Hlavní obsah

Tři nejhorší věci, které škodí vašim zubům

Foto: thinkstock

Sladkosti neprospívají vaší postavě, ale ani zubůmFoto: thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chtěli byste pro své zuby udělat maximum? A to nejen proto, aby vás netrápily bolestí, ale aby i dobře vypadaly? Tak si přečtěte, jak a čím si je každý den podle odborníků nejvíce ničíte!

Článek

Není pochyb o tom, že za stav vašeho chrupu může v první řadě genetika: tedy to, co jste zdědili po svých rodičích. Spoustu toho ale pro ně můžete udělat i vy sami. „Nejvíc si totiž chrup ničíte v první řadě svým nezájmem o něj, a z toho plynoucí nedostatečnou péčí,“ říká stomatoložka MUDr. Dagmar Korelusová z kliniky Esthé Dent.

Pokud si v tuhle chvíli přejíždíte jazykem přes zuby a přemýšlíte, zda jste si je stihli ráno vůbec vyčistit, nahlédněte do článku 6 chyb, které děláte při čištění zubů. Vaše zbraně proti případným útočníkům jsou tedy jasné: měkký kartáček s krátkou hlavicí, pravidelná péče a preventivní prohlídky u zubaře.

Viník č. 1: sladkosti a limonády

Nechcete-li se ve třiceti čtyřiceti letech dočkat umělého chrupu, buďte opatrní i při výběru toho, co jíte. Velkým viníkem poškození zubů jsou totiž i špatné stravovací návyky. Zubařka Dagmar Korelusová varuje před přílišnou konzumací sladkých jídel, pitím sladkých nápojů, například kolového typu, různých sladkých limonád a džusů. „Kvůli tomu pak dochází k narušení zubní skloviny a vzniku zubního kazu,“ doplňuje ji dentální hygienistka Lucie Hronková z Dental office H33. Jak se ho tedy vyvarovat? Dobrou ústní hygienou, což znamená: čistit si zuby častěji než dvakrát denně, používat třeba i žvýkačky bez cukru, snížit množství sladkostí a vsadit častěji na vodu místo limonády.

Viník č. 2: příliš mnoho fluoru

Mezi další příklady, čím si nejvíce ničíte stav zubů, může být nadměrné podávání fluoru. „Jeho následkem pak vzniká obávaná fluoróza,“ upozorňuje Lucie Hronková a vysvětluje, že se jedná o poškození skloviny v době mineralizace skloviny. Projevuje se bělavými, až žlutohnědými skvrnami nebo proužky na zubech.

„Bohužel se v tomto případě jedná o nevratný proces,“ říká dentální hygienistka. Tato záležitost se týká hlavně dětí. Zdrojem nadměrného množství fluoru je totiž mimo jiné polykání zubní pasty. Proto pediatři doporučují dětem do pěti let čištění zubů s pastami bez fluoru. Skvrny lze sice později odstranit esteticky (bělením, korunkami, mikroabrazí), nikoli vrátit chrup do stavu zdravých zubů, narušené skloviny se již nelze zbavit.

Foto: thinkstock

Stres se podepíše na vašem zdravotním stavu, včetně kvality zubůFoto: thinkstock

Viník č. 3: zabiják stres

Mezi speciální ničitele zubů je považován stres. „Ten totiž vede k mimovolnému skřípání a zatínání chrupu, a tím poškozování zubní skloviny a závěsného aparátu zubů,“ uvádí stomatoložka Dagmar Korelusová. Nejčastěji se tak děje v noci při spaní, kdy se tělo z nahromaděného tlaku uvolňuje. Že i vás ráno bolí hlava, čelist, svaly v obličeji? To jsou další následky vašeho skřípání zubů. Bohužel i pár minut této činnosti dokáže zubům velmi uškodit. Jenže jak se ho zbavit? Návod najdete v našem článku Polovina lidí si ničí zuby ve spánku. Zkrátka stres je potřeba se naučit kompenzovat: pohybem, pravidelnou relaxací, odpočinkem, koníčky, přáteli a tak dále.

Pokud hledáte další tipy, jak se co nejlépe starat o svůj chrup, zkuste je najít v textu s názvem Péče o zuby: Na čem se nevyplatí šetřit a na čem ano. Každopádně vám přejeme hezké jaro bez kazů! Co říkáte?

Reklama

Načítám