Hlavní obsah

Super výlet za Rumcajsem a Mankou

Foto: Travelguide

Malebné jičínské náměstíFoto: Travelguide

Reklama

19. díl – Dnes vás zavedeme do Českého ráje, do Jičína. Na každém kroku zde potkáte pohádky Václava Čtvrtka a jeho hrdiny v čele s loupežníkem Rumcajsem, Mankou a Cipískem. A oblíbené měl to město i vévoda frýdlantský Albrecht z Valdštejna – kdyby se mu tady nelíbilo, jen těžko by z Jičína učinil svou rezidenci a hospodářské centrum celého panství.

Článek

Rumcajsova ševcovna pod věží

S pátráním po slavném loupežníkovi můžete začít třeba v domku pod Valdickou bránou, kde měl švec Rumcajs domácnost v době, kdy ještě býval počestným jičínským řemeslníkem a loupežnická kariéra na něj teprve čekala. V Rumcajsově ševcovně, kde bylo posléze „…pro urážku starostenský nohy nadosmrti zavříno…“, nenajdete jen Rumcajse, Manku a jejich synka Cipíska, ale i pravou ševcovskou dílnu, Mančinu bylinkovou zahrádku, hernu pro děti, Cipískovu zoo, občerstvení a další kratochvíle.

Musíte navštívit také dominantu města Jičína, Valdickou bránu. Jedná se o jednu ze tří dochovaných bran starých městských hradeb. Měří 53 m, na ochoz vede 156 schodů a otvírá se z ní pěkný výhled do širého okolí. Prohlídky zpestřují pravidelné výstavy, koncerty, přednášky a besedy. K tradičním akcím patří Dvorková slavnost v ševcovně (1. května), dětská dílna v průběhu festivalu Jičín – město pohádky (září) anebo adventní akce Vánoce na bráně.

Muzeum hry v Jičíně

Kromě tradiční prohlídky nabízí muzeum v jičínském zámku zážitky a poznání formou hry. Hned na začátku děti dostanou plánek s důležitými body, které je mají dovést k tajné komnatě. V muzejní herně – kde se mimochodem dá dělat i spousta jiných věcí – si vyrobí kouzelnou hůlku a s její pomocí pak otvírají tajné zámky a luští nejrůznější záhady. Kromě toho si mohou do průvodce přenášet obrazy dávných platidel a v každé místnosti vyzkoušet práci s některým předmětem – třeba mletí obilí na pravěkém kamenném mlýnku, tkaní nebo předení na kolovrátku. Holky si mohou obléknout šaty z dávných dob, kluci zase staví model jičínského náměstí. Věřte, že tady se děti rozhodně nudit nebudou a počítejte s tím, že prohlídka se může pořádně protáhnout.

Foto: Travelguide

Rumcajs a Cipísek v ševcovněFoto: Travelguide

Výlet alejí kolem aquaparku na Valdštejnskou lodžii

Vraťme se na skok od Rumcajse a her ještě k osobnosti generalisima císařské armády Albrechta Václava Eustebia z Valdštejna. Vaší pozornosti by totiž rozhodně neměla uniknout Valdštejnská lodžie, areál letohrádku s lodžií a terasovitě členěnou zahradou nazývanou Libosad, kterou Albrecht z Valdštejna založil v roce 1634 na úpatí vrchu Zebín. Stejně jako kdysi jičínskou zámeckou rezidenci spojuje s Libosadem dvacet a půl metru široká a 1716 metrů dlouhá lipová alej. Jen počet stromů, stojících ve čtyřech řadách, se nepatrně zmenšil: namísto původních 1152 jich zde můžete napočítat přibližně 1140. Možná budete mít štěstí a trefíte se do termínu, kdy se v areálu kolem lodžie budou konat Valdštejnské slavnosti, výstava, koncert či kulturní akce, možná naopak budete rádi za trochu klidu a relaxace v romantickém Libosadu. A malé upozornění pro milovníky vodních radovánek: v těsné blízkosti aleje objevíte jičínský aquapark.

Město a kraj pohádek

Každoročně v polovině září se v Jičíně koná festival Jičín – město pohádky a město zkrátka na týden patří dětem. Ožívají tu všechny pohádkové bytosti v čele se slavným loupežníkem Rumcajsem, funguje pohádková pošta, vycházejí pohádkové noviny a vysílá pohádkové rádio, konají se koncerty, divadelní představení, hry, soutěže a tvůrčí dílny. Každý ročník má své téma – například v roce 2008 se všechno točilo kolem čertího rojení, poslední festivalový den se nesl v duchu pořekadla „jděte k čertu“ a připraven byl i výlet vlakem za čerty do Českého ráje.

Co byste měli vědět

Rumcajsova ševcovna je otevřená od 1. 5. do 20. 9. denně od 9 do 17 hodin. Mimo sezonu je otevřeno každou sobotu od 9 do 17 hodin, v neděli od 13 do 17 hodin. (Vstupné: děti do 10 let 5 Kč, od 10 let 10 Kč, dospělí 15 Kč; Valdická brána je otevřená od dubna do září denně od 9 do 17 hodin. Vstupné: dospělí 20 Kč, děti 10 Kč.; www.rumcajsovasevcovna.cz)

Muzeum hry je otevřeno v červenci a srpnu denně od 9 do 18.30 hodin, jinak denně mimo pondělí, a to od září do ledna od 9 do 17 hodin, v únoru od 10 do 16 hodin, od března do června od 9 do 17 hodin. (Vstupné: dospělí 60 Kč, děti 30 Kč, rodinné vstupné (dva dospělí a děti) 120 Kč., www.muzeumhry.cz)

Foto: Eva Obůrková

K Valdštejnské lodžii dojdete lipovou alejíFoto: Eva Obůrková

Aquacentrum Jičín – krytý aquapark s 25metrovým dlouhým plaveckým bazénem, dětským bazénkem a speciálním skokanským bazénem doplňují různé vodní atrakce – 96 m dlouhý tobogán s dojezdem do mělké vody, oválná kruhová divoká řeka, vířivky nebo dětské brouzdaliště s vodním hříbkem a chrliči. V areálu je k dispozici parní komora, sauna, solárium, plavecká škola a bar, v létě pak venkovní plocha pro opalování s lehátky a dvěma pískovišti. (Informace o otvírací době a cenách najdete na www.sport-jicin.cz.)

Další zajímavosti v okolí

Rumcajsova stezka – 15 km dlouhá Rumcajsova stezka vede z Jičína po modré turistické značce kolem rybníka Kníže do Kbelnice, kde je hospoda U Rumcajse. Cesta pokračuje na zříceninu Brada, přes Čtvrtkovu vyhlídku na skále Přivýšina kolem Prachovských skal a přes skalní hrádek Pařez do Loveče a Mladějova. Pro rodiny s malými dětmi je připraven 3 km dlouhý Cipískův okruh. Spatříte na něm Rumcajsovu jeskyni a v restauraci na vrchu Brada si nakonec můžete dát některé z Rumcajsových jídel nebo Cipískův pohár.

Jaké by to však bylo putování s dětmi, kdyby na ně během cesty nečekaly různé záludné úkoly? Pokud na ně správně odpovíte, získáte v jičínském informačním centru pamětní list. (Městské informační centrum, Valdštejnovo náměstí 1, 506 01 Jičín, www.mesto-jicin.cz)

Reklama

Související témata:

Načítám