Hlavní obsah

Víme, jak ušetřit při vaření!

Foto: Thinkstock

Poradíme vám, jak ušetřit při vaření!Foto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V receptech, zejména na speciality ze světové kuchyně, často narazíte na suroviny, které jsou mnohdy těžko sehnatelné nebo stojí spoustu peněz. V takovém případě je můžete nahradit lépe dostupnou nebo levnější surovinou. Chcete vědět, jakou? Čtěte dál!

Článek

Samozřejmě víme, že chuť potom nebude taková, jakou má originál. Speciality, jako je třeba mascarpone nebo prosciutto, prostě nikdy zcela nenahradíte bez změny chuti. Pro domácí účely to ale mnohdy bohatě stačí. Co tedy nahradit čím?

Mascarpone

Kelímek (250 g) mascarpone, které je nezbytnou přísadou mnoha dezertů, stojí okolo 50 korun a za dezert pro celou rodinu byste nechali stejně peněz, jako jindy za celý oběd. Mascarpone samotné nenahradíte, protože jej z padesáti procent tvoří smetana a žádný tomu podobný výrobek prostě není. Navíc ne všude ho mají. A tak můžete použít lučinu namíchanou s vyšlehanou šlehačkou (což vám ve finále moc peněz neušetří), pro otrlé povahy doporučujeme místo mascarpone použít vanilkové pomazánkové máslo (měli byste ho sehnat ve větších obchodech, 150 g kelímek stojí kolem 23 korun). Tiramisu už nebude tak úplně tiramisu, ale dobré to bude tak jako tak!

Prosciutto

Tahle skvělá šunka má naprosto nezaměnitelnou chuť a v leckterém receptu ji prostě opravdu nejde za nic vyměnit. Mnohdy vám ale postačí kvalitní vepřová šunka od kosti. Její cena sice také není zrovna nízká, stále ale až třetinová než u prosciutta. Pravé prosciutto stojí podle kvality od 400 do 700 korun za kilogram, dobrou vepřovou šunku od kosti koupíte za 200–250 korun za kilogram.

Foto: Sun Taro

Prosciutto di Parma - italská delikatesaFoto: Sun Taro

Pancetta

Pancetta je taktéž italská specialita. Jedná se o druh suchého masa, získaného z čerstvé vepřové slaniny, která se nakládá do soli. Pokud si chcete připravit třeba spaghetti carbonara, kam neodmyslitelně patří, můžete použít libovou klasickou slaninu.

Parmezán

Bez tohohle sýru nepřipravíte takřka žádné italské těstoviny, které se jím již tradičně sypou. Pokud jste ho ale už sháněli, víte, že kvalitní parmezán stojí klidně přes 700 korun za kilogram. Použít ale můžete například sýr Gran Moravia, který se vyrábí v české sýrárně u Litovle. Ten stojí asi 300 korun za kilogram a koupit můžete už 60gramové sáčky, které vystačí na posypání 2–3 porcí. Jeho chuť je méně výrazná, takže je ho mnohdy potřeba použít více, ale ocení ho i ti, pro které je typická chuť parmezánu „až příliš“.

Foto: Jon Sullivan

Parmezán koupíte i v levnější variantěFoto: Jon Sullivan

Cukrářské piškoty

Nikde v okolí nemají cukrářské piškoty? Použijte ty obyčejné. Jen si dejte pozor na množství – cukrářské do sebe vtáhnou více vlhkosti a dezerty s nimi tak drží lépe pohromadě. Dětských piškotů si proto nachystejte pro jistotu víc, než je psané v předpisu.

Žluté (rýžové) víno

Tuhle surovinu znají především milovníci asijské, a zejména pak čínské kuchyně, kde se hojně využívá i jako dochucovadlo. Žluté víno se vyrábí z rýže a jeho chuť je proto jen těžko nahraditelná. V dnešní době byste ho mohli sehnat v lepších čínských restauracích a obchodech. Případně zkuste kapku sherry nebo portského. Přiznáváme, že ani jedna z těchto náhradních variant není zrovna nejlevnější, ale v tomto případě s tím opravdu nic neuděláte.

Javorový sirup

Vzhledem k tomu, že lahvička o obsahu necelých 3 dcl stojí klidně kolem dvou set korun, není divu, že se vám ji kvůli dvěma lžícím, které jsou v receptu, nechce kupovat. O něco levnější varianta je kvalitní květový med. Chuť je pochopitelně trochu jinačí, ale pokud není javorový sirup stěžejní surovina, ale jen sladidlo, vystačí to.

Likéry

V receptech zejména na italské a francouzské dezerty najdete spousty různých likérů. Čím drahé lahve nahradit? Například malinový višňovou griotkou, amaretto jiným mandlovým nebo pomerančovým likérem, Baileys nahradíte jiným krémovým likérem třeba z české produkce. Pokud likéry potřebujete úplně vynechat, protože dezert budete dávat i dětem, použijte jen příslušnou esenci. Tahle rada ostatně platí i pro kávu.

Základem dobré chuti je výběr kvalitních surovin, ať už se jedná o zahraniční specialitu nebo typickou českou surovinu. Pokud máte i vy nějaký tip, jak ušetřit při vaření, a přitom si pochutnat, podělte se o ně v diskusi pod článkem!

Reklama

Související témata:

Načítám