Hlavní obsah

Typologie českých mužů podle stylu oblečení!

Foto: Mia Mirrelli

Jsou to hodní kluci, i když na to nevypadajíFoto: Mia Mirrelli

Reklama

Ukaž, co máš na sobě, a já ti řeknu, jaký jsi. Je to možná pokrytecké, ale fakt je, že to leckdy funguje. A protože ženy nejčastěji řeší problémy s módou a s muži, pokusili jsme se tato dvě témata spojit. S pomocí našich dvou redakčních mužů a stylistky jsme zkusili vytvořit jakousi typologii mužů podle stylu oblečení. A byla to vážně zábava, posuďte sami...

Článek

Vedoucí redakce Michal a fotoeditor Petr jsou pro každou špatnost, takže s focením, a dokonce s několikerým převlékáním neměli problém. Sice se objevily chvíle, které nesli nelibě (obzvlášť Petr hodně protestoval proti ponožkám v sandálech a nelíbilo se mu ani, když mu stylistka líčila oči), ale nakonec se ženskému diktátu podvolili. A nutno říci, že jsme je vůbec nešetřili. Chvílemi to vypadalo, že pykají za hříchy celého mužského pokolení, ale byli stateční a moc jim to slušelo...

Foto: Mia Mirrelli

Kluci pro nás (vás) trpěliFoto: Mia Mirrelli

1. Vestičkář

Tohle je styl (pokud se to tak dá vůbec nazvat) typický především pro starší generace. Plátěné kalhoty nevalného střihu, kapsáčové kraťasy, vytahané tričko, hrůzostrašné ponožky v sandálech, a především vestička s milionem kapes. Je to jednoduše tak trochu úlet.

Jací muži tohle nosí:Muži vestičky milují, protože jsou velmi praktické. Mají hodně kapes, kam lze bezpečně schovat vše od dokladů přes peníze až po náhradní tkaničku do bot, reklamní leták, mapu blízkého okolí a všechny další nezbytnosti. Jenže pozor, ty kapsy jsou dost zrádné. Věci z nich tajemně mizí, a tak vestičkáři pořád něco hledají, propadají panice, že byli okradeni, aby za týden zjistili, že se loupež století nekonala, protože ztracená hašlerka byla objevena v jedné z mnoha kapes.

Foto: Mia Mirrelli

Ponožky do bot, vestu do skříněFoto: Mia Mirrelli

Co na to redakce: Pánové, ponožky v sandálech vážně NE! A vestičku s kapsami maximálně na ryby, jinak ji vyměňte raději za pěknou pánskou tašku. Inspiraci najdete v článku Pánské kabely? Víme, co v nich nosí.

2. Trendy boy

Především upnuté a módně roztrhané džíny, super značkové tričko, lehký svetřík či bundička. A k tomu ty správné doplňky – šálky, šátky, náramky, sluneční brýle a podobně. Vypadá to velmi ležérně, ale opak je pravdou. Tohle je doslova vymakaný styl!

Jací muži tohle nosí: Jsou mladí a milují módu. Nikdy by nevyšli ven jen tak, bez řádné kontroly v zrcadle, protože vše musí sedět. Obíhají obchody a skupují nejnovější trendy, neunikne jim žádná novinka, móda je jejich hobby. Tohle vážně nejsou muži, kteří mají z nakupování a zkušebních kabinek osypky.

Foto: Mia Mirrelli

Trendy boy je na rybách bez šanceFoto: Mia Mirrelli

Co na to redakce:Skvělé, pánové, dbejte o sebe, voňte se a buďte krásní. Alespoň se bude na co dívat!

3. Kravaťáci

Pro někoho je oblek noční můra, pro jiného pracovní uniforma. Pravda ale je, že snad neexistuje muž, kterému by oblek neslušel. Hubeným přidá na mužnosti, silnější zase zeštíhlí, jednoduše oblek dělá sexy těla!

Jací muži tohle nosí: Řeklo by se, že oblek je doména nudných úředníků. Možná ano, ale co třeba takový James Bond? Přijde vám agent s povolením zabíjet nudný? Ani náhodou! Takže tady je nutné si muže pořádně proklepnout a oddělit zrno od plev, tedy nudné experty na čísla od potencionálních sexy agentů.

Foto: Mia Mirrelli

Uměl Bond na skejtu?Foto: Mia Mirrelli

Co na to redakce:V případě obleků platí jedno zásadní pravidlo: Vše musí dokonale padnout! Krátké nohavice zvané Havlovky, ohrnuté rukávy, jako byste si oblek kupovali do foroty s tím, že ještě porostete, nebo knoflík, který jen tak tak dopnete, to vše vám zajistí místo v módním pekle.

4. Skejťák

Vytahané kalhoty, volná trika a mikiny s kapucí. Pro starší generace je tohle ukázkou úpadku dnešní mládeže, která už se neumí ani slušně obléct. Jenže v tomhle případě nad slušností zvítězila pohodlnost a popravdě řečeno, není se čemu divit.

Jací muži tohle nosí:Je jim nejčastěji mezi 20 až 30 lety, milují svobodu, pohodu a nenávidí stres. Jen tak něco je nerozhází a většinu případných problémů spláchne jedno či dvě dobře vychlazená pivka. Pořád někde lítají, a to doslova. Akrobatické kousky, které zvládají na skateboardech, jsou leckdy tak trochu proti fyzikálním zákonům. Co myslíte, jak velké svaly se pod těmi vytahanými mikinami skrývají?

Foto: Mia Mirrelli

Vybodni se na to, a pojď na pivkoFoto: Mia Mirrelli

Co na to redakce:Pohoda, klídek a žádné zbytečné tlaky. To není špatná životní filozofie, což?

5. Otcové a golfisté

Je to móda, která sem dorazila z USA, kde si ji oblíbili poklidní otcové od rodin. Jde o známé značky Lacoste, Tommy Hilfiger a podobně, tedy především polotrička, tenké jednobarevné svetříky a jednoduché džíny či kalhoty.

Jací muži tohle nosí:Představte si úctyhodné muže střední třídy, co bydlí v malých upravených domcích, které lemují dokonale sestříhané živé ploty. Hrají tenis a golf a jejich děti nevypustí z pusy jediné sprosté slovíčko. Tak to jsou oni, slušní otcové od rodin.

Co na to redakce: Co takhle vnést do života občas trochu hravosti, nápadu či alespoň malé revolty? Není tohle trošku nuda?

Foto: Mia Mirrelli

Kup dětem melouna, taťko!Foto: Mia Mirrelli

6. Plážák

Hodně barevné a hodně výrazné šortky, triko buď žádné, nebo podobně veselé. Na nohou žabky a na hlavě cokoli, co chrání před sluníčkem. Styl, který dokonale ladí s létem, i když na procházku po Karlově mostě není zcela vhodný.

Jací muži tohle nosí:Jsou pyšní na svá těla (někdy zcela právem, jindy tak trochu omylem, ale to už je zase jiná věc). Tričko či košili k životu příliš nepotřebují, zato bez opalovacího krému nedají ani ránu. Tak trochu jako detektiv Nick Slaughter ze seriálu Vražedné pobřeží nebo chlapci z Pobřežní hlídky. Bůh ví, co dělají tihle hoši v zimě...

Co na to redakce:Proti hezkým opáleným mužským tělům nemáme vůbec nic, škoda jen, že je to léto v našich končinách tak krátké.

7. Bez teplákovky ani ránu

Tepláky, triko, mikina a tenisky, všechno značkové, a to co nejvíc okatě. Ovšem doba, kdy přijít na diskotéku od hlavy až k patě ve značkové (leckdy šlo navíc o nepovedené napodobeniny) teplákové soupravě byl velký hit, je díky bohu pryč. Tak jako neplatí, že čím víc pruhů, tím víc Adidas, neplatí ani, že čím víc značka, tím lépe.

Jací muži tohle nosí:Běhám, skáču a sportuji. Podávám kvalitní výkony, protože na kvalitu si potrpím. Že by pánové v teplákovkách tohle chtěli říci?

Co na to redakce:Tepláková souprava, gule dej si doprava :-).

Foto: Mia Mirrelli

Neruš mi mé pruhyFoto: Mia Mirrelli

8. Pohodář

Tohle je asi nejrozšířenější styl českých mužů. Volnější kalhoty či džíny, v létě plátěné kraťasy a k tomu triko či volná košile, tenisky či sandály. Pohodlné oblečení téměř pro každou příležitost. A pokud nedojde k nějakému zásadnímu prohřešku, jako jsou například zmiňované ponožky v sandálech či neforemná ledvinka kolem pasu, není na tom nic špatně.

Jací muži tohle nosí:Mají relativně vkus, ale móda je příliš netrápí. Oblékají se, protože musejí. Chtějí, aby jim bylo pohodlně a zároveň alespoň částečně vyhověli obecným představám toho, co se nosí či nenosí. Jednoduše, aby všechno bylo v pohodě, včetně jich samých.

Co na to redakce:Chlap, co je v pohodě, je snem každé ženy!

9. Italský seladon

Pro české muže je to hodně nezvyklý styl, přesto se občas nějaký takhle vyfešákovaný muž najde. Úzké bílé kalhoty, případně světlé džíny, zvednuté límečky nebezpečně rozhalených košil, nejrůznější tenké bundičky, a hlavně výrazné sluneční brýle. To je móda typická především pro Italy, ale z dovolené si ji občas přiveze i nějaký ten Čech.

Jací muži tohle nosí:Jsou mladí, divocí, s horkou krví a žádná sukně jejich pohledu neunikne. Jsou to lovci a nestydí se za to! Lov je pro ně vzrušující hra a jejich oběti nejspíš nelitují, že byly lapeny.

Foto: Mia Mirrelli

Každej svojí gondolu!Foto: Mia Mirrelli

Co na to redakce:Kdo si hraje, nezlobí. Tak si hrajte, pánové, Itálie je určitě krásná země. Ale pozor, přece jen jsou věci, které vám moc nesedí. Na co byste měli zapomenout, se dozvíte v článku Chlapi vs. móda: Tohle jim nesluší!.

10. Rocker

Kožené kalhoty, úzké džíny, trika s lebkami, prostřelenými srdci či křídly, kožené bundy, okované pásky a hodně drsný výraz. Tak se dá nadneseně popsat rockerská móda.

Jací muži tohle nosí:Žádné měkoty si tohle na sebe rozhodně nevezmou! Takže pozor, rocker není pro všechny nátury. Připravte se na bujaré večírky, hodně hlasitou hudbou, naštvané sousedy, sem tam nějakou tu menší bitku a nikdy nezapomeňte koupit dost piv. Ovšem odměnou vám bude chlap, s nímž se nebudete nejen nudit, ale ani bát.

Foto: Mia Mirrelli

Zapaříme, uvidíme!Foto: Mia Mirrelli

Co na to redakce:Milujeme drsňáky!

Foto: Mia Mirrelli

Ital nebo rocker, na svou stylistku nedají dopustitFoto: Mia Mirrelli

Tak co říkáte? Že těm našim redakčním chlapům nakonec sluší i ty ponožky v sandálech?

Styling: Janka Letková

Reklama

Související témata:

Načítám