Hlavní obsah

Vaše dítě nechodí do školky? Chyba!

Foto: Thinkstock

Chcete být s dítětem doma a věříte tomu, že jde o lepší řešení, než je posílat do školky? Abyste se nedivili!Foto: Thinkstock

Reklama

Děsíte se dne, kdy by mělo vaše dítě nastoupit do školky, a tak se prostě rozhodnete: nechám si ho doma. Víte ale, o co všechno svého potomka ochuzujete a v čem mu absence školky jednou může uškodit?

Článek

Martinině dcerce budou v lednu čtyři, do školky ale v září nenastoupila, byť by pro ni nejspíš volné místo bylo. „Nešli jsme ani k zápisu, zatím ji prostě do školky dávat nechci, myslím, že si obě potřebujeme ještě jeden rok spolu užít, je na mě fixovaná a myslím, že by odloučení nesla špatně,“ popisuje Martina s tím, že kamarádky nad ní kroutí hlavou.

Strach, že to dítě nezvládne a většinu dne propláče, obavy, zda učitelka potomka uhlídá, nebo třeba nepříjemný pocit, aby z vašeho předškoláčka nebyl třídní otloukánek. Je přece tak neprůbojný... Vaše obavy jsou jasné a věřte, lehký není nástup do školky asi pro žádnou mámu. Jaké jsou přesto argumenty pro to dát dítě ve třech letech do školky?

Dítěti hrozí nezralost

Kontakt s vrstevníky– Dokážete si představit, že byste se skoro vůbec nepohybovali ve skupině vrstevníků se stejnými zájmy i problémy? „Dítě, které nechodí do školky, je potom u zápisu do školy sociálně nezralé. Schází mu kontakt se stejně starými dětmi i větší kolektiv. Potom může na změnu reagovat buď úzkostí, nebo agresivitou,“ domnívá se ředitelka mateřinky Katka Kateřina Lucáková.

Foto: Thinkstock

Malé dítě se naučí nenásilnou metodou žít ve větším kolektivuFoto: Thinkstock

Vztah k dospělému– Nejen děti, ale i dospěláci se pohybují ve školkách a pro vaše dítě to možná bude setkání s neznámým dospělým. Učitelky ve školce musí poslouchat, respektovat a také se s nimi naučit samostatně komunikovat. „Děti potřebují poznávat i jiné autority, než jsou jejich rodiče, “ říká Kateřina Lucáková.

Promarodí první třídu

Dětské nemoci– První rok ve školce většina dětí často marodí, je to pro ně první setkání s větším kolektivem a stačí jeden prcek s rýmou, a v tu ránu smrká celá třída. Pokud vaše dítě do školky nechodí, klidně se vám může stát, že promarodí první třídu, tam už ale musí dohánět učení. „Mám zkušenost, že děti, které do školky nechodily, mají potom ve škole nemoci, jež mají jejich vrstevníci dávno za sebou,“ poznamenává dětská lékařka Hana Cabrnochová.

A onemocnět v první třídě mohou prvňáčci, kteří nechodili do školky, i z jiného důvodu. „Poslední rok školky je už příprava na školu, ale i tak je přechod do školy pro děti velká zátěž. A ty, které neprošly školkou, mohou být v ještě větším stresu, ten jim oslabí obranyschopnost a snadněji onemocní,“ doplňuje Hana Cabrnochová. Učitelky ve školce navíc dovedou odhalit některé problémy, které by potom dítě brzdily ve škole, třeba hyperaktivitu, problémy s řečí nebo extrémní uzavřenost.

Foto: Thinkstock

Je časté, že si děti, které se doma v jídle nimrají, ve školce jdou i přidat!Foto: Thinkstock

Učí se i lumpárny

Nápodoba– Možná máte dojem, že máte doma malého nešiku a že stejně staré děti okolo toho umí o tolik víc. I v tom ale spočívá výhoda školky, děti se po sobě opičí, jsou soutěživé a nechtějí být v ničem horší. „Chtějí samozřejmě dokázat to, co umí ostatní, jeden kamarád se učí od druhého, “ potvrzuje Kateřina Lucáková s tím, že děti od sebe samozřejmě odkoukávají i nejrůznější lumpárny. Víte, co vás třeba nepotěší?

Samostatnost– Učíte potomka samostatně jíst nebo se oblékat, ale protože potřebujete udělat i jiné věci, často v rámci úspory času to radši uděláte za dítě. Tenhle servis ale ve školce nefunguje. „Dítě vidí, že na něj celá oblečená třída čeká, a jen ono ještě není připravené na procházku. A to ho motivuje přidat a zvládnout to. Stejné je to s jídlem, učitelka nemůže každého zvlášť nakrmit, “ dodává Kateřina Lucáková.

Tak co, ještě nechcete dát své dítě do školky? A jaké k tomu máte důvody?

Reklama

Související témata:

Načítám