Hlavní obsah

Souboj receptů: Cibulačka a sýrový koláč s vůní Francie

Foto: Mona Martinů

Holky vsadily na francouzskou klasiku: pórkovo-sýrový quiche a cibulačku s bílým vínem. Po obojím se v redakci jen zaprášilo!Foto: Mona Martinů

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V březnu se ještě často vaří z uskladněných zimních surovin, a tak pro vás máme dva recepty na to, jak z obyčejné a dostupné ingredience vykouzlit neobyčejné jídlo. O co se jedná? Přece o cibuli!

Článek

Naše fotografka Greta a módní redaktorka Jana vsadily na recepty inspirované Francií a naservírovaly nám luxusní cibulačku se zapečenou bagetkou a křupavý cibulovo-pórkový koláč se sýrem. Které jídlo to u nás vyhrálo?

Gretin pórkovo-cibulový quiche

Na koláč o průměru 27 cm potřebujete: 500 g hladké mouky, 250 g másla, 2 vejce, 50 ml vody, sůl, 400 g suchých luštěnin na pečení

Na náplň: 150 g cibule, rostlinný olej, 150 g pórku, 250 ml tučné smetany, 250 ml mléka, 5 vajec, 1 camembert, tymián, sůl, pepř

Foto: Mona Martinů

Kombinace poctivého máslového těsta s cibulí, pórkem a camembertem je léty ověřená klasikaFoto: Mona Martinů

Postup: Z mouky, másla, vajec, vody a špetky soli vypracujte hladké těsto a nechte alespoň 2 hodiny v chladu odležet. Na pomoučeném válu ho rozválejte, vložte do vymazané formy a dno několikrát propíchněte vidličkou. Překryjte ho alobalem, vyplňte luštěninami (aby si korpus zachoval tvar) a pečte asi 25 minut při 180 stupních.

Mezitím si připravte náplň: na proužky nakrájenou cibuli orestujte na rozpáleném oleji dozlatova, pórek nakrájejte na kolečka a 2 minuty povařte v osolené vodě. Pórek sceďte a smíchejte s cibulí, tymiánem, solí a pepřem. Naneste na vychladlý korpus, poklaďte plátky sýru a přelejte směsí vajec, smetany, mléka, soli a pepře. Pečte asi 25 minut při 180 stupních a s podáváním zkuste vydržet, než koláč trochu vychladne.

Janina francouzská cibulačka

Na 4 porce potřebujete: 1 kg cibule, 70 g másla, 200 ml bílého vína, bobkový list, tymián, rozmarýn, 2 až 3 lžíce hladké mouky, 1 litr zeleninového nebo masového vývaru, sůl, pepř, bílou bagetu, sýr

Foto: Mona Martinů

Pozvolné opékání cibule se vám vrátí v lahodné chuti této francouzské polévkyFoto: Mona Martinů

Postup: Cibuli nakrájejte na tenké plátky, v hrnci nechte rozpustit máslo a začněte cibuli pozvolna opékat. Kouzlo francouzské cibulačky spočívá v dlouhém restování cibule, dělat ji proto nechte, s občasným zamícháním (nemusíte stát celou dobu u plotny), zhruba 40 minut. Nebojte, pokud ji nenecháte na nejvyšší plamen, nepřipálí se.

Po prvních 10 minutách ji na 10 minut přiklopte a nechte dusit. Poté už pokračujte v pozvolném restování. Až začne cibule hnědnout, přidejte bobkový list, trochu tymiánu a rozmarýnu a v závěru restování cibuli zalejte bílým vínem. Promíchejte, nechte víno odpařit a zaprašte trochou mouky. Přilejte vývar – Jana jako vegetariánka použila zeleninový, můžete ho ale nahradit masovým. Polévku vařte asi 25 minut.

Mezitím v toustovači opečte plátky bagety, aby byla křupavější, posypte je sýrem a dejte na chvíli zapéct pod gril, až se sýr rozpustí. V případě potřeby polévku dosolte a opepřete, na jednotlivé porce rozdělte zapečenou bagetku a je hotovo!

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Slzíte při krájení cibule? Pořiďte si praktický kráječ! Elektrický mlýnek na pepř v mnoha barvách rozveselí vaši kuchyň a hotový quiche můžete uchovávat i snadno přenášet v tomto podnosuFoto: archiv firem

Máte svůj oblíbený způsob na zpracování cibule, nebo vyzkoušíte naše recepty?

Reklama

Načítám