Hlavní obsah

Souboj receptů: Citronový cheesecake a zmrzlina. Co je lepší?

Foto: Jakub Jurdič

Cheesecake i citronová zmrzlina jsou osvěžující a chutnají prostě dokonale!Foto: Jakub Jurdič

Reklama

Parné léto, volný víkend a vy máte chuť na osvěžující dezert. A co takhle nějakou dobrotu z citrusů? V dnešním souboji rovnou dvě! Vyzkoušejte jemnou zmrzlinu nebo originální cheesecake!

Článek

Dneska jsem se do souboje pustila já a Diana, což pro mě byla opravdu velká výzva – je těžké konkurovat někomu, kdo nás všechny každý týden přesvědčuje o svých dovednostech v seriálu Sladké pečení s Dianou! Diana se rozhodla připravit dokonalou citronovou zmrzlinu, kterou sice musíte připravit předem, odměna je ale opravdu bezchybná. Já jsem upekla ořechovo-citronový cheesecake. Která z nás byla nakonec lepší?

Klářin ořechovo-citronový cheesecake

Na formu o velkosti 24 cm potřebujete: 180 g máslových sušenek, 60 g másla pokojové teploty, 200 g ořechů (já použila mandle a lískové oříšky), 500 g mascarpone, 200 g zakysané smetany, 4 citrony (báječně chutná i s limetou!), 2 vajíčka, 3 lžíce cukru moučka, čerstvé ovoce na podávání, citronový tymián, mátu nebo meduňku na ozdobu

Foto: Jakub Jurdič

Citronový cheesecake doplňte ovocem, nic nezkazíte malinami, jahodami nebo borůvkami!Foto: Jakub Jurdič

Postup: Sušenky a půlku ořechů dejte do mixéru a rozmixujte najemno. K sušenkám přidejte kůru ze 3 citronů a máslo a vypracujte těsto. Klidně si dejte na čas, těsto musí mít takovou konzistenci, že když ho zmáčknete ve dlani, drží tvar. Těsto namačkejte na dno i stěny dortové formy a dejte na 15 minut odpočinout do lednice. Mezitím se dejte do přípravy náplně. Do misky dejte mascarpone, zakysanou smetanu, cukr a vajíčka a vyšlehejte do hladka. Přidejte šťávu ze tří citronů a promíchejte.

Náplň nalejte do formy s těstem, povrch posypte nadrcenými oříšky a dejte péct na 160 °C na 50 minut. Když je cheesecake upečený, nechte ho vychladnout a dejte alespoň na 2 hodiny do lednice. Podávejte posypaný nastrouhanou kůrou z posledního citronu, trochou bylinek a čerstvým ovocem (dokonale chutnají maliny nebo borůvky).

Citronová zmrzlina podle Diany

Na 6 porcí potřebujete: 250 ml 33 % smetany ke šlehání, 200 g bílého jogurtu (nejlépe řeckého, s obsahem tuku 10 %), 6 lžic citronového krému (v obchodech k sehnání pod názvem Lemon curd), 2–3 lžíce limoncella (pokud budete zmrzlinu připravovat pro děti, vynecháte limoncello a přidejte lžíci moučkového cukru), 6 citronů na podávání

Foto: Jakub Jurdič

Servírování zmrzliny je samozřejmě na vás, Dianin tip však návštěvu dostane!Foto: Jakub Jurdič

Postup: Citronům odřežte špičky a spodky zarovnejte tak, aby stály. Vydlabejte je a dejte do mrazáku (zbytky citronů můžete využít na přípravu domácího Lemon curd z tohoto článku). Citronový krém smíchejte s jogurtem a limoncellem, smetanu vyšlehejte do tuha a zlehka vmíchejte do připraveného jogurtu. Kdyby vám směs přišla málo sladká, můžete přidat cukr. Připravenou směs dejte do vydlabaných citronů a nechte ztuhnout v mrazáku.

Máte rádi dezerty a moučníky z citrusů? Jaký je váš oblíbený?

Reklama

Načítám