Hlavní obsah

Vlašské ořechy: Zkuste pomazánku, těstoviny nebo zobání v karamelu

Foto: Jakub Jurdič

Dáte si ořechy naslano, nebo nasladko?Foto: Jakub Jurdič

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejlepší odměnou za podzimní večery strávené u louskání ořechů jsou bezesporu dobroty, které si pak z těchto pokladů připravíte. My z nich vyrobili slané i sladké variace.

Článek

Vlašské ořechy jsou nejen super zdravé, ale také super dobré, a ještě vás díky obsahu bílkovin zasytí. My je dnes navíc připravíme i na slano: skvěle totiž ladí se sýry s modrou plísní, česnekem a bílým vínem, takže se můžete těšit na dokonalou nivovou pomazánku, po které se vždycky jen zapráší, bleskové těstoviny a voňavé ořechy v karamelu, jež využijete i jako jedlý dárek.

Nivová pomazánka s hruškou a ořechy

Na 4 porce potřebujete:200 g nivy, 100 g krémového sýra (Buko, Fénix, Philadelphia), 2 lžíce plnotučné hořčice, 1 lžíci majonézy, 1 stroužek česneku, 2 lžíce sekané petržele nebo pažitky, 40 g sekaných vlašských ořechů, 1 hrušku, sůl, pepř

K podávání: topinky, česnek

Foto: Jakub Jurdič

Nivová pomazánka vypadá nenápadně, ale málem jsme ji ani nestačili vyfotit, jak rychle se po ní zaprášilo!Foto: Jakub Jurdič

Postup: Nivu nastrouhejte nahrubo a smíchejte se sýrem, hořčicí (recept na skvělou domácí najdete zde), majonézou, prolisovaným česnekem, petrželí, pokrájenými ořechy a nahrubo nastrouhanou oloupanou hruškou. Ochuťte čerstvě mletým pepřem a solí (s tou ale opatrně, niva je sama o sobě dost slaná) a podávejte s klasickými topinkami potřenými česnekem.

Tip: O tom, jak dobře ladí niva s ořechy a hruškami, se můžete přesvědčit i u tohoto slaného koláče od našich food blogerek.

Těstoviny s gorgonzolou a ořechy

Na 4 porce potřebujete:350 g těstovin (my zvolili tagliatelle), 80 g vlašských ořechů, 150 g gorgonzoly, 60 ml bílého vína, sůl, pepř

Foto: Jakub Jurdič

Zatímco se vaří těstoviny, stihnete připravit omáčku i prostřít stůlFoto: Jakub Jurdič

Postup: Těstoviny uvařte podle návodu v hodně osolené vodě a mezitím si připravte omáčku: ořechy nasekejte nahrubo a nasucho opražte na pánvi, aby měly výraznější chuť. V rendlíčku rozpusťte gorgonzolu, zalejte vínem a nechte projít varem. Osolte (se solí ale opatrně, gorgonzola je také dost slaná) a pořádně opepřete a promíchejte s uvařenými scezenými nudlemi.

Tip: Do těstovin můžete přidat i kousky opečeného kuřete, spařený špenát či uvařenou brokolici.

Vlašské ořechy v karamelu

Potřebujete: 1 lžíci másla, ¼ hrnku cukru krupice, 1 hrnek vlašských ořechů, ½ lžičky skořice

Foto: Jakub Jurdič

Sladké chroupání voní po skořici a karameluFoto: Jakub Jurdič

Postup: Na pánev dejte máslo, cukr, ořechy i skořici a za stálého míchání (výborně to jde silikonovou stěrkou), aby se ořechy rovnoměrně obalily, nechte cukr rozpustit na karamel. Rozprostřete na pečicí papír a nechte vychladnout. Nasekané ořechy v karamelu můžete použít na zmrzlinu a dezerty, v celku jsou pak výborným sladkým zobáním.

Tip: Do karamelu můžete přidat i špetku soli (o dezertech se slaným karamelem se dočtete zde) a hotové oříšky použít jako jedlý dárek – jednoduše je rozdělte do skleniček nebo celofánových sáčků a ovažte stuhou.

Chutná vám kombinace ořechů a sýrů, nebo dáváte přednost sladké klasice?

Reklama

Načítám