Hlavní obsah

Škola vaření ze zdravých potravin: Dejte šanci fazolím!

Foto: Thinkstock

Více pomocníků v kuchyni znamená sice možná trochu větší nepořádek, ale hlavně zábavu a radostFoto: Thinkstock

Reklama

Další díl Školy vaření ze zdravých potravin jsme zaměřili na oblíbenou pochoutku detektiva Columba – fazole. V různých variacích jsme pro vás uvařili a otestovali čtyři recepty. Ochutnejte je!

Článek

Věděli jste, že fazolí existuje až 50 druhů? „Tato významná luštěnina se nejčastěji vaří nebo mele na mouku, coby lusky jí jako zelenina,“ uvádí Ing. Iva Veselá z poradny Food Life a doplňuje podrobněji: „Fazole obsahují zhruba 20 až 25 procent bílkovin, 1 až 1,5 procent tuku, 55 až 62 procent sacharidů a 3 až 4 procenta vlákniny. Z vitaminů mají zejména provitamin A a komplex vitaminů B, vápník, železo, hořčík." Ještě váháte?

Mají svá plus

I když fazole nepatří u nás mezi příliš oblíbené, tvoří důležitou složku potravin mnoha národních kuchyní. Nebuďte konzervativní a sáhněte po nich také. Zvlášť nyní v zimě, kdy umí díky svému složení zahřát, vzhledem k obsahu vlákniny a bílkovin pomoci při hubnutí a zinkem zase prospět sexuálnímu apetitu ;-). Vyberete si?

Fazole červená ledvina: ideální k mexickým jídlům doplněné kukuřicí, tortillou nebo v kombinaci s hovězím masem. Jsou bohaté na hořčík a podporují funkci ledvin. Jsou lehce močopudné.

Fazole bílé: jsou moučnatější, proto se hodí spíše do polévek. „Můj osobní tip – rozmixujte uvařené bílé fazole, smíchejte s moukou a přidejte do jakéhokoli litého těsta. Moučník bude plný bílkovin a vsaďte se, že nikdo neuhádne, že v něm jsou fazole!" radí Iva Veselá.

Fazole mungo zelené:ochlazují organismus a odstraňují vlhkost. Jsou velmi vhodné ke klíčení. Klíčky obsahují mnoho enzymů a je vhodné si jimi posypávat saláty nebo i teplá jídla.

Adzuki fazole:jsou vhodné i pro přípravu sladkých pokrmů (s rozinkami) a dezertů. Posilují dráhu ledvin.

Ve většině případů se musejí všechny typy namáčet na několik hodin, proto je třeba na to myslet dopředu. Ušetřit čas můžete jejich variantou v plechovkách. Zkrátka jejich výhody, včetně nízkých nákladů, jsou neodolatelné... Pojďte tedy do kuchyně!

Červené fazole po indicku

Pro 2 osoby potřebujete:250 g červených fazolí, namočených noc předem (nebo fazole z plechovky), 2 velké cibule, 2 stroužky česneku, kousek čerstvého zázvoru, půlku lilku, 1/2 plechovky drcených rajčat, 1 a 1/2 lžíce kari, 1 lžičku kurkumy, 1 lžičku sladké papriky, 1 lžičku římského kmínu, trochu čerstvého koriandru, 2 bobkové listy, 2 hřebíčky, pár zrnek černého pepře, sůl, několik lžic oleje

Foto: Jakub Jurdič

Komu přijde jídlo málo pikantní, může přizdobit fazole ještě chilli papričkamiFoto: Jakub Jurdič

Postup:Předem namočené fazole uvařte ve vodě, ve které jste je namáčeli, přidejte lžičku kurkumy, bobkové listy, hřebíček, pepř a nesolte. Vařte asi půl hodiny, nebo dokud nejsou fazole měkké. Nakonec sceďte.

Mezitím rozehřejte olej v hrnci, přidejte kmín, cibuli a restujte. Když začne cibule sklovatět, přidejte lilek, kari, papriku, česnek a zázvor. Chvíli duste, pak přidejte rajčata, dosolte a nechte pár minut bublat. Do směsi přidejte fazole a nechte povařit ještě asi pět minut. Nakonec dochuťte čerstvým koriandrem. Podávat je můžete s rýží nebo plackami čapátí.

Barevný salát z adzuki

Pro 2 osoby potřebujete:200 g fazolí adzuki, 1 čajovou lžičku mořské soli, 1 žlutou papriku, 4 kousky celeru, 125 g ovčího sýra, 125 g černých oliv, 1 červenou cibuli, černý pepř čerstvě pomletý, tabasco.

Foto: Jakub Jurdič

Kombinace teplé zeleniny s čerstvou, a to všechno položené na listech salátu, chutná skvěleFoto: Jakub Jurdič

Postup:Adzuki fazole namočte v litru vody alespoň na 12 hodin. Ve vodě, ve které byly namočeny, je vařte 25 až 30 minut. Krátce před koncem doby varu přidejte sůl. Vodu slijte a fazole nechte vychladnout. Orestujte celer s cibulí, přidejte nakrájenou papriku. Smíchejte dohromady se sýrem nakrájeným na kostky a s olivami. Na závěr vmíchejte fazole. Salát okořeňte pepřem, několika kapkami tabasca a nechte chvilku odležet. Výhoda fazolí adzuki je především v tom, že stejně jako červená čočka nenadýmají.

Sladké adzuki s rýží

Pro 2 osoby potřebujete:2 hrnky fazolí adzuki, 1 a půl hrnku bílé rýže, přibližně 2 dcl mléka, 1 hrnek rozinek, sůl, 3 hrnky jablek nakrájených na kostičky

Foto: Jakub Jurdič

Adzuki s rýží nasladko můžete ještě dochutit kapkami meduFoto: Jakub Jurdič

Postup:Rýži vařte v mléce do měkka, chytí nasládlou chuť. Předem namočené adzuki vařte asi 20 minut, přidejte rozinky a dalších 5 minut povařte. Nakonec přidejte jablka, povařte opět do měkka. Do vymazané zapékací mísy vložte vrstvu uvařené sladké rýže a vrstvu směsi adzuki. Pečte při 190 °C asi 10 minut. Podávejte teplé i studené.

Máte i vy nějaký osvědčený tip? Dejte vědět ostatním v diskusi pod článkem.

Reklama

Načítám