Hlavní obsah

Tipy na posílení imunity: Skoro nic nestojí a jsou účinné!

Foto: Thinkstock

S oslabenou imunitou vám zima může připadat nekonečnáFoto: Thinkstock

Reklama

Jak je možné, že jste pořád dokola nemocní a sotva se vyhrabete z jednoho nachlazení, dostane vás do nepohody další? Proč se právě na vás lepí bacil při každé příležitosti? Nedumejte, jednejte. My víme, že za to může slabá imunita, a řekneme vám, jak ji posílit! Někdy stačí ubrat svetr, jindy vyměnit vodu za čaj...

Článek

Mít rýmu skoro častěji než sex je otravné, že? Navíc sotva se jí zbavíte, objeví se kašel, nebo dokonce horečka. Jenže několik dní se vyležet nepřipadá vůbec v úvahu… Tak co s tím? Zoufáte si. Být pořád nastydlí je tak únavné, že by jeden zalezl pod peřinu a vylezl z ní až na jaře. Klid! Pomůžeme vám dát zdraví trochu do kupy. Ale na rovinu: bez trochy snahy to nepůjde!

Tak to zkrátka je

„Tohle období je výrazné nárůstem zejména respiračních onemocnění, projevujících se zejména jako bronchitida, zánět průdušek, infekce horních a dolních dýchacích cest. Pro zvládnutí či vyhnutí se těmto nemocem je důležitý dobrý stav imunitního systému organismu,“ uvádí MUDr. Marcela Černická z Centra individuální péče VFN, a dodává:„Imunitní systém organismu je ucelený obranný systém, na kterém se podílí mozek, nervy, pokožka, buňky krev, lymfa, látková výměna, ale také hormony a mnoho jiných orgánů. Moderní medicína ví, že samotná léčba člověka nic nezmůže, pokud nebude tělo schopno spolupracovat. Svůj imunitní systém můžete přirozeně posilovat.“

Foto: Isifa

Sedavý styl života a přetopené místnosti vám rozhodně nos nepročistíFoto: Isifa

Pomůže voda a vzduch

Někdy hledáme záchranu v komplikovaných záležitostech, přitom pomůže jednoduchá věc: třeba začít se otužovat. Letošní zima k tomu vybízí více než kdykoli předtím. Protože ten, kdo otužilý je, nedrkotá zuby při každé cestě do práce, nespláče nad náklady za topení a ani nestráví půlku zimy na neschopence. Neznamená to, že hned vyrazíte na dovolenou na Severní pól nebo budete chodit v zimě plavat do řeky.

„Správné otužování má totiž své zásady,“ říká praktická lékařka Alena Řezníčková. Vy pro začátek zkuste drobnosti: víc větrejte doma i v práci. Nechoďte příliš nabalení: důležité je mít dobře chráněnou hlavu, ruce a chodidla – takže čepice, rukavice a teplé ponožky či boty – než pět vrstev na těle. Místo sezení v přetopené místnosti, stáhněte mírně topení, projděte se, pití studené vody nahraďte čaji. A zkuste na noc spát pod teplou dekou, ale v chladné místnosti.

Tip redakce: Vyzkoušejte také třeba našich 7 tipů pro zdravější domov.

Smějte se

Smích léčí kdeco. Takže i bacily a viry se vám budou víc vyhýbat, když bude vaše tělo v psychické pohodě. Smát se pro nic za nic by bylo bláznovství, ale zkuste v sobě přece jen víc probudit smysl pro humor. Navíc, proč byste se pořád museli hlídat, ovládat a vše v sobě tlumit? Jen se pěkně od plic zasmějte. Dokonce si zkuste smích i naordinovat: místo vážných filmů vsaďte na vtipné komedie. Místo klasického divadla zvolte lehčí žánr. A mějte při ruce vždy dobrou hudbu: v autě, v počítači, v telefonu. A posezení s přáteli? Skvělá volba! Dobrá parta vždycky osvěží a vylepší náladu.

Foto: Thinkstock

V zimě dejte šanci i potravinovým doplňkůmFoto: Thinkstock

Nezavrhujte doplňky

„Na posílení imunity dobře funguje hlíva ústřičná,“ prozrazuje tip expertka na zdravý životní styl Jana Altnerová. Jíst ji můžete v přirozené formě či v kapslích coby doplněk výživy. Doporučuje také rakytníkovou šťávu plnou vitaminu C či zázvorový čaj s medem a citronem (čerstvý zázvor nakrájejte či nastrouhejte, zalijte horkou vodou, nechte vylouhovat, poté zakapejte citronem, případně doslaďte medem). „Účinné jsou také kapky Naděje z různých druhů pupenů. Volte přímo o kúru na zlepšení imunity,“ radí Jana Altnerová a dodává ještě tip na doplněk stravy beta glukan, jenž také podporuje obranyschopnost.

Experimentujte v jídle

Jelikož dobrý stav těla podporuje zdravá výživa, zkuste svůj jídelníček obohatit například o polévku miso s mořskou řasou nebo houbičky shitake. „Kuzu – vinný keř, který pochází z Japonska, zase podporuje činnost jater i imunitní systém. Používá se jako zahušťovadlo polévek, omáček, ale i jako ozdravný nápoj. Další tip je goji neboli kustovnice čínská, která podporuje imunitu, patří mezi silný antioxidant,“ doporučuje odbornice. „Samozřejmostí je se držet výživy v souladu s ročním obdobím: tedy v zimě jíst tepelně upravenou stravu a používat zahřívací koření, aby vám dodávaly vnitřní teplo."

Tip redakce:Inspiraci najdete také v našich receptech z neobvyklých potravin.

Co ještě funguje?

  • Zdravý pohyb, sauna a masáže, které podporují přirozeně imunitní systém.
  • Péče o duševní hygienu: „Každá psychická zátěž totiž oslabuje imunitu, takže dbejte na pravidelnou relaxaci a přetížení v práci kompenzujte cíleným odpočinkem,“ přidává Jana Altnerová.
  • Pokud už ve vašem okolí řádí chřipky, dejte si do aromalampy eukalyptus či borovici, které ničí bakterie i viry.
  • „Důležitá je i dostatečná hydratace. Každý den byste měli i teď v zimě vypít alespoň dva litry tekutin, nikoli však chlazených,“ říká MUDr. Marcela Černická.
  • „Pokud potíže nepřestanou, nezanedbávejte to a vyhledejte lékařskou pomoc. Může se jednat o vážnější onemocnění," varuje lékařka.

Být nemocní, nachlazení, zkrátka bez formy, zato s únavou a bez šťávy není žádný med. Zkuste proto svoje tělo trochu zocelit, aby vydrželo odolat bacilům. Proč zrovna vám by se to nemohlo povést? Co říkáte?

Reklama

Načítám