Hlavní obsah

Strie: Tohle na ně zabírá!

Foto: Thinkstock

Strie jsou důsledkem zanedbané péče o kůži nejen v těhotenstvíFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Strie – nevzhledné jizvičky, které straší skoro každou ženu. Jak proti nim bojovat a existuje účinná prevence proti jejich vzniku? Na tipy, co na drobné prasklinky zabírá, jsme se ptali i vás.

Článek

Strie „útočí“ hlavně na ženy v těhotenství, ale nevyhýbají se ani dětem v období puberty, kdy hodně rostou, a občas se objeví také u mužů. „Bohužel strií se nikdy nedá zcela zbavit a uvádí se, že v těhotenství postihují až 90 % žen. Jedná se vlastně o takzvané pajizévky neboli vnitřní jizvy, kde je povrch kůže nepoškozený, ale pokožka je ztenčená a v kůži pod striemi téměř chybí elastická vlákna,“ vysvětluje Katarína Třísková, dermatoložka kliniky Asklepion. Její slova bych přeložila tak, že vám pokožka pod povrchem popraská.

Jde tedy o výsledný stav na kůži, u něhož je možná už jen pouze určitá korekce. Ta se týká hlavně zabarvení strií, které je často zpočátku červené až červenofialové. Čerstvé strie mohou být také vypouklé a mnohdy během dvou až tří let postupně blednou do bělavé barvy, přičemž na povrchu mívají tenkou svraštělou kůži, a naopak bývají spíše vpadlé. Proto je dobré pokusit se s nimi zatočit hned na počátku jejich vzniku. To máte totiž největší šanci na jejich zmírnění.

Foto: ThinkstockTěhotenství je hlavní příčinou vzniku striíCo strie způsobuje?

  • rychlý růst (v období dospívání)
  • rychlé nabytí váhy (hlavně u žen v těhotenství v oblasti břicha, hýždí a prsou)
  • hormonální změny (i v období klimakteria mohou strie vznikat po užití některých hormonálních přípravků nebo u dětí, které užívají ze zdravotních důvodů kortikoidy)
  • mechanický tah kůže (například u sportovců, kulturistů)
  • genetické dispozice (pokud měly strie i vaše babička s maminkou, je pravděpodobnější, že k nim budete mít sklony také, nemusí tomu tak ale být vždy).

Osvědčené zbraně

Sádlo, olejíčky, gely, krémy s kolagenem, biolampa i laser a plastická operace. To všechno jsou prostředky, pomocí nichž lze se striemi zápasit.

Chcete-li se však striím vyhnout, nejdůležitější je prevence. Při ní hrají zásadní roli krémy, dostatečná hydratace pokožky i její masírování krouživými pohyby nebo mnutí mezi prsty. Vybírat můžete z nepřeberného množství přípravků, od luxusních po levné.

Možná jste také od kamarádek slyšely, že na strie zabírá sádlo. Tahle babská rada má však malý háček. Musíte si dát pozor na jeho složení. Nesmí totiž obsahovat sůl. Proto jsou výhodnější třeba měsíčkové masti s vepřovým sádlem, které mají navíc i hojivé účinky díky léčivé bylině. V těhotenství je vhodné natírat hlavně bříško alespoň 1x denně, aby se zlepšila pružnost kůže.

Foto: archiv firem

Na fotce Vichy, Elasti-QFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na fotce Avon, Dermacol, OriflameFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na fotce Dr. Popov, EucerinFoto: archiv firem

Další variantou jsou pak zákroky na estetických a chirurgických klinikách. „V případě, že jsou strie ještě červené, lze k jejich korekci použít cévní laser Vbeam, který rychleji strii zesvětlí a pomůže je mírně zatáhnout. Existují ale i lasery, které napomáhají pajizévky „vyplnit“ novým kolagenem,“ upřesňuje Katarína Třísková a dodává, že pokud je kůže v oblasti břicha povislá, tam by mohla také částečně pomoct plastická operace.

Tipy čtenářek

Na Facebooku jsme vypsali anketu, abyste nám prozradily své tajné favority. A výsledek? Krém na strie a celulitidu Solutions Body od Avonu nebo od Dermacolu, tělový krém Elasti-Q, masážní balzám proti striím a celulitidě Enja, Indulona, olivový olej, sádlo i obyčejné máslo. To jsou nejčastěji zmiňované prostředky, které vám pomohly.

Jak jsem na tom se striemi já?

Bohužel i já strie mám. Pár se mi jich vytvořilo na hýždích a bocích už ve dvanácti letech, kdy jsem najednou strašně vyrostla. Tehdy jsem to ale vůbec neřešila. Více jsem se ale strií bála v těhotenství, a tak jsem se mazala krémem Elasti-Q „o sto šest“. No jo, jenže 23 kilo navíc je 23 kilo. Takže v posledním týdnu pupík nevydržel. Ale co, vždyť ty děti za to stojí, ne?

A jak jste na tom se striemi vy? Jste s nimi smířené jako já, nebo jste si je nechaly ošetřit pomocí přístrojů? Nejlepší však je, když máte doma skvělého chlapa, který vám i přesto říká: Nahá jsi krásná :-) Č ekám na vaše zkušenosti v diskusi.

Reklama

Související témata:

Načítám