Hlavní obsah

Tohle jsou sluneční brýle pro vaše léto

Foto: isifa

Sluneční brýle jsou jediným módním doplňkem, bez kterého se skutečně neobejdeteFoto: isifa

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Některé módní doplňky můžete s klidným svědomím ignorovat. Vlastnění (a nošení!) slunečních brýlí by ale mělo být bez přehánění nutností. Pokud se jim totiž vyhýbáte (a ne, nevěříme, že vám vůbec žádné nesluší), koledujete si nejen o zdravotní problémy, ale i o zbytečné vrásky. Takže žádné výmluvy a pojďte si vybrat!

Článek

Jejich poslání je jasné – ochránit vaše oči před oslněním a škodlivým ultrafialovým zářením. Jeho dlouhodobé působení vám totiž může připravit nejednu obtíž v podobě zákalu rohovky, zánětu spojivek nebo poškození sítnice oka. Brýle navíc chrání oči i proti větru, a díky tomu, že s jejich pomocí „nemžouráte“, vás ubrání i před předčasným výskytem vrásek v očním okolí. Hodit se budou také po proflámovaných nocích, kdy vám nezbývá nic jiného než se schovat za tmavými skly. Které ale vybrat?

Retro je v kurzu

Nejsilnějším trendem letošní sezony je určitě inspirace retro stylem. „Nosit se budou jak kulaté tvary s plastovými obrubami, tak i protažené brýle à la kočičí oči, které byly tolik oblíbené v padesátých letech minulého století,“ říká stylistka Lenka Machková a dodává: „Z šedesátých let se nám zase vrátily nápadně veliké brýle, ať už v kulatém nebo i hranatém provedení.“ Obří brýle mají navíc jednu nespornou výhodu – díky svému rozměru chrání vaše oči nejsvědomitěji. Oblíbené zůstávají plasty, trendy jsou také obruby nebo stranice v barevném provedení, případně s potisky. Nosí se i tónovaná skla s barevnými přechody.

Foto: isifa

Na foto: Brýle z přehlídky značek Prada a Jason WuFoto: isifa

Foto: isifa

Na foto: Ukázka z jarní kolekce Peter Som a Bottega VenetaFoto: isifa

Foto: isifa

Na foto: Originální brýle jste mohly vidět i na přehlídce Burberry nebo D&GFoto: isifa

Podle čeho vybírat?

Už víte, které brýle budou v kurzu, důležitějším kritériem pro výběr těch správných „parťáků“ nicméně samozřejmě bude tvar vašeho obličeje a osobní preference. Nejsnadnější práci budou mít majitelky oválné tváře, ty si mohou dovolit vybírat z nejširšího spektra – sluší jim totiž skoro všechny typy brýlí. „Řídit se můžete jednoduchým pravidlem, pokud máte hranatější rysy obličeje, vybírejte zaoblené tvary, které tvář zjemní. A naopak, dámám s kulatějším obličejem budou slušet ostřejší hrany,“ radí stylistka Lenka Machková. Máte trojúhelníkovou tvář? Vybírejte brýle s výraznou horní hranou.

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Zara 499 Kč, Ray Ban (rayban.com) 3050 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Lindex 149 Kč, Reserved 299 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Lindex 149 Kč, H&M 199 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firmy

Na foto: oboje H&M 249 Kč, 149 KčFoto: archiv firmy

Foto: archiv firmy

Na foto: oboje Mango 499 Kč, 449 KčFoto: archiv firmy

Sledujte označení filtru

I kdybyste sehnaly ty nejúžasnější a nejnádhernější brýle, neberte je, aniž byste poctivě zkontrolovaly jejich parametry. Sluneční brýle musí mít nálepku CE, tedy potvrzení, že brýle splňují normy EU. Uvedené musí být i označení filtru, které se označuje stupnicí od 0 do 4. Jedná se prakticky o tmavost brýlových skel. Nuly jsou v podstatě jen brýle na efekt, propouštějí většinu světla. Jednička a dvojka se vám bude hodit na běhání po městě, pokud ale hodláte trávit na sluníčku více času, jděte do kategorie tři. Čtyřky jsou vhodné pro extrémní slunce. Pozor, trojky a čtyřky byste neměly nosit při řízení.

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Promod 300 Kč, Tom Ford 6200 Kč (asos.com)Foto: archiv firem

Foto: archiv firmy

Na foto: oboje Mango, 499 KčFoto: archiv firmy

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Ray Ban (asos.com) 2950 Kč, Burberry 5400 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Asos 540 Kč, Lindex 199 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Reserved 299 Kč, Pull&Bear 499 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Prada 5700 Kč, Matthew Williamson (asos.com) 7200 KčFoto: archiv firem

Žádné brýle z tržnice!

Sluneční brýle kupujte výhradně v obchodech nebo přímo optikách, nálepku na brýlích sice můžete najít i na tržnici, ale jen těžko poznáte, zda údaje opravdu odpovídají realitě (více se dozvíte ve článku Sluneční brýle za 179 Kč. Bezpečné?). Zabarvení skel přitom nehraje roli, určitě neplatí, že tmavé brýle vaše oči ochrání lépe. Mimochodem víte, že pokud nosíte brýle, které nechrání před UV zářením, jsou na tom vaše oči hůře, než kdybyste neměly brýle žádné? Když jste venku bez brýlí, automaticky mžouráte, přivíráte oči a zužují se vám zornice – oči se zkrátka snaží přizpůsobit situaci. S tmavými brýlemi bez UV filtru ale v pohodě koukáte přímo do sluníčka a oči trpí.

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Ray Ban (rayban.com) 2900 Kč, Dolce&Gabbana (asos.com) 4950 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Lindex 149 Kč, Burberry 5000 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Ray Ban (rayban.com) 2600 Kč, Lindex 149 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firmy

Na foto: oboje H&M 249 Kč, 179 KčFoto: archiv firmy

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Zara 499 Kč, Mania 549 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Asos 360 Kč, Lindex 199 KčFoto: archiv firem

Ve kterých brýlích budete letos oslňovat vy? Pochlubte se!

Reklama

Související témata:

Načítám