Hlavní obsah

Následky letního koupání: Zelená voda plná sinic i chlorovaná vám může způsobit zdravotní obtíže

Foto: Ivan Kovbasniuk, Shutterstock.com

Foto: Ivan Kovbasniuk, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V parném počasí, které právě panuje a zřejmě bude ještě dlouho, je koupel jednou z možností, jak se osvěžit. Někdo skočí pod sprchu, jiný jde na koupaliště a další zamíří k nejbližšímu rybníku. Na co pozor, abyste chladivou koupel nakonec neodstonali?

Článek

Koupel je přesně to, co v parném létě potřebujete? Pozor ale na to, do jaké vody se chcete vrhnout. Mohlo by se totiž stát, že chvilku osvěžení zaplatíte zdravotními komplikacemi. Voda v rybnících, jezerech, ale i vodních nádržích je z hlediska zdraví nejrizikovější, protože může obsahovat bakterie, řasy a mikroorganismy, které patří mezi původce infekcí, ekzémů, alergií i otrav. Proto je dobré vědět, podle čeho posoudit, zda se vyplatí se jít vykoupat, nebo raději ne. „Pokud je voda zakalená, má neobvyklou barvu nebo zápach, měli byste se koupání raději vyhnout,“ radí konzultantka Benu lékáren, doktorka farmacie Ivana Lánová.

Nebezpečné sinice

Nejčastějším problémem jsou na vodních plochách v létě sinice. Mikroorganismy, které produkují toxiny, mohou způsobit i vážné zdravotní komplikace. Podle toho, kolik jich ve vodě je a jak dlouho jste jim byli vystaveni, se může jednat o lehké akutní otravy projevující se střevními a žaludečními potížemi či bolestmi hlavy, ale také závažnějšími jaterními problémy. Mohou způsobit i zánět očí.

„Projevuje se svěděním a pálením, někdy i zarudnutím se zvýšenou sekrecí. První pomocí je vypláchnout oči čistou vodou, nejlépe borovou, nebo speciálními dezinfekčními očními kapkami. Pokud potíže přetrvávají, jděte k oftalmologovi, aby vyloučil poškození rohovky,“ upozorňuje doktorka Jana Mikšovská z Oční kliniky NeoVize Praha.

Do vody byste nikdy neměli chodit s kontaktními čočkami, protože pod nimi se může dařit mikroorganismům. Kromě sinic mohou vyvolat alergické reakce třeba i řasy - jde také o zarudnutí očí, zánět spojivek, vyrážky, ekzémy a rýmu.

Foto: PJ photography, Shutterstock.com

Zelená voda je vždy riziková a nejhorší jsou siniceFoto: PJ photography, Shutterstock.com

Ve vodě může být i salmonela

Voda může být kontaminována i bakteriemi, které bohužel okem neuvidíte. Jde hlavně o enterokok, E. coli nebo salmonelu. Rizikové jsou hlavně v případě, že se vody napijete - což sice jistě nemáte v úmyslu, ale při koupání se tomu zřejmě nevyhnete. Podle Světové zdravotnické organizace člověk při koupání mimoděk vypije asi dvě deci vody.

Koupání v nekvalitní vodě je rizikovější pro ženy, kterým pak hrozí kvůli přemnoženým bakteriím gynekologické záněty. „Když se po koupání objeví svědění, pálení nebo vaginální výtok, lze použít volně prodejné vaginální výplachy či antimykotické krémy. Pokud však potíže přetrvávají nebo se objeví bolesti v podbřišku, je nutné vyhledat gynekologa,“ doporučuje Ivana Lánová.

Riziko gynekologických potíží snížíte tak, že budete používat speciální ochranné tampóny napuštěné vazelínovým olejem, které ztěžují proniknutí vody do pochvy. Hodí se i v případě, že jdete do vody chlorované. Tampon se zavádí před koupáním a je potřeba ho každé tři až čtyři hodiny měnit.

Kožní obtíže po koupeli

Mezi nechtěné následky koupání ve znečištěné vodě patří i kožní potíže, kterým se říká cerkáriová dermatitida. „Nejčastěji se projevuje zarudnutím kůže, puchýři a intenzivním svěděním. Jedná se o kožní onemocnění způsobené parazity, konkrétně motolicemi, které mohou proniknout do lidské kůže,“ vysvětluje Lánová.

Foto: Kmpzzz, Shutterstock.com

Po koupání, a to jak v přírodním koupališti, tak v chlorované vodě, se vám mohou objevit na kůži pupínky nebo zarudnutíFoto: Kmpzzz, Shutterstock.com

Jak snížit riziko potíží po koupání

Pokud se chcete koupat v přírodních vodách, měli byste se snažit maximálně snížit riziko - nejlepší je omezit pobyt ve vodě na minimum a co nejrychleji se osprchovat čistou vodou, abyste smyli zbytky řas nebo sinic. Je také nutné si sundat plavky a vzít čisté oblečení nebo suché plavky.

Nikdy byste se neměli koupat ve vodě, již už hygienici prohlásili za nevyhovující (najdete na stránkách hygienických stanic) nebo na které je zelená vrstva zvaná vodní květ.

Chlor také nemusí být výhra

Bez rizika zdravotních následků není ani koupání v chlorované vodě. Po pár hodinách se může objevit začervenání kůže a svědění. „Jde o formu iritační dermatitidy, tedy reakci pokožky přecitlivělé na chlor. Tato látka ji vlastně chemicky popálí, tím způsobí suchost a podráždění,“ říká dermatolog Jan Kučera z Perfect Clinic Dermatology. Chlor může vyvolat i zarudnutí očí a pálení, u citlivých jedinců vede až k zánětu spojivek.

Abyste snížili riziko této reakce, je dobré se před vstupem do chlorované vody vysprchovat a smýt tak všechno, co by mohlo s chlorem reagovat. Sprcha by měla následovat i co nejdřív po koupeli. Po ní byste se měli namazat hydratačním krémem. Citlivější lidé by se měli natřít, například vazelínou, i před koupelí a udělat si tak kožní bariéru.

Načítám