Hlavní obsah

Veronika Žilková: Co pozná matka z jedné věty?

Foto: Mona Martinů

Korespondence vede k úsměvným i neúsměvným situacímFoto: Mona Martinů

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nevím, jak jste na tom s psaním dopisů vy, ale já hodně špatně. Myslím, že se od té doby, co existují e-maily a smsky, dopisy už moc často nepíšou. Dopisy, e-maily i smsky jsou projevem zájmu či vztahu k někomu nebo nutnost někoho o něčem informovat. Jsou různé.

Článek

U nás na vsi, když děti jedou do školky v přírodě, dávají se tajně u odjezdu paní učitelce předem napsané pohledy, a ona je pak – jako překvapení od pana pošťáka a vzpomínku od rodičů – každý den po obědě dětem spravedlivě rozdává.

Říkáte si: „No to je ale teda podvod!“ Ano i ne. Děti jsou šťastné, že jsme na ně my rodiče nezapomněli a my rodiče ušetříme za drahé známky na pohledy a po návratu ze školy v přírodě můžeme jít za ušetřené peníze do cukrárny. Malé děti naštěstí nepoznají, že pohled není orazítkovaný.

Na letní tábory nebo do ozdravoven se těm větším dětem poštou už dopisy, a někdy dokonce i balíčky posílají. Dodnes si pamatuji na balíček, ve kterém mi moje drahá maminka poslala malou panenku v kroji. Bylo mi tehdy deset a hezčí a dojemnější balík jsem už v životě nedostala.

Nevím, jak pro vás, ale pro mě je dnes došlá pošta strašák. Mám fobii ze všech obálek, lejster, složenek a účtů, a tak úřední dopisy vůbec nerozlepuji. Bohužel čas od času nám vypnou vodu nebo elektriku, protože jaksi pozapomenu zaplatit složenku, rozlepit reklamaci či poslední varování před odpojením. Dobře mi tak.

Co nepozapomenu, je korespondence s dospělými dětmi, které jsou dočasně  mimo domov. Jeden z mých synů je na rok na stipendiu v zahraničí. Na ukázku vám dám nahlédnout do naší poslední korespondence.

Ahoj mami, uz mame net doma! Akorat jsem zakopnul o sluchatka a vylil si pulku sklenice do compu, takze nevim, jak to ustoji. ahoj C.

Drahý synu, vítám tě on-line. Comp dej vzhůru nohama, pak na bok a tak různě ho polohuj, až vyschne ze všech stran. Děkuji za celkovou a vyčerpávající, a hlavně dobrou zprávu o tobě. Ano, mám velkou radost, že jsi v pořádku!! Jak jsem to poznala z těch pár slov, cos mi poslal? No jednoduše.

  • Píšeš... to znamená, že žiješ a jsi ok...
  • mame doma net... to znamená, že ještě bydlíš v bytě, a ne pod mostem. Hurá!!
  • Užití množného čísla máme zase vypovídá, že nejsi asociál a stále bydlíš ve skupině studentů, to znamená, že tam v daleké cizině i stále chodíš do školy... Hurá!!!
  • jsem zakopnul... tak to znamená, že nepiješ zas tak moc alkoholu, jinak by jsi přece po pravdě napsal „spadl jsem na net“... Taky dobrá zpráva!
  • o sluchatka... znamená, že jsi ještě nepropil všechny věci z domova, hurá, žiješ tedy vlastně spořádaný život!
  • vylil jsem pul sklenice… další dobrá zpráva. V daleké cizině dodržuješ pitný režim, tak to má být!! Pochvala!
  • do compu… fajn, ani comp jsi nepropil!
  • nevím, jak to ustojí... nejlepší zpráva! Máš strach o comp... to znamená – dobře jsem tě synku vychovala a máš dobrý vztah k věcem, které sis odnesl z domova!

Milý synu, děkuji za skvělé zprávy o tobě i za zcela vyčerpávající dopis. S pozdravem tvá milující matka.

No řekněte, milé čtenářky, není to skvělé?! Přece mu nenapíšu: Ty hulváte, to jsi to odbyl. Po měsíci jen pár řádků! A jak žijeme my – tady v Čechách – tě nezajímá?! Nenapíšu. Rozhodla jsem se být šťastná a vděčná i za to málo, co napsal. Když totiž od života čekáte málo, můžete dostat i víc.

Hezký den.

P. S.: Děkuji za vaše vřelé dopisy v diskusi pod článkem. Jste opravdu milé přítelkyně, nejraději bych vás časem všechny pozvala k nám domů na čaj. Spíš na grog. Po tom je veseleji! Díky.

Reklama

Načítám