Hlavní obsah

Tři snadné moučníky, které nikdy nezkazíte

Foto: Petr Makovička

Pečení není tak těžké, jak se zdáFoto: Petr Makovička

Reklama

Dobře upečený koláč potěší všechny – ať už jeho tvůrce, že se práce povedla, tak i strávníky, kteří si zamlsají. Pokud patříte k těm, kdo nikdy nepekli a s kuchařskou alchymií teprve začínáte, máme pro vás tři tipy na super jednoduché moučníky, které snad ani nejdou zkazit!

Článek

Pečení není žádná věda a udělat dobrý koláč zvládne každý. Za předpokladu, že má dobrý recept. Tři takové moučníky, které zvládnou hravě i vaše trochu odrostlejší děti, si můžete upéct podle dnešních receptů! (První dva recepty jsou uváděny v hrníčkovém množství a těsto odměřuji vždy slavným hranatým červeným hrníčkem na kávu.)

Obrácený jablečný koláč

Na 1 dortovou formu (nebo malý pekáč) potřebujete: 1 a 1/4 hrnku polohrubé mouky, 3/4 hrnku cukru krupice, 5 vajec, 1 kypřicí prášek do pečiva a asi 6 jablek – pokud možno kyselejších, tuk a hrubou mouku na vysypání formy.

Postup: Nejdřív zapněte troubu a nechte ji roztopit na 180 stupňů Celsia. Mezitím připravte koláč: formu vymažte kouskem tuku a vysypte ji hrubou moukou. Jablka zbavte jádřinců, nakrájejte je na kostičky a vložte na dno formy. Do misky rozklepněte všech pět vajec, přisypte cukr a šlehejte ručním šlehačem tak dlouho, až v misce budete mít světlou, skoro bílou pěnu. Pak přimíchejte mouku promíchanou s kypřicím práškem a hladké těsto nalijte do formy na jablka a rovnoměrně je rozprostřete. Koláč pak vložte do rozpálené trouby a pečte asi 30–35 minut, až bude povrch krásně růžový. Těsto jablka „uzavře“ dole včetně jejich šťavnatosti a celý koláč je tak krásně vláčný.

Foto: Petr Makovička

Jablka vytvoří nejen mozaiku chutíFoto: Petr Makovička

Olejová bublanina s ovocem

Na 1 pekáč potřebujete: 1/2 hrnku oleje, 1 hrnek mléka, 2 vejce, 1 hrnek cukru, 1 hrnek polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, moučkový cukr na servírování a kompotované ovoce – já jsem použila asi 1,5 plechovky jahod, skvěle se hodí ale i meruňky, broskve, vypeckované třešně nebo višně, v sezoně samozřejmě může být ovoce čerstvé a nejlepší je bublanina rybízová!

Potřebujete samozřejmě i kousek tuku a hrubou mouku na vysypání formy (pekáče). Pokud chcete koláč upéct v hlubokém plechu, doporučujeme zdvojnásobit dávku surovin!

Postup: Aby vše šlo jako po másle, nejdřív zapněte troubu na 180 stupňů Celsia a nechte ji rozehřát. Mezitím vymažte a vysypejte formu, do mísy rozklepněte vajíčka, přisypte cukr a asi 2 minuty šlehejte ručním šlehačem, až vznikne světle žlutá pěna. Do té zašlehejte olej a mléko a nakonec i mouku promíchanou s kypřicím práškem do pečiva. Těsto, které je poměrně řídké, nalijte do připravené formy a navrch poházejte ovoce (kompotované nejdřív slijte od nálevu). Bublaninu vložte do trouby a pečte asi 35 minut, až má zlatavý povrch.

Foto: Petr Makovička

Kdo by neznal bublaninu, chloubu babiček a maminekFoto: Petr Makovička

Skvělé recepty na podobně jednoduché koláče najdete také v článku Souboj receptů: Tři skvělé hrníčkové buchty.

Hruškový koláč z křehkého těsta

Na 1 koláčovou formu potřebujete: 1 křehké těsto z obchodu nebo 185 hladké mouky, 100 g tuhého másla a 4 lžíce studené vody; 2 velké hrušky (asi 500 g), 2 lžíce citronové šťávy, 1 skořicový cukr a tuk a hrubou mouku na vysypání formy.

Na drobenku je potřeba 80 g změklého másla, 80 g cukru krupice, 80 g hrubé mouky a 1/2 lžičky mleté skořice (ta být nemusí).

Postup: Křehké těsto dnes koupíte poměrně běžně v obchodech – dokonce i rozválené na pečicím papíře. Pokud si ho chcete vyrobit sami, receptnajdete v článku Tip na večeři: Slané koláče z křehkého těsta.

Vyválené (nebo jen rozbalené) křehké těsto rozložte do koláčové fromy, pomocí kulatého nože zarovnejte okraje a dno propíchejte vidličkou.

Hrušky oškrábejte, zbavte jádřinců a nakrájejte je na asi 5 mm silné plátky. Těmi rovnoměrně poklaďte vnitřek koláče, pokapejte je citronovou šťávou a posypte skořicovým cukrem. Do mísy dejte hrubou mouku, povolené máslo, cukr a podle chuti také skořici, rukama vypracujte drobenku a nasypte ji přes hrušky na koláči. Ten pak vložte do trouby, kterou jste si přehřáli na 190 stupňů Celsia. Pečte asi 35 minut, dokud nebude drobenka zlatavá.

Foto: Petr Makovička

A na závěr drobenkový zázrak z hrušekFoto: Petr Makovička

Který svůj moučník byste doporučili začínajícím kuchařkám a kuchařům? Podělte se o svoje recepty v diskusi pod článkem!

Reklama

Související témata:

Načítám