Hlavní obsah

(Ne)obyčejné fazole? Ochrání srdce, sníží tlak i cholesterol

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Zelené, bílé, červené a možná velké barevné. Jaké fazole máte na talíři nejčastěji? A víte, že jich je na našem trhu jedenáct druhů a překvapí vás jak chutí, tak i příznivým dopadem na zdraví? Představíme vám je!

Článek

Fazole jsou skvělou volbou i proto, že jsou jedním z hlavních zdrojů rostlinných bílkovin. Obsahují také zdravé tuky, mnoho vlákniny a vitaminů (hlavně ty ze skupiny B, vitamin E a kyselinu listovou).

„Potěší i obsahem draslíku, hořčíku, mědi, vápníku, zinku a železa. Jsou skvělou prevencí nejčastějších civilizačních chorob – pomáhají snížit krevní tlak a cholesterol, podporují správnou činnost srdce a zdravé cévy a posilují trávicí systém. Skvělé je, že jsou vhodné i pro diabetiky, neboť mají nízký glykemický index a pozitivní vliv na krevní cukry,“ vysvětluje Margit Slimáková, specialistka na zdravotní prevenci a výživu. Právě teď v zimě jsou fazole dobrou volbou, protože obsahují i rozpustnou a nerozpustnou vlákninu, takže pomohou nahradit nedostatečný příjem zeleniny.

11 druhů fazolí. Znáte je všechny?

Stejně jako jsou fazole bohatým zdrojem všemožných příznivých látek, jsou také velmi chutnou a variabilní surovinou v kuchyni. Můžete je využít při přípravě klasiky, jako je chili con carne či různé pikantní směsi, ale také na husté polévky, omáčky i pomazánky. Nejlépe možnosti fazolí oceníte při popisu vlastností zmíněných jedenácti druhů, které jsme pro vás seřadili abecedně:

  1. Azuki - Pocházejí z Asie a vynikají jemnou oříškovou chutí. Obsahují mnoho bílkovin, fosforu, vápníku a spolehlivě zasytí na delší dobu. Jsou lehce stravitelné a příliš nenadýmají. V Asii je připravují často nasladko, ale hodí se do pomazánek, omáček, na zahuštění polévek, jsou vhodné i k nakličování. Odborníci je doporučují i při onemocnění ledvin, ale prospívají i srdci a cévám a chrání před ukládáním cholesterolu.
  2. Barevné fazole - „Jsou moučnější a hodí se skvěle do polévek, salátů, omáček, na zapečení nebo pyré. Velmi vhodné jsou na přípravu chili con carne, tedy ve spojení s ostřejším kořením,“ vysvětluje Milan Merva, specialista na zdravý životní styl značky Menu Gold.
  3. Bílé fazole - Mají krémovou strukturu a velmi jemnou chuť, proto se hodí do pyré, pomazánek, polévek a k zapečení. „Díky vysokému obsahu železa podporují krvetvorbu,“ říká Margit Slimáková.
  4. Borlotti - Pocházejí z Itálie a jsou nejen chutné, ale i pěkné na pohled, takže se někdy i navlékají místo korálků. „Jsou velmi populární v turecké, portugalské, mexické nebo italské kuchyni – vaří se z nich proslulá polévka minestrone. Mají nasládlou chuť s nádechem, který může někomu připomínat ořechy nebo jedlé kaštany. Hodí se k přípravě salátů, pomazánek, ragú, k dušenému masu, ale především k přípravě vynikajících a sytých toskánských polévek,“ doplňuje Milan Merva.
  5. Černé fazole - Doma jsou v Jižní Americe, a proto jsou obvyklé především v mexické kuchyni. V čínské medicíně se používají při problémech s očima, bolestmi zad nebo při snížené činnosti jater.
  6. Černé oko - Pocházejí také z Jižní Ameriky a jde o krémově bílé fazole s charakteristickou skvrnou černé nebo žluté barvy, která připomíná oko. Jsou nevýrazné a je třeba je ochutit kořením či bylinkami, takže se hodí do polévek nebo zeleninových jídel. Zdraví prospěšné jsou díky významnému obsahu kyseliny listové a vápníku.
  7. Červené fazole - Původem jsou ze Střední Ameriky a znáte je i jako „chilli fazole“. Jsou velké a mohou být až hnědé. Po uvaření mají příjemnou nasládlou chuť a hodí se i k pokrmům z rýže nebo kukuřice.
  8. Mungo - Jejich domovem je Čína a Thajsko, nejčastěji jsou zelené nebo červené. Chutí připomínají zelený hrášek a jsou dobře stravitelné. Hodí se k naklíčení i do salátů, ale patří i do ájurvédské medicíny. „Jsou močopudné, takže se hodí při detoxikaci, léčbě otoků i cukrovky. Čistí kardiovaskulární systém. Jsou skvělým zdrojem železa, draslíku, hořčíku a mnoha vitaminů,“ říká Margit Slimáková.
  9. Navy - Vynikají jemnou chutí a velmi oblíbené jsou hlavně v USA, Británii a Francii, a to do polévek, salátů nebo s olivovým olejem a bylinkami jako pomazánka. Jsou skvělým zdrojem manganu, kyseliny listové a hořčíku. Pro vyvážený obsah draslíku a sodíku poslouží i v prevenci vysokého krevního tlaku nebo aterosklerózy.
  10. Pinto - V oblibě je mají především obyvatelé Severní i Jižní Ameriky a jsou to právě tyto fazole, které se nejčastěji stávají součástí náplně v tortillách. Zajímavé jsou pikantní moučnou chutí a nejvyšším podílem vlákniny ze všech druhů fazolí: je to až 21 g na 100 g.
  11. Purpurové fazole - Říká se jim také skvrnité nebo tygrované a pro svou neutrální chuť jsou skvělou zavářkou do polévek. A hodí se i do salátů – vždy si velmi dobře rozumějí s bylinkami, hlavně majoránkou nebo bazalkou.

Jak fazole připravit

Fazole jsou sice zdravé a chutné, ale mnohé kuchaře při jejich využití brzdí poměrně dlouhá doba přípravy. Jestliže je chcete použít sušené, musíte z nich odstranit nežádoucí, většinou nadýmavé látky – a to namočením do vody. A ne krátkým, bývá to osm až dvanáct hodin, někdy i celý den. Výjimkou jsou fazole azuki, těm stačí tři až pět hodin. Během namáčení se nežádoucí látky dostanou do vody, a proto ji slijte a fazole pak vařte v čisté. Doba varu se u jednotlivých druhů liší, ale nejčastější je od 45 minut do 1,5 hodiny.

Jaké fazole máte nejraději a v jakém pokrmu? Vyzkoušejte výtečnou vegetariánskou paštiku nebo super rychlý kari salát.

Reklama