Hlavní obsah
0,0
(0)
Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Aktualizováno

Kuřecí maso se někomu může zdát mdlé a bez chuti. Dnes si ale ukážeme, že tomu tak vždycky nemusí být a pochutnají si i ti, kterým drůbež moc „nejede". S pomocí malého triku vykouzlíte šťavnatou večeři za 47 korun za porci!

50 min.
Příprava
1 hod.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 porci
Jídlo
  • 1 olej
  • 1 špetka pepře
  • 1 lžička soli
  • 1 ks vejce
  • 1 hrnek strouhanky
  • 1 hrnek hladké mouky
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce chilli omáčky
  • 2 ks bílého jogurtu
  • 2 ks kuřecích prsou
na salát
  • 5 ks brambor
  • 1 svazek ředkviček
  • 4 ks jarní cibulky
  • 1 hrst listové petržele
  • 1 kelímek bílého jogurtu
Článek

Na jogurtová kuřecí prsa s letním bramborovým salátem pro dvě osoby budete potřebovat: 2 kuřecí prsíčka, 2 bílé jogurty, 2 lžíce chilli omáčky, 2 stroužky česneku, hladkou mouku podle potřeby, strouhanku podle potřeby, 1 vejce, 5 středních brambor, svazek ředkviček, 2 lžíce křenu (ve skleničce nebo i čerstvý), 2 jarní cibulky, hrst posekané petrželky, citronovou šťávu z poloviny citronu, sůl, pepř, olej.

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Kuře si připravte nejlépe jeden den dopředu nebo ráno. Prsíčka rozkrojte podélně na poloviny, aby maso nebylo příliš vysoké, lehce naklepejte klouby ruky přes sáček a vložte do uzavíratelné misky. Smíchejte jeden kelímek jogurtu s chilli omáčkou a utřeným česnekem. Dochuťte solí a pepřem. Marinádou maso potřete ze všech stran a dejte odpočinout do ledničky.

Těsně před smažením si připravte trojobal. Vajíčko rozkvedlejte a mouku se strouhankou použijte dle potřeby. Kuřecí prsa klasicky obalte a dejte smažit, jak jste zvyklí.

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Jako příloha se hodí lehký bramborový salát. Dobře očištěné brambory dejte vařit ve slupce. Na středním plameni to bude trvat zhruba 20–25 minut. Po vychladnutí je oloupejte a nakrájejte na malé kousky nebo plátky, podle toho, co vám vyhovuje. Přidejte na malé kousky pokrájené ředkvičky, nadrobno nasekanou cibulku a petrželku. Vše spojte jogurtem, křenem a zakápněte citronovou šťávou. Osolte a opepřete. Salát je dobré před konzumací vychladit. Ve spojení s marinovaným masem chutná báječně.

Foto: Petr Makovička

masoFoto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

A

další tipy? Do marinády můžete přidat nejrůznější koření a bylinky, například drcený kmín, kurkumu, koriandr, rozmarýn, citronovou kůru.

Jestli budete večeři dělat pro děti, tak chilli vynechte.

Rádi byste zkusili zajímavější trojobal, než je ten klasický? Zkuste třeba do vajíčka přidat trochu piva, česneku nebo strouhaného sýra a místo strouhanky použít drcené cornflakes, nasekané mandle, strouhanku se sýrem, okořeněnou hladkou mouku, nebo přidejte do strouhanky čerstvě nasekané bylinky.

Kuřecí maso můžete ale také připravit bez trojobalu, stačí když je opečete na grilu nebo grilovací pánvi.

Místo kuřecích prsíček můžete použít i libové vepřové maso nebo krůtí.

Tipy na přílohy:

Kyselý bramborový salát s cibulkou si připravte 5 brambor uvařených ve slupce, 1 menší červenou cibuli, podle chuti kyselé okurky, olej, sůl, pepř, vinný ocet nebo lák z okurek. Brambory pokrájejte na plátky, přidejte na kolečka nakrájenou cibulku, zakápněte olejem a podle chuti okyselte.

Středomořský bramborový: 5 brambor vařených ve slupce, cuketa, lilek, olivy, barevné papriky, bazalka, saturejka, rozmarýn, česnek, olej, sůl a pepř. Zeleninu pokrájejte na menší kousky a upečte na grilovací pánvi nebo v troubě na troše oleje. Těsně před koncem přidejte česnek a bylinky. Promíchejte s pokrájenými bramborami a olivami, podle chuti přidejte ještě olej.

Bramborový s čerstvou zeleninou: 5 brambor vařených ve slupce, salátová okurka, rajčata, barevné papriky, 1–2 vařená vejce, jarní cibulka, trocha majonézy nebo jogurtu, sůl a pepř. Vše pokrájejte na malé kousky a spojte majonézou. Můžete ještě zakápnout citronovou šťávou.

Bramborový s avokádem a mátou: 5 brambor vařených ve slupce, čerstvé fazolové lusky, hrst čerstvého hrášku (nebo mraženého), avokádo, citronová šťáva, majonéza nebo bílý jogurt, dijonská hořčice, máta, sůl a pepř. Brambory nakrájejte na měsíčky nebo větší kusy, fazolky a hrášek krátce povařte a zchlaďte v ledu, aby zelenina zůstala zelená. Avokádo pokrájejte a vše smíchejte, pokapejte citronovou šťávou a přidejte ze zbývajících smíchaných ingrediencí dresink.

Bramborový se slaninou: 5 brambor vařených ve slupce, svazek ředkviček, pažitka, jarní cibulka, šťáva a kůra z citronu, hrubozrnná hořčice. Pokrájenou cibulku se slaninou opečte na pánvi a smíchejte s na plátky pokrájenými bramborami. Přidejte nakrájené ředkvičky, pažitku, šťávu a kůru z citronu s hořčicí.

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Reklama

Související témata:

Načítám