Hlavní obsah

Test točených salámů: Pozor, jsou plné éček a barviv!

Foto: Greta Blumajerová

Je libo točený salám?Foto: Greta Blumajerová

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Točený salám! Také ho milujete opečený, v leču nebo třeba naložený v pikantní marinádě? Abyste věděli, co vlastně jíte, nakoupili jsme 6 výrobků a otestovali jejich složení. Jak test dopadl?

Článek

Původně jsme chtěli testovat kabanos. Pro ten podle vyhlášky č. 326/2001 Sb. platí, že může obsahovat jen hovězí, vepřové a telecí maso, avšak žádné strojně oddělené maso. Bohužel v  obchodech jsme takový balený kabanos nenašli.

A tak jsme se spokojili s běžně dostupným točeným salámem. Aspoň jsme se snažili najít točený salám, ve kterém není strojně oddělené maso, ovšem ani to se úplně nepovedlo. Nakonec jsme otestovali i točený salám se strojně odděleným masem a k tomu jeden točený drůbeží, abychom zjistili, zda je rozdíl v chuti, ale také v podílu soli a tuku, protože jsme oprávněně očekávali, že ten drůbeží bude nejméně tučný.

Zjistili jsme, že všichni výrobci točeného salámu používají zvýrazňovače chuti (E 621) a také barviva (E 120). V obou případech se jedná o takzvaná éčka, která mohou být zdraví škodlivá, nicméně zde byla obsažena v povoleném množství.

A jak dopadly jednotlivé výrobky?

Řezníkův talíř salám točený

Množství a cena: 500 g/52,90 Kč, 100 g/10,58 Kč

Složení: vepřové maso (60 %), pitná voda, vepřové kůže, vepřové sádlo, bramborový škrob, dusitanová solicí směs (jedlá sůl s jódem + konzervant E 250), emulgátor (E 471), stabilizátor (E 450), směs extraktů koření, dextróza, látka zvýrazňující chuť a vůni (E 621), antioxidant (315), regulátory kyselosti (E 330, E 500), barvivo (E 120), aroma, zahušťovadlo (412).

Tuk max. 40 %, sůl max. 2,8 %. Může obsahovat stopy: pšenice, vajec, mléka, sóji, pistácií, mandlí, celeru, hořčice. Povolená záporná hmotnostní odchylka 6 %.

Výrobce: Masokombinát Plzeň s. r. o.

Prodejce: Penny market

Co ukázaly testy: Výrobce neuvádí, že by v tomto salámu mohl být lepek a skutečně v laboratořích nenašli gliadin ani gluten, tedy žádný lepek. Soli (chloridu sodného) obsahuje Řezníkův talíř 22 011 mg/kg a tuku 16,1 %. Tento výrobek byl nejhorší v parametru celkový vzhled. Chuť byla hodnocena jako jemná, slaná a výrazně kořeněná, barva jako příliš světlá. Konzistence tohoto výrobku byla homogenní, celkově byl Řezníkův talíř příliš měkký.

Naše hodnocení: Řezníkův talíř salám točený dostal v testu trojku. Jako většina točených salámů obsahuje jak glutamát sodný, který zvýrazňuje chuť, tak barvivo košenilu, které u citlivějších jedinců může způsobovat alergické reakce. Glutamátu by se měly vyhýbat těhotné ženy, děti a staří lidé. Řezníkův talíř je poměrně slaný (druhý nejslanější výrobek), zato málo tučný (nejméně ze všech, je dokonce méně tučný než kuřecí točený salám). Průměrné hodnocení získal také pro svůj vzhled. I když je vyrobený pouze z masa, na lepší známku nedosáhl.

Best Farm Točený salám extra

Množství a cena: 300 g/31,50 Kč, 100 g/10,50 Kč

Složení: vepřové a hovězí maso (min. 57%), vepřové sádlo, voda, jedlá sůl, bramborový škrob, koření, extrakty koření, chuťové látky (di- a trifosforečnany), dextróza, antioxidant (kyselina askorbová), konzervant (dusitan sodný), regulátor kyselosti (kyselina citronová). Látky zvýrazňující chuť a vůni (glutamát sodný). Obal: vepřové střevo. Obsah tuku: do 40 %. Bez lepku.

Výrobce:Beskydské uzeniny a. s.

Prodejce: Kaufland

Co ukázaly testy: Také Best Farm Točený salám extra obsahuje E 621, tedy glutamát sodný. V laboratořích se prokázalo, že výrobek skutečně neobsahuje žádný lepek, bylo naměřeno 19 526 mg/kg soli (chloridu sodného) a 22,16 % tuku. V senzorickém hodnocení dopadl Best Farm Točený salám extra výborně. Byl nejlepší ve vzhledu a vůni a v parametru chuť byl druhý nejlepší. Ta byla oceněna jako příjemně uzená a kořeněná.

Naše hodnocení: Best Farm Točený salám extra si vysloužil jedničku. Vadou na kráse je použití glutamátu sodného, který bohužel použili všichni výrobci. Jako jediný však neobsahuje košenilu. Výrobek je průměrně slaný, je sice nejtučnější ze všech, ovšem to odpovídá použitému masu, a navíc nepřesahuje deklarovanou hodnotu tuku, naopak je ho téměř o jednu polovinu méně. Výbornou známku si udržel také pro vynikající senzorické hodnocení. Cenově patří k těm dražším výrobkům, ale v tomto případě se určitě vyplatí si za kvalitu připlatit.

Albert Quality Točený salám

Množství a cena: 500 g/55,90 Kč, 100 g/11,18 Kč

Masný výrobek tepelně opracovaný

Složení: vepřové maso (60 %), pitná voda, vepřové sádlo, vepřové kůže, bramborový škrob, dusitanová solicí směs (jedlá sůl s jódem + konzervant E 250), emulgátor (E 471), stabilizátor (E 450), směs extraktů koření, dextróza, látka zvýrazňující chuť a vůni (E 621), antioxidant (E 300), regulátory kyselosti (E 330, E 500), barvivo (E 120), aroma, zahušťovadlo (E 412).

Tuk max. 40 %, sůl max. 2,8 %.

Alergologické informace: Může obsahovat stopy: pšenice, vajec, mléka, sóji, pistácií, mandlí, celeru, hořčice.

Výrobce: Masokombinát Plzeň s. r. o.

Prodejce: Albert

Co ukázaly testy: Ani v tomto výrobku nenašli v laboratořích žádný lepek. Soli naměřili 21 449 mg/kg a tuku 18,90 %. Albert Quality Točený salám dopadl špatně v senzorickém hodnocení. Spolu s výrobcem Korrekt Slovenský točený salám byl nejhorší v parametru chuť. Ta byla oceněna jako nepříjemná a nevýrazná, stejně jako vůně. Konzistence byla ohodnocena jako homogenní a barva jako příliš světlá.

Naše hodnocení: Albert Quality Točený salám si z našeho testu odnesl čtyřku. Tu dostal především za špatné senzorické hodnocení, poměrně hodně soli a za zbytečně mnoho přídatných látek. Navíc se jedná o nejdražší výrobek ze všech testovaných.

Korrekt Slovenský točený salám

Množství a cena: 500 g/42,90 Kč, 100 g/8,58 Kč

Masný výrobek tepelně opracovaný

Složení: vepřové maso (38 %), hovězí maso (20 %), voda, vepřové sádlo, škrob, dusitanová solicí směs, vepřové kůže, zahušťovadla (E 450, E 451), antioxidant (E 300), směs přírodního koření, zvýrazňovač chuti (E 621), přírodní barviva barvivo (E 120, E 160), česneková pasta.

Tuk max. 40 %, sůl max. 2,8 %.

Výrobce: Jaromír Steinhauser s. r. o.

Prodejce: Globus

Co ukázaly testy: Korrekt Slovenský točený salám neobsahuje žádný lepek, zato stejně jako ostatní výrobky byl při výrobě mimo jiných přídatných látek použitý glutamát sodný (E 621) a barvivo košenila (E 120). Výrobek je slaný, nejslanější ze všech testovaných, v laboratořích naměřili 22 287 mg/kg soli (chloridu sodného), ale málo tučný, obsahuje nejméně tuku ze všech (15,12 %). Korrekt Slovenský točený salám byl nejhorší v parametru chuť (spolu s výrobkem Albert Quality Točený salám), ta byla hodnocena jako nevýrazná. Nejhorší byl také ve vůni. Vzhled byl homogenní, gelovitý.

Naše hodnocení: Také Korrekt Slovenský točený salám byl oznámkován čtyřkou. Jedinou jeho předností je skutečnost, že neobsahuje žádný lepek. Špatnou známku získal za zbytečně vysoký obsah soli, nejhorší senzorické hodnocení a pochopitelně k tomu přispělo i množství přídatných látek.

Skaličan Slovenský salám

Množství a cena: 630 g/49,80 Kč, 100 g/7,90 Kč

Kvalitní český výrobek na Váš stůl. Masný výrobek tepelně opracovaný – uzený.

Složení: vepřové maso, drůbeží maso strojně oddělené, kůžová emulze (stabilizátory E 452, E 451, E 412), voda, bramborový škrob, jedlá sůl, konzervant E 250, protispékací přípravek E 535, E 500, bezlepková pšeničná vláknina, stabilizátor E 450, dextróza, směs koření, zesilovač chuti E 621, emulgátor E 471, antioxidant E 300, E 301, extrakty koření, barvivo E 120.

Maximální obsah tuku: 33 %, maximální obsah soli: 2,8 %

Výrobce: Skaličan a. s.

Prodejce: Interspar

Co ukázaly testy: V tomto výrobku našli v laboratořích gliadin (7,56 mg/kg) a gluten (15,12 mg/kg), tedy jedná se o výrobek, který obsahuje lepek, což výrobce na obalu neuvedl. Soli (chloridu sodného) naměřili v laboratořích 19 748 a tuku 22,08 %. Skaličan Slovenský salám byl nejlepší v parametru chuť a druhý nejlepší v parametru celkový vzhled a vůně. Chuť byla hodnocena jako přiměřeně kořeněná a výrazná masová, vůně jako příjemně masová. Také barva byla hodnocena kladně, odpovídá tomuto druhu uzeniny a konzistence byla homogenní.

Naše hodnocení: Skaličan Slovenský salám si od nás vysloužil čtyřku. Především proto, že výrobce porušil vyhlášku a neoznačil na obalu, že se jedná o výrobek s lepkem, což je hrubé porušení českých předpisů a klamání spotřebitele. Je to škoda, protože senzoricky dopadl tento výrobek vlastně nejlépe ze všech. Za zmínku stojí také skutečnost, že výrobce použil drůbeží strojně oddělené maso, což ale na obalu uvedl, takže zákazník se sám může rozhodnout, zda si takovou uzeninu chce zakoupit. Chuťově tato skutečnost výrobek negativně neovlivnila. Jednoznačně se však jedná o salám tučný (druhý nejtučnější) a průměrně slaný. Právě obsah tuku ovlivnil chuť, protože ten nositelem chuti ve výrobku určitě je.

Vodňanské kuře Kuřecí podkova

Množství a cena: 500 g/43,90 Kč, 100 g/8,78 Kč

Masný výrobek tepelně opracovaný

Složení: kuřecí maso strojně oddělené 43%, voda, kuřecí kůže, bramborový škrob, stabilizátory E 450, E 451, E 412, dextróza, zvýrazňovač chuti E 621, E 635, antioxidant E 316, extrakty koření, konzervant E 250, česnek, sušená zelenina, barvivo karmína, glukózový sirup.

Max. obsah tuku 25 %. Bez lepku.

Výrobce: Produkty českých výrobců prodává Vodňanská drůbež a. s.

Prodejce: Interspar

Co ukázaly testy: Vodňanské kuře Kuřecí podkova obsahuje 17 474 mg/kg soli (chloridu sodného), 18,65 % tuku a v laboratořích nezjistili obsah lepku. Chuť byla hodnocena jako přiměřeně kořeněná, ale také jako moučná a příliš slaná. Konzistence výrobku byla homogenní.

Naše hodnocení: Vodňanské kuře Kuřecí podkova jsme oznámkovali trojkou. Jedná se drůbeží výrobek, kdy bylo při výrobě použito strojně oddělené maso, vzhledem k druhu použité suroviny je to výrobek průměrně slaný a také průměrně tučný. Zajímavé je, že je tučnější než některé točené salámy z vepřového a hovězího masa, což bychom u drůbežího masa nečekali. Pochopitelně u strojně odděleného masa vlastně nevíme, co všechno bylo pro tuto surovinu při výrobě použito. Zákazník je však informovaný, a proto je pouze na něm, zda si výrobek zakoupí. Také v senzorickém hodnocení dopadla Kuřecí podkova průměrně.

Co říci závěrem? Že výrobky se strojně odděleným masem jsou chutné, dokonce někdy mohou být chutnější než ty, které jsou vyrobeny pouze z masa. Protože ale všechny námi testované výrobky obsahují přídatné látky a zvýrazňovače chuti, s konzumací to nepřehánějte.

Reklama

Související témata:

Načítám