Hlavní obsah

Test trvanlivosti chleba: Na kterém si pochutnáte i za týden?

Foto: Greta Blumajerová

Testovali jsme, který chléb vydrží nejdéleFoto: Greta Blumajerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pekárna s vůní teplého chleba. To je lákadlo, na které spoléhají mnohé obchodní řetězce. Jak dlouho vám ale vydrží – a je to opravdu čerstvý chléb?

Článek

Co rozhoduje o tom, jaký chleba si vyberete? Je to vůně, kůrčička, velikost, nebo cena? Chcete, aby hlavně dlouho vydržel, tak sáhnete po baleném, nebo dokonce trvanlivém? Ať je to jakkoli, rádi bychom váš přístup změnili. Naučíme vás vybírat chleba podle kvality – s tou totiž souvisí i to, jak dlouho vám doma vydrží.

Test trvanlivosti chleba

Nepostupovali jsme jako inspektoři, nehledali jsme jen jeden druh chleba. Šli jsme do toho jako zákazníci, kteří volí chleba podle vzhledu, vůně, někdy i ceny. A pak jsme s nakoupeným chlebem naložili stejně, jako vy doma. Nechali jsme ho na kuchyňské lince v plastovém sáčku, do kterého jsme ho uložili v obchodě. Každý den jsme z něj odřízli plátek a ten ochutnali a očichali.

„Správně upečený a dobře vyrobený chleba musí vydržet týden – neplesnivý, voňavý, nedrolivý, s elastickou střídou,“ řekl nám k tomu ing. Jaroslav Albrecht z Hostivařské pekárny, člena Svazu pekařů a cukrářů v ČR.

Z toho jsme vycházeli a omezili test na sedm dní. Pozorovali jsme, zda se objeví první bílé flíčky plísně na kůrce, ale vyřadili jsme chléb i ve chvíli, kdy už nás nelákal chutí nebo vůní.

Jak dopal test chleba?

Lidl

Foto: archiv redakce

Kovářský chléb, 1 kg, 39,90 Kč – voňavý, křupavá a až velmi tvrdá a ostrá kůrka, vláčná střída – postupem času ztrácela kůrka křupavost, ale chleba si udržel chuť i vůni a dal se jíst ještě po sedmi dnech.Foto: archiv redakce

Foto: archiv redakce

Žitný chléb celozrnný balený, 500 g, 10,90 Kč – klasická tuhá konzistence i chuť, vůně spíš dřevitá, po dvou dnech se začal extrémně drolit, takže nešel ani vyndat z obalu, natož namazat. Během sedmi dnů se chuťově nezměnil.Foto: archiv redakce

Foto: archiv redakce

Slunečnicový chléb (hranatý), 500 g, 22,90 Kč – chuťově dobrý, po dvou dnech se začal víc drolit a postupně ztrácel vláčnost. Z testu jsme ho vyřadili pátý den pro známky plísně.Foto: archiv redakce

Kaufland

Foto: archiv redakce

Chléb konzumní, 1150 g, 19,90 Kč – klasika, po které hodně lidí sáhne i kvůli ceně. Pomoučená kůrka neumožnila poznat, zda se neobjevují bílé flíčky plísně, ale během času ztrácel chuť natolik, že jsme ho šestý den vyřadili z testu.Foto: archiv redakce

Foto: archiv redakce

Kulatý chléb sedlácký, 670 g, 29,90 Kč – příjemná chlebová chuť, propečená zlatavá kůrka, chleba časem neztrácel nic z chuti, vláčnosti ani vůně a prošel testem až do sedmého dne. Poslední dva dny se jen začal víc drolit.Foto: archiv redakce

Foto: archiv redakce

Vesnický chléb 630 g, 32,90 Kč – tmavší a hutnější střída, vláčný, se skoro karamelovou příchutí, jeho vlastnosti se během uchovávání moc neměnily, pátého dne jsme na něm odhalili první známky plísně, takže byl z testu vyřazen.Foto: archiv redakce

Tesco

Foto: archiv redakce

Chléb dýňový 405 g, 32, 90 Kč – příjemná chuť, dýňových semen opravdu hodně, při každém krájení jich odpadlo tolik, že koncem testu už byl skoro „holý“, vyřadili jsme ho šestý den pro známky plísně, během dní se stával drolivějším a ztrácel vůni.Foto: archiv redakce

Foto: archiv redakce

Trvanlivý chléb celozrnný se slunečnicovými semeny, balený, 500 g, 23,90 Kč – má velmi specifickou chuť i vůni, je hutný, až nechlebový. Testem prošel bez jakékoli změny, jen byl stále sušší.Foto: archiv redakce

Foto: archiv redakce

Chléb slunečnicový, krájený 500 g, 29,90 Kč – krájený chléb byste neměli uchovávat a konzumovat déle než tři dny – přesto jsme ho uchovali do doby, než se na něm objevila první plíseň, což bylo na začátku pátého dne.Foto: archiv redakce

Foto: archiv redakce

Chléb šumavský bochník 500 g, 13,90 Kč – klasická vůně i konzistence, měl výraznou kmínovou chuť, která neslábla. Z testu vypadl pátý den pro známky plísně, které byly viditelné i přes mouku na kůrce.Foto: archiv redakce

„Jsem překvapen, protože dobře dopadly i chleby, které jsou ze zmrazeného polotovaru. Ty mají obecně vyšší náchylnost k plísním,“ komentoval test ing. Jaroslav Albrecht.

Jak správně vybírat chléb

Podívejte se na jeho tvar, objem, vnímejte jeho vůni. Doma můžete vyzkoušet, zda je i dobře propečený – střída by měla být přiměřeně pórovitá a elastická, po stisknutí by se měl chléb vrátit do původního stavu.

„Špatně propečený chléb se při krájení maže, a následně se brzy vydrobí – také je pak náchylnější k plesnivění a hnilobě chleba, tedy nitkovitosti,“ vysvětluje dále Jaroslav Albrecht. „Osobně si myslím, že hodně napoví vůně chleba – nesmí z ní být cítit nic, co by vám vadilo. Vůně chleba je tak typická a příjemná,“ doplňuje předseda Podnikatelského svazu pekařů a cukrářů v ČR Jaromír Dřízal.

Druhy chleba

Co je vlastně chleba? Naše legislativa je velmi tolerantní – je to prostě kus, vážící nad 400 g. Takže když z jednoho těsta upeče pekař desetidekový kousek, může mu říkat například chlebánek a prodávat ho mezi houskami. Větší než 400 g patří mezi chleba. Naučte se alespoň základy o druzích chleba:

Kolikrát týdně kupujete chléb a podle čeho vybíráte? Napište nám. A jestli vás zajímají další naše testy, podívejte se, jak dopadla trvanlivá mléka, šunkové tavené sýry nebo třeba hořčice.

Související témata:

Načítám