Hlavní obsah

Vymýšlejí si vaše děti vlastní slova? Víme kdy a jak je opravovat!

Foto: Thinkstock

Malé dětičky jsou tak roztomilé! A co teprve to jejich rozkošné žvatlání... Ale pozor! V pěti letech už na něm nic roztomilého neníFoto: Thinkstock

Reklama

Oblečení, hračku a slovník. Balíte dítě na víkend k babičce a přemýšlíte, jak jí pomoci porozumět jeho slovům? Vymýšlení patvarů je normální, ale jen do určitého věku. Jaké zkomoleniny děti vymýšlejí?

Článek

Tříletý Kryštof mluví výborně. Protože nemá v rodině žádné jiné děti a pohybuje se mezi dospělými, používá občas i slova, která od něj znějí docela legračně. Ale má i několik svých výrazů, začal je používat jako malý a drží se jich dodnes.

„My jim samozřejmě všichni rozumíme, ale když přijde do pekárny a poprosí o agí, zůstanou prodavačky udiveně koukat. Agí je rohlík a u nás v rodině už nikdo jinak rohlíku neřekne,“ popisuje Kryštofova maminka Lucie. Při zápisu do školky jí ale učitelky poradily, aby syna začala opravovat. „Snažím se. Myslím ale, že nebude mít žádný velký problém mezi dětmi, umí totiž své výrazy pojmenovat i správně,“ říká Lucie.

Malé dítě objevuje svět, každý den toho tolik nového zažije a vidí a už také pořádně pracuje jeho fantazie. Nenuťte ho mluvit správně pod tlakem, ale také ho nenechte patvary používat donekonečna. Kdy by mělo dítě začít mluvit „normálně“ a jak mu pomoci?

Pracuje fantazie

„Při vymýšlení vlastních slov u dětí pracuje jednak fantazie, jednak ale dítě může hledat i možnost, jak těžké slovo lépe vyslovit. Čeština má totiž artikulačně velmi těžká slova a rozlišování hlásek se rozvíjí postupně. A třeba bilingvní děti rozumí slovům v obou jazycích, ale když mluví česky, občas si to ulehčí tím, že použijí slovíčko z druhého jazyka, které se snadněji vyslovuje,“ popisuje Václava Tomická, vedoucí Speciálně pedagogického centra v Litoměřicích. Jaká zvláštní slova naše děti vymýšlejí? Ptali jsme se čtenářů i ve svém okolí.

Foto: Thinkstock

Veďte děti ke správné výslovnosti. I to se dá hravou formouFoto: Thinkstock

Opravujte s citem

I když se vám vymyšlené patvary zdají roztomilé a možná je i rádi sami použijete a vytvoříte si tak vlastně něco jako soukromý rodinný jazyk, nepřehánějte to. „Je důležité dítě opravovat a použít správné slovo. Ale ne nijak násilně a rozhořčeně. Lepší je mu vysvětlit, že teď si to jeho slovo řekneme správně, a trpělivě a v klidu mu ho zopakovat. Jinak to dítě může od mluvení odrazovat,“ varuje Václava Tomická s tím, že opatrní by rodiče měli být hlavně u dětí úzkostných, které může každé napomenutí vykolejit.

Správně by dítě už kolem druhého roku mělo mluvit v holých větách, vymýšlení vlastních slov je běžné zhruba do tří let. Pokud ale vaše dítě i poté používá pár vlastních patvarů, nic se neděje. Odborníka byste však měli vyhledat v případě, že potomek mluví téměř výhradně vlastní řečí.

Foto: Thinkstock

Když naučíte předškoláčka správně mluvit, ušetříte ho pak posměšků spolužákůFoto: Thinkstock

Ideálně by totiž dítě mělo jít do školky s tím, že už se umí bez problémů dorozumět. „Jinak to dítěti přinese komplikaci v komunikaci nejen s učitelkami, ale hlavně s vrstevníky. Ostatní děti mu nebudou rozumět a dítě se může uzavřít a přestat komunikovat, nebo to u něj může naopak vyvolat agresivitu. Třeba bude chtít něco od jiného dítěte podat, to mu ale nebude jeho slovo rozumět, a konflikt bude na světě,“ poznamenává Václava Tomická.

Učitelky tlumočí

Zkušenost s tím, že někdy dětem není rozumět a měl by k ním být „přibalen“ slovník, má učitelka ve školce Kateřina. „Stává se nám, že dítě nastoupí do školky a mluví vlastním jazykem. My po čase samozřejmě zjistíme, co které slovo znamená, ale v pořádku to není. A maminky jen krčí rameny, že jim to připadá roztomilé, a proto na dětskou řeč najely také. Správně mluvit potom dítě učíme my ve školce a děláme tlumočníka mezi ním a jinými dětmi,“ popisuje svoji zkušenost Kateřina.

À propos, víte, že kvůli špatně vyvinuté řeči může dítě dokonce dostat stopku pro nástup do školy?

Vymýšlí si vaše dítě vlastní slova? Opravujte ho, ale v klidu.

Reklama

Načítám