Hlavní obsah

Vana, nebo sprcha: Co je lepší?

Foto: Ravak

Vana i sprcha mají své výhodyFoto: Ravak

Reklama

Je to sen - ráno si dát rychlou sprchu na probuzení a večer relaxovat v napuštěné vaně s pěnou. Jenže můžete si o tom nechat opravdu jen zdát, protože do koupelny vtěsnáte buď vanu, nebo jen sprchový kout? Známe lepší řešení!

Článek

Ještě před lety to bylo jednoduché: Kdo měl malou koupelnu, pořídil si sprchu, kdo větší, zvolil vanu a majitelé domů se dvěma koupelnami mohli mít oboje. Jenže to už je pryč. Trendové sprchové kouty mají totiž stejnou velikost – a někdy mohou být dokonce i větší – než koupací vany. Více než prostor tak rozhoduje životní styl a přání majitelů. Co více vyhovuje vám?

Sprcha: Od jistého věku je k nezaplacení

O sprchovém koutu se už nedá mluvit jako o nouzovém řešení pro malé koupelny, ale jako o určitém životním stylu. Očista v něm proto musí být pohodlná a také snadná. „Zatímco před lety patřily ke standardu vaničky o velikosti 75 x 75 centimetrů, dnes se prodávají hlavně devadesátky,“ říká Jaroslav Řehůřek z firmy Kaldewei a pokračuje: „Ale běžně jsou k mání i ty s rozměry 180 x 100 centimetrů, které potřebují stejně místa jako vana a pohodlně se v nich vysprchují i dva.“ Pro všechny pak platí, že lidé dávají přednost nízkým vaničkám s hloubkou 2,5 až 4 centimetry. A to nejen kvůli tomu, že lépe vypadají, ale hlavně kvůli snadnějšímu přístupu do nich.

Právě komfortní přístup patří k největším výhodám sprchových koutů. Proto patří do domácností seniorů a lidí s pohybovým omezením, kterým tak dovolují zvládnout hygienu samostatně i v době, kdy by při mytí ve vaně potřebovali pomoc.

Foto: Kaldewei

Sprchová vanička pro dvaFoto: Kaldewei

Foto: Ravak

Nejhlubši sprchová vanička na našem trhu Sabina má hloubku 42 cmFoto: Ravak

Ale pozor, sprchy nejsou jen pro staré! Své o tom vědí sportovně založené rodiny, kde si čas od času někdo vykloubí kotník či něco zlomí a pak se několik týdnů tahá se sádrou. V této situaci ocení bezbariérové mytí – nejlépe doplněné ještě o sedátko do sprchy – i dvacetiletí.

Někteří příznivci sprch také tvrdí, že je mytí pod sprchou hygieničtější než ve vaně. A argumentují tím, že ležet ve vodě, kterou jste ze sebe smyli špínu z celého dne, není nic romantického ani zdravého.

Na foto zleva: Villeroy, Ravak

Úspornost: Sprcha se vyplatí jen výjimečně

Tím však seznam výhod končí. Že jste se nedočetli nic o úspoře vody při sprchování, která přece patří k hlavním výhodám? Záměrně. Velmi často je totiž mnohem úspornější vana! Jen počítejte: Klasická sprchová hlavice má průtok zhruba deset litrů za minutu. Během dvou minut, což prý k mytí stačí, tedy proteče dvacet litrů vody. To ještě šetříte. Ale pokud si myjete hlavu, pod sprchou se zdržíte v průměru pět minut a spotřebujete padesát litrů. Stále si myslíte, že je to nepatrně málo v porovnání s vanami, které mají většinou objem 110 až 150 litrů? Ale to je zpravidla vana prázdná.

Vždy je třeba se zajímat o to, zda výrobce udává objem vany včetně koupající se osoby, tedy kolik vody potřebujete pro svou koupel, nebo bez ní. Pokud bez ní, pak je třeba odečíst si zhruba sedmdesát litrů, což je standardní koupající se osoba. Na napuštěnou vanu pak můžete spotřebovat i mnohem méně než padesát litrů.

Sprchové kouty se také nehodí do domácností s malými dětmi, které milují napuštěnou vanu, v níž si mohou hrát, nebo tam, kde je třeba prát jemné prádlo v ruce. Do sprchového koutu – pokud nezvolíte jediný typ na trhu, který má hloubku 42 centimetrů – vodu nikdy nenapustíte!

Foto: Ravak

Pokud budete ve vaně dva, spotřeba vody bude nižší než při sprchováníFoto: Ravak

Foto: Laufen

K nejžádanějším patří vaničky hluboké maximálně 4 cmFoto: Laufen

Je tedy lepší zvolit vanu?

Příznivci van v tom mají jasno. Jsou jednoznačně lepší, protože šetří vodou, vyperete v nich, děti si tady pohrají. A hlavně jen na vás a momentálním rozhodnutí záleží, zda si vanu napustíte a dopřejete si horkou koupel, nebo dáte přednost rychlé sprše. Pravda za cenu, že stačí trocha nepozornosti, nastříkáte vodu kolem sebe a budete muset vytírat celou koupelnu.

Jenže i na tohle už existuje recept: vanová zástěna. A její kouzlo objevuje čím dál více lidí. „Podle našich zkušeností si už každý pátý člověk kupuje zároveň s vanou i zástěnu, aby si mohl dopřávat jak výhod koupání, tak sprchování. A takových lidí přibývá, počet se z roku na rok zvedl jen u nás o tři procenta,“ potvrzuje rostoucí trend tohoto obojetného řešení Pavel Heral ze společnosti Ravak. Cena zástěn začíná zhruba na třech tisících korunách a je lepší volit skleněné před plastovými. Nejenže lépe vypadají, ale také jsou odolnější a lépe se čistí.

Pokud o pořízení zástěny uvažujete, hned na začátku si ověřte, zda na vámi vybranou vanu zástěna pasuje. Ne vždy je to pravidlem. Třeba na zaoblené hrany van se instalovat nedá. Stejně tak je dobré podívat se, zda má vana v místě, kde bude sloužit jako sprcha, rovné dno nebo aspoň dostatek místa, abyste zde mohli pohodlně stát. Jinak by mohlo brzo skončit sprchování úrazem.

A pak byste litovali, že jste raději nedali přednost vaně. Sice vypadá, že je výhodnější, ale jen do té doby, než váš život začne více ovlivňovat zdravotní stav.

A čemu dáváte přednost vy: vaně, nebo sprchovému koutu?

Reklama

Související témata:

Načítám