Hlavní obsah

Jak na lepší úklid? Taste zbraně našich babiček!

Foto: thinkstock

V kuchyni se vyplatí mít po ruce ocet a citronFoto: thinkstock

Reklama

Naše babičky nemusely vykoupit drogerii pokaždé, když se chystaly na velký úklid. Vyzkoušejte jejich osvědčené rady a postupy, které se obejdou bez drahé chemie!

Článek

I velký úklid můžete zvládnout s tím, co máte běžně doma – ideální je pořídit si větší zásobu octa, soli, citronu a jedlé sody.

Ocet: univerzální voják

Pokud máte doma ocet, zbavíte domácnost vodního kamene i pachů a skvrn.

1. Nalejte ocet do varné konvice, nechejte působit (i přes noc), a pak důkladně vypláchněte.

2.Nalijte do pračky litr octa místo prášku a zapněte prací cyklus – odstraní vodní kámen i nečistoty i pachy.

3.Sklenička octa zbaví lednici zápachu, stejně jako rozkrojený citron :obojí může mít v lednici své místo stále, jen zhruba po týdnu vyměňujte za čerstvé.

4.Octem očistíte a zbavíte plísní spáry mezi dlaždičkami.

5. Na čištění odpadů použijte ocet, jedlou sodu, sůl a vodu. Nejprve nasypte sodu se solí a nalijte do ní ocet. Směs začne bouřlivě pěnit – až přestane, propláchněte odpad proudem teplé vody. Odstraníte tím usazeniny i bakterie.

Foto: thinkstock

Trocha octa do vody, a sklo nebo jiné lesklé povrchy budou jako novéFoto: thinkstock

6. Octem vyčistíte i špínu z kůže – například ze sedačky nebo kabelky.

7. Připálenina z pekáče pustí, pokud do něj nalijete vodu s octem a dáte nejméně na dvacet minut do vyhřáté trouby.

8. Mastné skvrny v mikrovlnné troubě snáze vyčistíte, když do ní dáte misku s vodou a octem nebo s vodou a citronovou šťávou a zapnete na pár minut na plný výkon. Mastnota se uvolní a stačí ji jen setřít vlhkým hadříkem.

9. Teplá voda s octem je skvělým přípravkem na mytí zrcadla. Můžete použít i velmi slabý odvar černého čaje.

10. Kraje umyvadla a vany budou krásně čisté a lesklé, pokud na ně nasypete kuchyňskou sůl a pak rozprašovačem přidáte ocet. Tuto směs nechejte působit alespoň dvě hodiny – ideálně přes noc –, a úspěch je zaručen!

11. Octem vymyjte také popelníky, nebudou zapáchat. Nepoužívejte na kovové, na ty se hodí líh.

12. Za pomoci octa odstraníte také usazeniny z vázy, do které jinak nedosáhnete. Stačí, když do ní nasypete suchou rýži, pak nalijete ocet a necháte chvíli působit. Po nějaké době stačí vázou pohybovat tak, aby rýže očistila nečistoty. Pak vše vylijete.

13. Jestliže potřebujete projasnit barvy koberce, přetřete ho hadříkem s octovou vodou. Pak nechejte zaschnout a vyluxujte.

Foto: thinkstock

Nemusíte vsázet na chemii, hořáky plynového sporáku vyčistí i zmačkaný alobalFoto: thinkstock

Taste babiččiny zbraně

Nejen ocet se uplatní při úklidu domácnosti. Ke slovu přijdou i další suroviny:

14. Kašička z jedlé sody a vody zbaví umyvadlo zbytků mýdla i usazenin vodního kamene – můžete ji použít i na hůř dostupná místa kolem vodovodní baterie. Skvělý lesk dodá i směs podmáslí a soli.

15. Tuto kašičku můžete použít i na rošt nebo jehlu grilu.

16.Nerezové nádobí získá vysoký lesk, když ho přejedete rozříznutou bramborou a následně vyčistíte hadříkem.

17. Pokud vaše myčka už nevoní, posypejte dno jedlou sodou.

18. Skvrny z plastového nádobí odstraníte, když je posypete kypřicím práškem na pečení, vydrhnete, a pak opláchnete octovou vodou.

19. Ploténky elektrického nebo plynového sporáku snadněji vyčistíte, když místo drátěnky použijete zmačkaný alobal.

20.Rez z nože odstraníte tím, že jím několikrát projedete čerstvou cibulí.

Foto: thinkstock

Nebraňte se, když vám někdo poradí, abyste při mytí plastových nádob a prkénka použili třeba citronovou šťávuFoto: thinkstock

21. Z kovových a porcelánových svícnů odstraníte vosk nejlépe tak, že je vložíte do horké vody, kterou přivedete k varu.

22.Pokud si nevíte rady s mastnými skvrnami na zdi za sporákem, zkuste je potřít obyčejnou školní křídou a nechejte přes noc působit. Poté opatrně okartáčujte měkkým kartáčkem tak, abyste zeď nepoškrábali.

23. Prkénko z plastu může být po krájení ovoce a zeleniny plné skvrn. Odstraníte je citronovou šťávou a trochou oleje, který máte v kuchyni po ruce. Nechejte je chvíli působit, a pak opláchněte teplou vodou.

24. Skvrny od čaje v kojenecké láhvi odstraníte, když do ní vysypete jeden až dva sáčky prášku do pečiva, které zalijete vlažnou vodou. Po zhruba půl hodině působení je vypláchněte.

25. Skvrny od rzi ve vaně nebo toalety odstraní citronová šťáva.

Uklízíte bez chemie?

„K těmto metodám jsem se vrátila zprvu jen proto, že má můj syn těžké astma a špatně reagoval na mnoho úklidových přípravků. Nakonec jsem si zvykla natolik, že ocet, soda a citron jsou mými hlavními pomocníky při úklidu," říká Tamara z Prahy.

„Mikrovlnnou troubu zásadně čistím tak, že do ní vložím misku s octem a nechám chvíli povařit – pak jen otřu papírovou utěrkou, a je hotovo," potvrzuje účinek jedné z rad Romana z Ústí nad Labem.

Vyzkoušeli jste některou z metod nebo máte nějakou svoji? Tak nám neváhejte napsat!

Reklama

Načítám