Hlavní obsah

Test čokoládových kočičích jazýčků: Našli jsme ty nejlepší!

Foto: Jakub Jurdič

Nákupu kočičích jazýčků se bát nemusíteFoto: Jakub Jurdič

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kočičí jazýčky – kdo by si tuhle čokoládovou pochoutku z dětství nepamatoval. My jsme na jejich různá balení narazily v šesti různých supermarketech. Které z nich jsou nejlepší?

Článek

Milovníky téhle cukrovinky jistě potěší, že všech šest různých výrobků bylo skutečně čokoládou a ne něčím, co se jako čokoláda jenom tváří.

Základní surovinou pro výrobu čokolády a čokoládových cukrovinek jsou kakaové součásti (kakaová drť, kakaová hmota, kakaový prášek, kakaové máslo, kakaové výlisky, kakaový tuk), cukr (většinou sacharóza), sušené mléko, případně rostlinný tuk nekakaového původu (až 5 %) a emulgátory. Celkovému podílu kakaových součástí se říká kakaová sušina.

Kvalitní čokoláda by se měla dobře rozplývat v ústech (záleží na obsaženém podílu kakaového másla, které taje při teplotě těla), měla by být lesklá, na povrchu by neměly být žádné skvrny a povlaky.

Já a naše odbornice na značení potravin Veronika Křepelková jsme se u hodnocení kočičích jazýčků zaměřily na podíl kakaové sušiny (ten je u mléčné čokolády ze zákona nejméně 25 % hmotnosti), možné alergeny a cenu. Výrobky najdete seřazené podle našeho výsledného hodnocení od nejlepšího po nejhorší, vše potřebné se dozvíte také v přehledné tabulce na konci.

Mister Choc

Mléčná čokoláda (obsah kakaové sušiny nejméně 30 % hm.). Kočičí jazýčky

Hmotnost:100 g

Cena:25,90 Kč

Prodávající:Lidl Česká republika

Zakoupeno:Lidl

Složení:cukr, kakaové máslo, sušená smetana, kakaová hmota, sušené plnotučné mléko, sušená sladká syrovátka, mléčný tuk, emulgátor: sójový lecitin; aroma.

Popis:Kočičí jazýčky z Lidlu se svým složením nijak výrazně nevymykají ostatním hodnoceným výrobkům. Kromě sójového lecitinu ale neobsahují žádné alergeny.

Hodnocení: Jazýčky z Lidlu dostávají jedničku. Plus mají za to, že v nich nejsou žádné stopy ořechů a podobně, drobné minus zase za to, že jsme se z etikety nedozvěděly, jestli je Lidl výrobce, dovozce, nebo jen prodejce.

Cat tongues

Kočičí jazýčky z mléčné čokolády

Hmotnost: 100 g

Cena:25,90 Kč

Prodávající:Kaufland Česká republika

Zakoupeno:Kaufland

Složení:cukr, kakaové máslo, sušená smetana, kakaová hmota, sušené plnotučné mléko, sušená sladká syrovátka, čistý máselný tuk, emulgátor: sójový lecitin, aroma.

Obsah kakaové sušiny nejméně: 30 %. Obsah mléčné sušiny nejméně: 18 %. Může obsahovat stopy lískových ořechů, skořápkových plodů, lepku.

Popis: Obsahem kakaové sušiny převyšují tyhle jazýčky požadavky na mléčnou čokoládu (ta má v předpisu obsah kakaové sušiny minimálně 25 %). Alergici by se měli dát pozor na možnou přítomnost lískových ořechů, dalších skořápkových plodů a lepku.

Hodnocení:Tady není v podstatě co vytknout, od nás mají jedničku s minus za možnou přítomnost alergenů.

Čokoládové jazýčky Derby

Kočičí jazýčky z mléčné čokolády. Mléčná čokoláda tvarovaná (obsah kakaové sušiny nejméně 30 %)

Hmotnost:100 g

Cena:25,90 Kč

Výrobce:Stollwerck GmBH, Německo

Zakoupeno:Penny Market

Složení:cukr, kakaové máslo, sušená smetana, kakaová hmota, sušené plnotučné mléko, sušená syrovátka, máslový tuk, emulgátor: sójový lecitin, aroma.

Může obsahovat: lískové ořechy, jiné skořápkové plody, lepek.

Popis:Složení jazýčků z Penny Marketu se nijak výrazně neliší od většiny ostatních a patří mezi trojici nejlevnějších s cenou 25,90 Kč za 100 g čokolády.

Hodnocení:Výrobek chválíme za dobrou čitelnost a přehlednost etikety, což u řady ostatních nebyla zdaleka taková samozřejmost. Nevýhodou je možná přítomnost alergenů v podobě lískových ořechů, skořápkových plodů a lepku. Od nás každopádně dostávají jedničku s minus.

Katzenzungen

Vollmilch – Schokolade milk chocolate chocolat au lait * Mléčná čokoláda

Hmotnost:100 g

Cena:29,90 Kč

Výrobce:Sarotti GmbH, Berlín, Německo

Zakoupeno:Globus

Mléčná čokoláda (obsah kakaové sušiny nejméně 30 %, mléčné složky: 18 % minimálně)

Složení:cukr, kakaové máslo, sušená smetana, kakaová masa, sušené plnotučné mléko, sušená sladká syrovátka, máslový tuk, emulgátor: sójové lecitiny, aroma

Může obsahovat: lískové ořechy, jiné skořápkové plody, lepek

Popis:Složení těchto jazýčků je totožné jako u těch z Kauflandu, viz výše.

Hodnocení:Jazýčky z Globusu od nás dostávají dvojku– dodržují parametry pro mléčnou čokoládu, kakaové sušiny obsahují dokonce o 5 % víc, než požadují předpisy. V našem srovnání jsou ale třetí nejdražší, za což dostávají minusové body.

Hello chocolate!

Mléčná čokoláda

Hmotnost:100 g

Cena:39,90 Kč

Distributor:Bona

Zakoupeno: Interspar

Složení:cukr, kakaové máslo, odstředěné mléko, kakaová masa, sušená smetana, plnotučné sušené mléko, mléčný tuk, emulgátor (sójový lecitin, E476), aroma

Kakaová masa minimálně 30 %, obsahuje sóju a mléko. Může obsahovat kousky ořechů, lískových ořechů, vlašských ořechů, mandlí, pšenice a vajec.

Popis:Nevýhodou tohoto výrobku je možná přítomnost lískových ořechů, vlašských ořechů, mandlí, pšenice a vajec, které ho dělají neatraktivní pro řadu alergiků. Hello chocolate mají sice zejména pro malé holčičky atraktivní obal, jako jediné ale obsahují E 476, emulgátor s pro laika trochu šíleným názvem polyglycerolpolyricin-oleát.

Hodnocení:Jazýčky s obrázkem Hello Kitty nás nijak nenadchly. Jako jediné obsahují kromě aromatu a lecitinu další přídatnou látku, za což od nás dostávají dvojku s minus.

Kočičí jazýčky

Mléčná čokoláda

Deklarace na obale: Čistě přírodní ingredience. Lahodná čokoláda Orion je vyrobena z čistě přírodních ingrediencí, jako jsou kakaové boby, mléko a přírodní vanilka.

Hmotnost:50 g

Cena:22,90 Kč, 45,80 Kč/100 g

Výrobce:Nestlé Česko s. r. o., Praha

Zakoupeno:Albert

Složení:cukr, kakaové máslo, sušené mléko, kakaová hmota, rostlinný tuk, mléčný tuk, laktóza, sušená syrovátka, emulgátor (slunečnicový lecitin).

Obsah kakaové sušiny v čokoládě nejméně 25 %. Vedle kakaového másla obsahuje čokoláda rostlinné tuky.

Popis:Na obalu tohoto výrobku je deklarován nejnižší obsah kakaové sušiny (25 %) z námi srovnávaných kočičích jazýčků. Navíc jako jediné obsahují i rostlinné tuky. Tyto rostlinné tuky nekakaového původu mohou být do 5 %. Legislativa přesně vymezuje, které tuky se smějí do čokolád použít, a výrobce je povinen tuto skutečnost deklarovat na obale. Plus ale mají za použití slunečnicového lecitinu namísto sójového, tudíž ani alergici na sóju si nemusí v tomto případě odepřít a v klidu si zamlsat.

Hodnocení:Jazýčky od Orionu od nás dostávají za nejmenší podíl kakaové sušiny, přídavek rostlinných tuků a skoro dvojnásobnou cenu než většina ostatních výrobků z našeho srovnání trojku s minus – budiž jim k dobru, že jsou vhodné i pro alergiky na ořechy, sóju nebo lepek. Legislativně je vše v pořádku, ale vážně to jde lépe a levněji!

Co z našeho šetření vyplývá? Všechny výrobky jsou složením srovnatelné a rostlinný tuk obsahuje jen jeden z nich, a to v minimálním množství – výrobek stále splňuje všechny náležitosti, aby se mohl jmenovat čokoláda. Paradoxně právě tento je nejdražší. I zde se proto potvrzuje, že vysoká cena nemusí být vše a že privátní značky supermarketů mnohdy strčí zavedené značky do kapsy (více srovnání k tomuto tématu najdete v tomto článku).

Čtete etikety i vy? Ať už ano či ne, pro všechny tu máme další testy, které naše redakce pro vás zpracovala: houskové a bramborové knedlíky, hotová sekaná nebo třeba dresinky do salátů.

Vizáž: Ilona Rubešová (SURFACE, profesionální škola vizážistů)

Reklama

Související témata:

Načítám