Hlavní obsah

Teď je ideální čas pro očistnou kúru jater! Jak na ni?

Foto: Profimedia

Zdravý jídelníček je součástí každé očistyFoto: Profimedia

Reklama

Právě nyní je správný čas na to, abyste si pročistili játra a harmonizovali tak i celé tělo. Poradíme vám, jak to udělat co nejdostupnějšími metodami. A některé z nich jsou opravdu zábavné!

Článek

Játra se podílí na přeměně sacharidů, bílkovin, tuků, minerálů, hormonů a vitaminů. „Játra zneškodní obrovské množství látek, které ve velké míře v nich samotných zůstávají. Jsou velmi důležitým a nepostradatelným orgánem. Tvoří žluč, která se podílí na střevním trávení,“ říká výživový poradce Ing. Martin Škába.

Kdy pročistit játra?

„Podle čínské medicíny je v každém měsíci roku vhodný čas pro očistu a regeneraci jiného orgánu. Právě duben a první polovina května jsou ideální pro detoxikaci jater,“ upozorňuje Jarka Kučmášová, poradkyně zdravého životního stylu a dodává: „Žijeme ve znečištěném prostředí a jíme jídlo plné chemie, není chybou začít s očistou jater kdykoli.“

Jak se projevují nemoci jater?

Stav vašich jater je rozhodující při vzniku mnoha ostatních zdravotních obtíží – například kožních potíží, tedy ekzémů nebo alergických projevů, akné. Mohou ovlivnit bolesti kolen, kyčlí a páteře, ale i vznik kuřích ok, otlaků, hemoroidů a vysokého cholesterolu. Souvislost je i mezi zdravím jater a vznikem rakoviny. Uznejte tedy, že se vyplatí jim dát alespoň „jarní údržbu" v podobě detoxikace.

Foto: Praktické kalendárium alternativní medicíny, Eminent

Jednou z technik je pomačkávání reflexní plošky jater – na obrázku vyznačena zeleně. Postupujte po milimetru po celé plošce, a pokud někde ucítíte bolest, vraťte se k tomu místu znovu – nikoli tlakem, ale hlazenímFoto: Praktické kalendárium alternativní medicíny, Eminent

Metody detoxikace jater

Jak udělat „dobře“ svým játrům? Nejvíc jim pomůže zdravější životní styl bez přísunu zbytečných škodlivin, alkoholu, cigaret a podobně. Ovšem naučíme vás i pár dalších užitečných metod.

1. Ostropestřec mariánský je skvělou bylinou pro očistu jater. „Jeho semínka umelte v kávomlýnku, smíchejte je jedna ku dvěma s hroznovým cukrem a denně užívejte dvě lžíce. Semena rychle žluknou, tak si nemelte přílišnou zásobu,“ radí Jarka Kučmášová. Užívat můžete i tinkturu z ostropeřce.

2. „Každý den si dopřejte šťávu z červené řepy, jablka, mrkve, celeru, brokolice a petržele. Spolu s omezením masa, uzenin a sladkostí a pravidelným sprchováním studenou vodou posílíte játra dlouhodobě,“ radí Martin Škába.

Foto: Profimedia

Zeleninovou šťávu si dopřejte při očistě každý denFoto: Profimedia

3. Dejte si salát z pampelišky. Obsahuje játrům prospěšné hořčiny, které najdete i v šalvěji, mateřídoušce, mařince vonné – z nich si udělejte čaj, který neslaďte.

4. Oxygenoterapie čili dýchání čistého kyslíku z přístroje také játrům velmi svědčí. Zafunguje i procházka přírodou, při které budete pořádně dýchat.

5. Naopak pozor na metodu prohřívání a baňkování, pokud si nejste jisti, že v játrech neprobíhá zánět, vynechejte je, ještě by stav zhoršily. To samé varování platí i pro zázvorové obklady.

6. Zanadávejte si! Játra jsou z hlediska psychosomatiky spojena se zlobou, agresí, ukřivděností. Tak vypusťte tyto emoce z těla. „Dejte si budík o pět minut dřív a věnujte je tomu, že budete mlátit do polštáře a nadávat. Nebojte se sprostých slov. Pokud toho nejste schopni, vyslovujte při každém úderu alespoň kategorické NE. Nestačí si to myslet, musíte to říct nahlas,“ radí Jarka Kučmášová.

Foto: archiv firem

K detoxikaci jater patří i pití zeleninových šťáv, které si připravíte i díky těmto odšťavňovačům. S mletím semínek vám zase pomůže mlýnekFoto: archiv firem

Vyzkoušíte některou z metod očisty jater? Napište nám!

Reklama

Související témata:

Načítám