Hlavní obsah

Rizoto s houbami

Hodnocení:
(4)
Foto: Petr Makovička
Doba přípravy
10 minut
Doba vaření
30 minut
Náročnost
střední

Rizota na všechny způsoby se těší velké oblíbenosti. Nejsou většinou finančně náročná a ani nedají moc práce. Pro recept na jedno skvělé rizoto s houbami, parmezánem a vinnou omáčkou jsme se stavili v pražské restauraci Como. A šéfkuchař Pavel Mencl ví, jak ho udělat, aby opravdu chutnalo!

Ingredience pro:
4 porce
  • 500 g rýže arborio
  • 400 g hub
  • 50 g šalotky
  • 1250 ml hovězího vývaru
  • 100 ml bílého vína
  • 150 g másla
  • 200 g parmezánu
  • olivový olej
  • sůl
  • pepř
  • tymián
Článek

Postup

Krok 1: Rýži propláchněte a nechte odkapat. Pokud používáte sušené houby, namočte je do převařené vody a nechte je nabobtnat. Šalotku si nakrájejte na silnější plátky.

Foto: Petr Makovička

Houby a šalotku nakrájejte

Krok 2: Na olivovém oleji asi 2 minuty zarestujte rýži. Pak přidejte bílé víno, přidejte část hub (v případě sušených i s vodou, ve které se máčely) a podle potřeby přilévejte vývar z masa nebo kostí (asi 1 litr). Rýži pomalu vařte zhruba 18 minut.

Foto: Petr Makovička

Přilijte víno a popřípadě vývar

Krok 3: Na olivovém oleji zarestujte zbytek hub, přidejte tymián a šalotku. Když jsou houby měkké, přidejte uvařenou rýži.

Foto: Petr Makovička

Houby krátce orestujte a přidejte šalotku

Foto: Petr Makovička

K houbám přidejte uvařenou rýži

Foto: Petr Makovička

Čerstvý tymián nasekejte najemno

Krok 4: Podle potřeby ještě přilévejte horký vývar z masa nebo kostí a rýži ještě chvilku duste, aby byla opravdu al dente (na skus). Každá rýže se dělá jinak dlouho, takže ji nezapomínejte průběžně ochutnávat!

Krok 5: Když je vše hotové, přidejte máslo a nastrouhaný parmezán. Vše důkladně míchejte, aby omáčka byla krásně krémová. Neměla by ale přejít varem! Dochuťte čerstvě mletým pepřem (případně dosolte) a neustále míchejte. Rizoto mícháním provzdušníte a bude díky tomu krásně kypré a nadýchané.

Foto: Petr Makovička

Přidejte máslo, podle chuti přisolte

Krok 6: Rizoto podávejte na velkém talíři a dozdobte jej parmezánem a snítkou tymiánu. Nezapomeňte, že i na stole by měla být mistička s parmezánem, aby si hodovníci mohli přidávat podle chuti!

ynezorPumanzeSaNyknalC