Hlavní obsah

6 chyb, které děláte při čištění zubů!

Foto: thinkstock

Co místo bělení zubů raději vsadit na správný kartáček?Foto: thinkstock

Reklama

Že se někdy ráno jen taktak s kartáčkem na zuby vůbec potkáte? Natož abyste pak dělali nějaké chyby při zkrášlování vašeho chrupu? Ale ano! Víme, jaké to jsou, tak čtěte dál! Když už máte na hygienu pouze pár minut, tak ať je využijete správně!

Článek

Při zjišťování informací od stomatologů a dentálních hygieniků, co vám nejde dobře v péči o vlastní chrup, jsme se dozvěděli trochu překvapivé zjištění: „I když to vypadá neuvěřitelně, největší chybou u čištění zubů je právě to, že na něj často zapomínáte,“ uvádí Lucie Hronková, dentální hygienistka Dental office H33. Dle ní neplatí tvrzení, že kvůli jednomu zapomenutí se nic nestane. „Stane,“ varuje odbornice. Co tedy můžete udělat proto, aby vaše zuby netrpěly a byly zdravé?

1. Nevynechávejte pravidelnost

Pravidelné čištění zubů je totiž základ pro udržení zdravých zubů bez kazu a zánětu dásní. „Zuby je důležité čistit minimálně dvakrát denně. Vždy ráno až po snídani a večer před spaním – pak už nejíst ani nepít nic kromě vody,“ dodává Lucie Hronková.

2. Věnujte se jim, dokud nejsou čisté

Možná vás napadá, jak dlouho byste vlastně chrupu měli věnovat svou pozornost? Neexistuje obecně stanovený čas, protože to s kartáčkem každý umíte jinak zručně. Zuby se podle odborníků zkrátka čistí tak dlouho, dokud nejsou čisté. Jak to poznáte? Pokud na nich stále jazykem cítíte povlak, v čištění pokračujte. Jestli už však zuby vnímáte jako hladké, máte vyčištěno.

3. Jen správná technika pomůže

„Zuby by se měly čistit vždy od dásně k zubu, buď jemnými kroužky nebo stíravým pohybem,“ upřesňuje dentální hygienistka Lucie Hronková. Nikdy byste si podle ní neměli zuby čistit horizontálně, sem a tam! A stejně tak vynechávat mezizubí: „V dospělém věku se kazy tvoří právě v těchto často stísněných prostorech,“ doplňuje Lucie Hronková. Tímto způsobem byste měli vyčistit postupně všechny zuby z obou stran. A na kartáček příliš netlačte, ať si neporaníte dásně!

Foto: thinkstock

Na čištění zubů se soustřeďte!Foto: thinkstock

4. Mějte vhodné nástroje

Vedle pravidelnosti je výběr kartáčku to nejdůležitější, na co byste se měli zaměřit při péči o svůj chrup. Vykašlete se tedy na to, zda je váš společník do koupelny růžový či zelený, ale sledujte velikost hlavice, tvar i tvrdost.„Špatný výběr kartáčku vašim zubům neprospívá, ba právě naopak,“ uvádí dentální hygienistka Klára Špoutilová z kliniky EsthéDent. Kartáček tedy mějte měkký, s co nejmenší hlavicí. Dostane se dobře k zadním zubům a díky malé ploše má i největší účinky s odstraněním plaku. Štětinky by měly být zastřiženy rovně. „Po každém čtvrt roce ho měňte za nový, jinak se stává nejen neúčinný, ale také nebezpečný – kvůli přenosu bakterií," dodává odbornice.

5. Nespoléhejte na pastu, i když máte tu nejlepší

Podle ní se lidé mylně domnívají, že k úplnému vyčištění zubů stačí pasta a ústní voda. „Jsou to jen doplňky péče, hlavní je skutečně technika a kartáček,“ zdůrazňuje Klára Špoutilová z EsthéDent. „Mezi samozřejmost by mělo patřit používání mezizubních kartáčků a zubní nitě, právě kvůli častým kazům v mezizubních prostorech,“ dodává odbornice.

Tip redakce: Už jste četli článek Zubní pasty: Neutrácejte zbytečně!? Udělejte to!

6. Vsaďte na prevenci

Vedle pravidelné kontroly u vašeho zubaře, která by měla proběhnout dvakrát do roka, považuje Klára Špoutilová z EsthéDent za významné i pravidelné navštěvování dentální hygieny pro zdravé dásně, odstranění kamene a pigmentace. „Ta by měla proběhnout také nejméně dvakrát do roka. Protože jen čistý zub je zdravý zub,“ říká odbornice. Včasné odhalení potíží uleví nejen vašemu zdraví, ale i peněžence.

Tip redakce: Stále máte málo informací? Nahlédněte do článku Triky pro bílé a zdravé zuby!.

Podtrženo, sečteno: Až příště budete mávat rukou nad tím, že pro jedno nevyčištění zubů se nic nestane, vzpomeňte si, že právě v tu chvíli si zaděláváte na problém, který si pak vyžádá dlouhodobý pobyt na zubařském křesle... Tak co vy na to?

Reklama

Načítám