Hlavní obsah

Zatancujte cha-chu lépe než Žilková

Foto: Ondřej Kroutil

Iva Langerová je i vicemistryně EvropyFoto: Ondřej Kroutil

Reklama

Také jste si při sledování StarDance lehce pohupovaly nožkou do rytmu a přemýšlely jste, jaké by to bylo, kdybyste doma vedle sebe neměly takové dřevo? Ale pozor, milé dámy, tancovat se dá i bez chlapů! Nevěříte? Vyzkoušejte si doma profesionální taneční sestavu, kterou pro vás připravila Iva Langerová!

Článek

Je vám Iva povědomá? No aby ne! Vždyť před třemi lety jste ji týden co týden vídaly na televizní obrazovce v galantním doprovodu Aleše Valenty (Iva s Alešem druhou řadu StarDance vyhráli!). Zašli jsme za ní do Centra tance na Václavském náměstí, aby vás jednu sexy sestavu do cha-chy naučila. Tak se pozorně dívejte, tohle jste v tanečních určitě neviděly!

Jak vidíte, cha-cha je hodně provokativní tanec, který nenechá snad žádného chlapa chladným (pokud tedy není sám nucen kroutit pánví…). Pochází z Kuby a vyznačuje se především ostrým a důsledným propínáním kolen, rychlými a přesnými pohyby. A pozor, při cha-che je prý všechno dovoleno – můžete provokovat a hrát si, jak jen chcete, jen nikomu nic neslibujte – konec totiž zůstává vždy otevřený a nejasný…

Svižnou cha-chu si můžete zatancovat i na známé melodie. Zkuste tyhle:

  • Ricky Martin: Un, Dos, Tres Maria
  • Bon Jovi: It´s My Life
  • Tom Jones: Sex Bomb
  • Venga Boys: Shalal Lala
  • Moulin Rouge: Lady Marmelade
  • Anastacia: I´m Outta Love
  • The Pussycat Dolls: Sway

Pokud jste při sledování videa nestíhaly tančit, můžete si sestavu projet krok po kroku i s částmi videa. Ono přeci jen naučit nohy poslušnosti není až tak snadné!

Začíná se základním krokem, a to na tu nejzřetelnější část taktu v hudbě, kterou je ona cha-cha. Postavte se na pravou nohu, levou nechte pokrčenou u těla. Každá variace je rozdělená vždy podle dob přesně tak, jak to ukazuje Iva na videu. Tak hurá do toho, ať manžel večer zírá…

Základní krok (opakuje se dvakrát, jednou vzad, jednou vpřed):

Cha-cha: Na obě slabiky postupně vyměňte levou a pravou nohu a postupujte přitom vzad. Na „první cha" stoupněte na levou, na „druhou cha" zase křižmo přisuňte pravou. Nezapomeňte stále propínat kolena (i když dobře vím, že je to fofr)! Raz: Přeneste váhu na levou nohu vzad. Dva: Váha pokračuje na pravou nohu, ale levá noha zůstává vepředu. Tři: Opět se vraťte na levou s tím, že pravá se přitom pomalu tlačí vpřed (protože bude pokračovat na cha-cha vpřed). To celé ještě jednou, ale dopředu.

Třikrát cha-cha (vlevo, stojíte na pravé noze)

Cha-cha: Na obě slabiky opět vyměňte postupně obě nohy. Na „první cha“ přeneste váhu do strany na levou nohu, na „druhé cha“ k ní přisuňte pravou a stoupněte si na ni. Raz: Ostře přeneste váhu na levou a otočte se o 90 stupňů vlevo. Dva-a: Postupujte vpřed, tuto dobu si rozdělte na dvě – na „dva“ si stoupněte na pravou, na „a“ k ní křižmo vzadu přisuňte levou a přeneste na ni váhu. Tři: Ostře došlápněte na pravou a otočte se o 90 stupňů zpět (původním směrem).

New York (opět začínáte levou do strany)

Cha-cha: Stejně jako předtím postupně proměňte levou a pravou nohu a přitom postupujte do strany. Raz: Stoupněte na levou nohu, otočte se o 90 stupňů vlevo, tlačte přitom pravou polovinu těla vpřed. Dva: Dostoupněte na pravou nohu, kterou máte vepředu; nezapomeňte se usmívat (tady každý čeká na výrazné zastavení) a protáhnout elegantně levou ruku do strany. Pravá ruka vám může lehce pohladit bříško, levá noha zůstává na místě! Tři: Levou nohu máte vzadu (máte ji tam, nebo vám mrška utekla vpřed?!?), tak na ni dostoupněte a otočte se zpět o 90 stupňů vpravo původním směrem.

Otáčka vpravo (začínáme pravou nohou)

Cha-cha: Postupně vyměňte pravou a levou nohu a přitom postupujte vpravo. Raz: Došlápněte opět na pravou nohu a otočte se přitom co nejvýrazněji o 90 stupňů vpravo. Dva: Toto dva je hodně rychlé, takže pozor, musíte tam toho stihnout opravdu dost. Levou nohou vykročte vpřed, přitom se otočte o 180 stupňů vpravo a nakonec na tu levou nohu došlápněte až na patu. Ale pozor, pravá noha přitom zůstává pořád na místě a je propnutá! Tři: Přeneste váhu vpřed na pravou a dotočte otáčku o dalších 90 stupňů vpravo.

Výměny na místě (stojíte na pravé noze)

Cha-cha: Opět postupně levá a pravá noha – tu pravou k levé přisuňte, protože nás čekají výměny na místě. Raz: Na místě si výrazně stoupněte na levnou nohu, pravou pokrčte… Dva: …to samé na pravou. Tři: …opět na levou.

Třikrát cha-cha, New York, otáčka vlevo, výměny na místě (směrem doprava)

Cha-cha: Rychlá výměna na místě pravé a levé nohy (doděláváme je tím stylem z výměny). Raz: Ostře došlápněte na pravou, otočte se vpravo o 90 stupňů a pokračujte v sestavě na druhou stranu (to samé, ale zrcadlově ještě jednou)…

Základní krok vzad

Cha-cha: Výměna nohou na místě (začínáte levou) Raz: Krok vzad levou. Dva: Zášlap vzad pravou, levá noha zůstává. Tři: Zpátky vpřed na levou.

Kolečko (začínáte pravou)

Cha-cha: Křížený krok vpřed – nejprve pravou a pak levá ji zezadu křižmo došlápne. Raz: Přešlápněte na pravou a jděte vpřed. Dva-a: Na „dva“ přejděte na levou tak, že víc vytočte pánev a tu levou jakoby předkřižte před pravou; na „a“ došlápněte vedle ní na pravou. Tři: Levou nohou vzad a opět se jí pokuste zakřížit více za pravou. Cha-cha: Na „první cha“ pravou zakřižte za levou, na „druhé cha“ došlápněte na levou a přisuňte pravou. Raz: Pravou předkřižte před levou. Dva-a: Opět levou předkřižte před pravou a na „a“ pravou přisuňte a přešlápněte na ni. Tři: Levou zakřižte za pravou.

Hip-twist VIP (začínáte levou)

Cha-cha: Dokončete kolečko – na „první cha“ zakřižte pravou za levou, na „druhé cha“ pravou nohu přisuňte a přeneste váhu na levou Raz: Vykročte pravou vpřed a otočte se o 90 stupňů vpravo. Dva: Pokračujte levou vpřed. Tři: Došlápněte na pravou a otočte se přitom o 180 stupňů vzad (za levým ramenem vzad). Cha-cha: Levou nohou vzad a pravá ji křižmo doběhne. Raz-dva-tři-cha-cha-raz-dva-tři-chacha-raz-dva: přešlapy na místě. Tři: Vykročte levou vpřed.

Alemana (tentokrát od pravé)

Cha-cha: Opět dva kroky, nejprve pravá, pak doustoupí křižmo vzadu levá. Raz: Pokračuje pravá noha, točíte se vpravo. Dva: Přešlápněte vpřed na levou nohu a pořád se točte. Tři: Opět pravá, dotočte se do původního směru.

Libůstka

Cha-cha: Dva kroky stranou, nejprve levá, pravá ji dostoupí. Raz-dva… tahle část přeci jen není o krocích, ale pro chlapy, aby se podívali… takže to hravě zvládnete podle videa.

A konečně konec

Raz-a: Dostoupněte zpět na levou, na „a“ lehce vykopněte pravou před. Dva: Pravou nohou krok vzad, levá zůstává na místě. Tři: Zpátky na levou a můžete směle od začátku!

Pokud jste došly až sem, gratuluji, cha-chu jste určitě zvládly na jedničku. A nezapomeňte se už za týden vrátit k nám na www.prozeny.cz, protože se bude tančit další latinskoamerický tanec! A pokud byste chtěly začít tančit, zkuste naši soutěž s Centrem tance, kam můžete vyhrát exkluzivní vouchery na hodiny zdarma – ZDE!

Reklama

Související témata:

Načítám