Hlavní obsah
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

Pokrm, který voní houbami a pořádně zasytí, přestože v něm vůbec není maso. Příjemně nakyslá houbová omáčka a k ní výborný hrnkový knedlík je dobrá volba na oběd i večeři. Hrnkové knedlíky jistě využijete i u jiných receptů – jsou velmi rychlé a snadné. A na přípravu omáčky lze použít houby čerstvé i sušené.

30 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Hrnkové knedlíky
  • 1 ks housky
  • 150 g hladké mouky
  • 100 g polohrubé mouky
  • 2 ks vejce
  • 250 ml mléka
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1 lžička soli
  • 1 hrst listové petržele
  • 3 lžičky sádla
Omáčka
  • 2 hrsti sušených hub
  • 1 lžíce másla
  • 250 ml hovězího vývaru
  • 2 listy bobkového listu
  • 3 kuličky jalovce
  • 3 kuličky nového koření
  • 2 lžíce octa 8%
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 1,5 lžíce hladké mouky
  • 1 lžička soli
  • 1 snítka čerstvého rozmarýnu
  • 1 snítka čerstvého tymiánu
Článek

Houbovou omáčku můžete připravit i z čerstvých hub, které pak samozřejmě nemusíte namáčet, spíš je předem krátce orestujte, aby pustily trochu vody. A pokud by vám přece jen chybělo maso, můžete sáhnout po hovězím krku nebo loupané pleci. Hrnkové knedlíky si oblíbí každý, kdo se nerad pouští do klasických, které se vaří v hrnci s vodou.

Postup

01.

Nejprve udělejte knedlíky. Oddělte bílky od žloutků a žloutky dejte do větší mísy. Přidejte mléko a sůl a ruční metlou rozšlehejte. K vaječné směsi přidejte obě mouky, jedlou sodu a nasekanou zelenou petrželku.

02.

Housku nakrájejte na malé kostičky. Bílky vyšlehejte v pevný sníh a jemně ho zapracujte do těsta společně s houskou.

03.

Tři rovné hrnky důkladně vymažte sádlem. Naplňte je do tří čtvrtin těstem a každý přikryjte alobalem. Vložte je do velkého hrnce s vroucí vodou, aby hladina sahala pod jejich okraje. Vařte je zvolna asi 30 minut.

04.

Nyní se pustíme do přípravy omáčky. Na lžíci másla krátce orestujte předem namočené sušené houby. Pak je zalijte hovězím vývarem, přidejte ocet, tymián, rozmarýn, bobkový list a jalovec. Vařte 20 minut.

05.

V misce zamíchejte ruční metlou hladkou mouku do smetany. Z hrnce vyndejte koření a bylinky. Do omáčky vlijte smetanovou směs a vařte ještě asi 10 minut. Dosolte podle chuti.

06.

Jestli jsou knedlíky hotové, zjistíte pomocí zapíchnuté špejle: když na ní neulpí těsto, jsou uvařené. Hrnky opatrně vyndejte z vody a nechte je asi 5 minut stát. Pak z nich knedlíky vyklopte a nakrájejte na plátky. Servírujte je s houbovou omáčkou.

Foto: Svatava Vašková

Knedlíky z hrníčku jsou jednoduché a dobré a plátky jsou jeden jako druhýFoto: Svatava Vašková

Houby na každém kroku

Houby jsou teď v plné sezoně! Košíky se plní, les voní a nastal ideální čas si je dopřát v co nejvíce podobách.

Načítám