Hlavní obsah

Souboj receptů: Podzimní polévky, které zahřejí i dodají vitaminy!

Foto: archiv redakce

Maruška i Blanka si se svými polévkami daly záležetFoto: archiv redakce

Reklama

Máte pocit, že vám s mizícím sluníčkem chybí i energie? Zkuste naše dnešní redakční polévkové tipy: celerovo-jablečný krém vás skvěle zahřeje a zeleninový vývar je zase úžasná vitaminová bomba.

Článek

S podzimním časem se dostávají polévky na přední místa jídelníčků – a není to jen jejich jednoduchou přípravou. Pokud chcete vyzkoušet něco nového a přitom si zaručeně pochutnat, dejte si Blančinu a Maruščinu polévku a nenechte se odradit netradičně vyhlížejícími kombinacemi. Obě jsou výborné!

Sametová celerová polévka od Marušky

(z kuchařky Hany Michopulu Recepty z farmářského trhu, I. díl Podzim a zima)

Na 4 porce potřebujete: 500 g celeru, 1 kyselé jablko (např. odrůdu Granny Smith), 1 cibuli, 250 g lučiny, 50 g másla, sůl a pepř podle chuti, 150 g sýru s modrou plísní a 2 plátky toastového chleba

Foto: Marie Bartošová

Celerovojablečný krém zní velmi netradičně, o to více ale překvapí lahodnou jemnou chutíFoto: Marie Bartošová

Postup: Cibuli nakrájejte nahrubo a zpěňte ji na másle. Pak přidejte celer nakrájený na kostky, zlehka ho orestujte a zalijte asi 1 litrem vody. Celer povařte asi 10 minut pod pokličkou. Mezitím očistěte jablko, zbavte ho jádřince a nakrájejte ho na kousky. Ty přidejte do polévky a vše vařte dalších asi 10 minut, až je všechno zcela měkké. Polévku stáhněte z plotny, dochuťte ji solí a pepřem a přidejte rozdrobenou lučinu. Vše rozmixujte ponorným mixérem dohladka. Horkou polévku podávejte posypanou kousky plísňového sýru a s opečenými toasty.

Zeleninový vývar s řepou od Blanky

Na 2 porce potřebujete: 1 malý celer, 2 petržele, 2 mrkve, 2 červené řepy, 2 cibule, kapku rostlinného oleje na smažení, mletý bílý pepř, bobkový list, nové koření, asi 150 g kysaného zelí (nevymačkaného!) a sůl

Foto: Marie Bartošová

Zeleninový vývar s řepou dodá vašemu tělu tolik potřebné vitaminyFoto: Marie Bartošová

Postup:Nejdřív si připravte všechnu zeleninu, kterou očistěte a nakrájejte ji na malé kousky. Na rozpáleném oleji ji zlehka poduste a přelijte asi tak litrem vody. Dokořeňte bílým pepřem, bobkovým listem a kuličkami nového koření. Jakmile voda začne vřít, stáhněte plamen na minimum, přidejte trochu kysaného zelí včetně šťávy z něj a nechte ještě tak 15 minut bublat. Nakonec polévku odstavte, dosolte a snězte :-).

Kterými polévkami dopujete svoje tělo v čase podzimním vy? Podělte se o tipy v diskusi pod článkem nebo v sekci Vaše recepty!

Reklama

Načítám