Hlavní obsah

Trpíte na prasklé koutky úst? Známe jejich pravou příčinu!

Foto: Thinkstock

Trhlinky v koutcích dokážou leckoho pěkně potrápitFoto: Thinkstock

Reklama

Zarudlé trhlinky v koutcích úst nenávidíte hned ze dvou důvodů. Zaprvé dokážou pěkně bolet i svědit, zadruhé kazí váš perfektní vzhled. Pojďme se proto podívat, co za nimi stojí a jak se jich zbavit.

Článek

Říká se, že lidská tvář je zrcadlem stavu celého organismu. Pověrám nemusíte věřit, popraskané koutky jsou ale opravdu známkou toho, že vaše tělo je oslabené. Příčin může být jako obvykle spousta. A ne všechny jsou zcela banální.

V první řadě myslete na vyváženou výživu

„Popraskané a bolestivé koutky se týkají zejména lidí s nedostatečnou výživou a deficitem některých složek výživy. Nejčastěji to bývá železo, zinek a vitaminy skupiny B,“ uvádí Iva Veselá z výživové poradny Food-Life. Především jde o vitaminy B2 a B6 – riboflavin a pyridoxin.

Všechny tyto látky můžete tělu dodat pomocí doplňků stravy, které seženete v každé běžné lékárně. V případě, že prasklý koutek se už objevil, bude to asi nejrychlejší řešení. Pro příště si ale pamatujte, že správnou stravou mu můžete hravě předejít.

„Zdrojem železa je například hovězí maso, jáhly, listová zelená zelenina, oves, čočka, řepa, brokolice. Zinek najdete v oříšcích, semínkách – zejména dýňových – a červeném masu a vitaminy skupiny B v obilovinách a celozrnných produktech. Béčko lze hezky doplnit i obyčejným pangaminem nebo je skvělé použít lahůdkové droždí, osobně používám se 7% výtažkem sladu, kromě salátů nebo pomazánek lze jíst samotné,“ radí Iva Veselá.

Foto: Thinkstock

Dostatek zeleniny doplní vaši potřebu vitaminů i stopových prvkůFoto: Thinkstock

Chraňte se před vlivy počasí

Příliš chladno a větrno, příliš horko a slunečno. Obojí je pro vaše rty zátěž. A nemusejí to být jenom koutky, ale i nepříjemné pálení, olupování a opary. Vysušené rty pak máte tendenci olizovat, čímž dosáhnete jen krátkodobé úlevy, a naopak tím jejich stav ještě zhoršíte.

Jedinou prevencí je důsledné používání balzámů na rty. Nevybírejte je podle vůně nebo atraktivity obalu, ale podle složení. Letní počasí si vyžaduje hydratační balzám s ochranným UV filtrem. Ten se může hodit i v zimě, měl by však mít spíše mastnější texturu, tudíž být s přísadou oleje. Léčbu již prasklého koutku pak urychlíte balzámem s panthenolem, který navíc uleví od bolesti.

Důsledek neléčené nemoci

Bolavé koutky mohou být i projevem neléčeného onemocnění. „S koutky se mohou často potýkat lidé s onemocněním střevní sliznice, kde je vstřebatelnost živin omezená – Crohnovou chorobou, celiakií nebo ulcerózní kolitidou,“ upozorňuje Iva Veselá. Ohroženější jsou i jedinci s diabetem prvního i druhého typu.

Pokud se koutky objevují častěji a běžná opatření nezabírají, je vhodné to zkonzultovat se svým lékařem. I taková zdánlivá drobnost, jako je prasklý koutek, může pomoci odhalit nemoc, jejíž zanedbání by pak mohlo mít vážné důsledky.

Foto: Thinkstock

Koutky v žádném případě neolizujte, promazávání například jelením lojem uleví od svědění a ničemu neuškodíFoto: Thinkstock

Kvasinková infekce úst

„Pokud můžete všechny příčiny vyloučit, jedná se nejspíš o infekční onemocnění, o takzvanou kandidózu, pak je třeba použít antimykotickou mast, kterou vám doporučí lékař,“ uvádí dentální hygienistka Lucie Hronková ze zubní kliniky Dental Office H33.

Kandióza je sama o sobě banální chorobou. Nejohroženější jsou lidé s narušenou imunitou, opět například diabetici. Tuto možnost musí vyloučit ošetřující lékař, proto stále platí – prasklé koutky nepodceňovat!

A co vy? Míváte prasklé koutky pravidelně? Nebo si už ani nepamatujete, kdy vás trápily naposledy?

Reklama

Načítám