Článek
Houbovou omáčku můžete připravit i z čerstvých hub, které pak samozřejmě nemusíte namáčet, spíš je předem krátce orestujte, aby pustily trochu vody. A pokud by vám přece jen chybělo maso, můžete sáhnout po hovězím krku nebo loupané pleci. Hrnkové knedlíky si oblíbí každý, kdo se nerad pouští do klasických, které se vaří v hrnci s vodou.
Postup
01.
Nejprve udělejte knedlíky. Oddělte bílky od žloutků a žloutky dejte do větší mísy. Přidejte mléko a sůl a ruční metlou rozšlehejte. K vaječné směsi přidejte obě mouky, jedlou sodu a nasekanou zelenou petrželku.
02.
Housku nakrájejte na malé kostičky. Bílky vyšlehejte v pevný sníh a jemně ho zapracujte do těsta společně s houskou.
03.
Tři rovné hrnky důkladně vymažte sádlem. Naplňte je do tří čtvrtin těstem a každý přikryjte alobalem. Vložte je do velkého hrnce s vroucí vodou, aby hladina sahala pod jejich okraje. Vařte je zvolna asi 30 minut.
04.
Nyní se pustíme do přípravy omáčky. Na lžíci másla krátce orestujte předem namočené sušené houby. Pak je zalijte hovězím vývarem, přidejte ocet, tymián, rozmarýn, bobkový list a jalovec. Vařte 20 minut.
05.
V misce zamíchejte ruční metlou hladkou mouku do smetany. Z hrnce vyndejte koření a bylinky. Do omáčky vlijte smetanovou směs a vařte ještě asi 10 minut. Dosolte podle chuti.
06.
Jestli jsou knedlíky hotové, zjistíte pomocí zapíchnuté špejle: když na ní neulpí těsto, jsou uvařené. Hrnky opatrně vyndejte z vody a nechte je asi 5 minut stát. Pak z nich knedlíky vyklopte a nakrájejte na plátky. Servírujte je s houbovou omáčkou.

Knedlíky z hrníčku jsou jednoduché a dobré a plátky jsou jeden jako druhýFoto: Svatava Vašková
Houby na každém kroku
Houby jsou teď v plné sezoně! Košíky se plní, les voní a nastal ideální čas si je dopřát v co nejvíce podobách.
- Polévky: Kulajda | Krkonošské kyselo | Valašská kyselica | Bramboračka
- Omáčky: Nakyselo | Snadná smetanová | Z lišek | K masu i knedlíku
- Chutně po našem: Řízky | Karbanátky | Guláš | Hubník | Bramboráky | Smaženice