenže nemáte na ně peníze? Pak si zkuste – aspoň trochu – pomoci levněji. Určitě utěsněte spáry, jak bylo řečeno o bod výše. Pokud se setmí nebo odcházíte z domu, zatáhněte žaluzie nebo ještě lépe silné závěsy, které okno zakryjí, ale nechají volný radiátor. Na okně vytvoří jakousi peřinu, která dokáže ušetřit až čtyři procenta nákladů za teplo.

4. problém – přetopený interiér

Dodržujte normou stanovené teploty pro jednotlivé místnosti. Jestliže snížíte v bytě teplotu o jeden stupeň, můžete ušetřit až šest procent tepla! Doporučené teploty a další tipy naleznete v článku zde.Pamatujte také na to, že například při vaření, žehlení, práci na počítači a dokonce pouze tím, že v bytě chodíte a jste, vzniká teplo. Proto se v kuchyni doporučuje topit jen na osmnáct stupňů, zbytek obstará varná deska, konvice či sporák.

5. problém – radiátory topí moc

Sluníčko v zimě je poklad, protože zlepší náladu, ale hlavně dokáže zadarmo dodat skrz okna i trochu toho tepla. Jenže k čemu vám to je, když jste zrovna v práci a doma vám topí nejen slunce, tak radiátor? Určitě pomohou termostatické hlavice. Ty jsou schopné reagovat právě například na slunce a v takovém případě hlavice sníží množství teplé vody, která do radiátoru přitéká, to se samozřejmě projeví i na měřiči tepla, a pak na vašem účtu. Do velkých domů jsou pak vhodnější digitální termostatické hlavice, u nichž si lze například nastavit různé denní režimy.

Foto: Thinkstock

Správná regulace vám pomůže šetřit, aniž byste doma mrzliFoto: Thinkstock

6. problém – špatná regulace

Pokud je to možné, pořiďte si do bytu termostat, který bude teplotu regulovat podle aktuální situace a také režimu, který si nastavíte. Doporučuje se ho umístit nejlépe do obývacího pokoje a rozhodně využít nastavení denního a nočního režimu. Pokud v noci, o dovolené, nebo když je celý den rodina ve škole a v zaměstnání, snížíte teplotu o několik stupňů, lze tím ušetřit až dvacet procent energie. Nemusíte se bát, že byste přišli do zimy, termostat začne včas topit a vás přivítá příjemné teplo domova.

7. problém – nenasytné stěny

Nemáte zateplený dům a nehrozí, že by se k tomu v nejbližší době schylovalo? Zkuste aspoň dočasně zabránit únikům tepla do zdí tím, že za radiátory nalepíte odrážecí fólii. Jak napovídá její název, tepelné záření, které by jinak pohltila stěna – může to být až dvacet procent – odráží zpět do místnosti. Ušetřit se tak dá až pět procent energie. Fólie za jeden radiátor vás přijde v průměru na pět set korun.

Už jste zkusili všechny tyto metody a stále se vám zdá účet za topení příliš vysoký? Pak povolejte odborníky. Máte-li vlastní kotel, může být problém v něm, neboť například usazeniny, vodní kámen či špatný hořák dokážou zvýšit náklady na topení až o pět procent.

Samozřejmě nejvyšší úspory přinesou dražší opatření jako výměna oken, zateplení či změna způsobu topení. Více o nich v tomto článku.

Jak šetříte doma vy? Řekněte to ostatním v diskusi pod článkem.

Reklama

Související témata:

Načítám