Článek
Postup
01.
Rýži propláchněte a nechte odkapat. Pokud používáte sušené houby, namočte je do převařené vody a nechte je nabobtnat. Šalotku si nakrájejte na silnější plátky.

Houby a šalotku nakrájejteFoto: Petr Makovička
02.
Na olivovém oleji asi 2 minuty zarestujte rýži. Pak přidejte bílé víno, přidejte část hub (v případě sušených i s vodou, ve které se máčely) a podle potřeby přilévejte vývar z masa nebo kostí (asi 1 litr). Rýži pomalu vařte zhruba 18 minut.

Přilijte víno a popřípadě vývarFoto: Petr Makovička
03.
Na olivovém oleji zarestujte zbytek hub, přidejte tymián a šalotku. Když jsou houby měkké, přidejte uvařenou rýži.

Houby krátce orestujte a přidejte šalotkuFoto: Petr Makovička

K houbám přidejte uvařenou rýžiFoto: Petr Makovička

Čerstvý tymián nasekejte najemnoFoto: Petr Makovička
04.
Podle potřeby ještě přilévejte horký vývar z masa nebo kostí a rýži ještě chvilku duste, aby byla opravdu al dente (na skus). Každá rýže se dělá jinak dlouho, takže ji nezapomínejte průběžně ochutnávat!
05.
Když je vše hotové, přidejte máslo a nastrouhaný parmezán. Vše důkladně míchejte, aby omáčka byla krásně krémová. Neměla by ale přejít varem! Dochuťte čerstvě mletým pepřem (případně dosolte) a neustále míchejte. Rizoto mícháním provzdušníte a bude díky tomu krásně kypré a nadýchané.

Přidejte máslo, podle chuti přisolteFoto: Petr Makovička
06.
Rizoto podávejte na velkém talíři a dozdobte jej parmezánem a snítkou tymiánu. Nezapomeňte, že i na stole by měla být mistička s parmezánem, aby si hodovníci mohli přidávat podle chuti!