Hlavní obsah

Troje lasagne, které si zamilujete: S cuketou, houbami nebo boloňské

Foto: Jan Přibylský

I kdybyste měli vyzkoušet jen jedny, nebudete litovat. Lasagne jsou fantastické!Foto: Jan Přibylský

Reklama

Pěkně navrstvené, doplněné spoustou dobrot a s bešamelovou omáčkou? To jsou lasagne, oblíbená italská pochoutka, kterou musíte ochutnat i vy! Máme pro vás cuketové, s houbami i boloňské.

Článek

Lasagne se začaly poprvé připravovat v italské Neapoli. Základem jsou plátky těstovin, různé obměny masových nebo zeleninových směsí a bešamelové omáčky. Navrch se obvykle přidávají různé druhy sýrů, nejčastěji mozzarella. Plátky lasagní si můžete připravit doma nebo koupit ve dvou variantách. Jedny je nutné krátce povařit a ty druhé můžete rovnou používat v suché podobě (ty jsme v našich receptech použili my).

Jako základ budete pro přípravu lasagní potřebovat bešamelovou omáčku. V hrnci nechte rozpustit 100 g másla a postupně přisypte 100 g hladké mouky. Pak postupně přilévejte ohřáté mléko (asi 1 litr) a houstnoucí směs míchejte metličkou. Nakonec bešamel osolte a dochuťte muškátovým oříškem.

Lasagne s cuketou

Na 4 porce potřebujete: 1 balení lasagní, 1 dávku bešamelové omáčky, 1 středně velkou cibuli, 1 cuketu, 1 konzervu loupaných rajčat, 500 g mletého hovězího masa, 1 stroužek česneku, sůl, pepř, 1 lžičku nasekaného tymiánu, 100 g anglické slaniny, olej na smažení, 300 g bílého selského jogurtu, 100 g nastrouhané goudy, rozmarýn na ozdobu

Foto: Jan Přibylský

Čím víc vrstev, tím větší kulinární zážitek!Foto: Jan Přibylský

Postup: Na oleji orestujte nadrobno nasekanou cibuli a slaninu. Přidejte maso a opečte ho dohněda. Do směsi přilejte konzervu loupaných rajčat, přidejte prolisovaný stroužek česneku, tymián a směs osolte a opepřete. Pod pokličkou na mírném ohni nechte probublávat asi 20 minut. Mezitím na trošce oleje opečte na kousky nakrájenou cuketu.

A jdeme na vrstvení. Na dno zapékací mísy nebo pekáčku dejte vrstvu masové směsi. Pak přidejte vrstvu cuket a na ně rozprostřete bešamel. Na ně dejte plátky lasagní. Tímto způsobem vytvořte několik vrstev. Poslední vrstva bude z lasagní a na ně rozprostřete jogurt smíchaný s nastrouhaným sýrem. Lasagne pečte asi 40–50 minut v troubě předehřáté na 180 °C.

Tip: Masovou směs můžete připravit i z mletého krůtího masa, pokrm tím odlehčíte a chutná i tak skvěle!

Houbové lasagne

Na 4 porce potřebujete: 1 balení lasagní, 1 dávku bešamelové omáčky, 1 konzervu loupaných rajčat, 300 g žampionů, 2 snítky rozmarýnu, 1 cibuli, 2–3 stroužky česneku, ¼ lžičky mletého kmínu, 400 g kuřecích prsních řízků, sůl, pepř, olej na smažení, 2 mozzarelly

Foto: Jan Přibylský

Houbami provoněná večeře, to je podle nás pravý podzimFoto: Jan Přibylský

Postup: Na oleji orestujte nadrobno nakrájenou cibuli. Přidejte na plátky nakrájené houby, kmín a opečte je. Vmíchejte prolisované stroužky česneku, rozmarýn a směs ještě krátce opečte. Vyberte ji z hrnce a ve výpeku opečte na malé kousky nakrájené maso. Přidejte loupaná rajčata, houbovou směs a omáčku ještě krátce povařte. Osolte, opepřete a stáhněte z ohně.

Na dno pekáčku dejte nejdřív vrstvu houbové směsi, pak bešamel a vrstvu těstovin. Postup ještě několikrát opakujte, poslední vrstva bude opět z lasagní. Navrch dejte plátky mozzarelly a lasagne pečte 40 až 50 minut v troubě předehřáté na 180 °C.

Tip:Navrch lasagní můžete místo mozzarelly dát zakysanou smetanu promíchanou s nastrouhaným parmezánem.

Boloňské lasagne

Na 4 porce potřebujete: 1 balení lasagní, 400 g loupaných rajčat, 1 mrkev, 1 řapík celeru, 2 stroužky česneku, 1 cibuli, 1 snítku rozmarýnu, 100 ml červeného vína, podle potřeby vývar, 500 g míchaného mletého masa, sůl, pepř, 100 g strouhaného parmezánu, olej na smažení

Foto: Jan Přibylský

Budou chutnat ještě lépe, když připravíte domácí plátky lasagníFoto: Jan Přibylský

Postup: V pánvi na oleji orestujte na jemno nakrájenou cibuli spolu s pokrájenou mrkví a celerem. Vsypte nadrobno nasekaný česnek s rozmarýnem a ještě krátce opečte. Přidejte mleté maso a opékejte, dokud se nezbavíte šťávy. Pak směs podlejte vínem, zamíchejte a vařte asi 30 minut. Když se víno vyvaří, vlejte loupaná rajčata a podle potřeby trochu vývaru. Nezakryté vařte ještě 10 minut. Nakonec podle chuti směs osolte a opepřete. Na dno pekáčku začněte vrstvou masa, pak bešamelem a na závěr lasagnemi. Vrstvěte tak, aby poslední vrstvou byl bešamel. Na ten pak nastrouhejte sýr a pečte 40 až 50 minut v troubě předehřáté na 180 °C.

Tip: Červené víno můžete v receptu nahradit vývarem.

Připravujete doma lasagne? Podělte se s námi o vaše recepty!

Reklama

Načítám