Hlavní obsah

Zbavte se migrény. Díky botoxu!

Foto: Thinkstock

Botox, nebo migréna. Vyberte si!Foto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Některé z nás si už bez botoxu nedokážou představit svůj život. Mnohým vylepšil vzhled, dodal sebevědomí a tím i zkvalitnil život. Přesto má i své odpůrkyně. Ať patříte k jednomu nebo druhému táboru, mohlo by vás zajímat, že botox dokáže víc než „jen" vyrovnat vrásky!

Článek

O tom, že medicína jde mílovými kroky kupředu, není pochyb. Na vylepšování vzhledu můžete mít různý názor, ale jak si zlepšit zdraví a pomoci od všemožných nemocí, to zajímá nejednu z nás. A co teprve když se najde lék na tak častou věc, jako je migréna, kterou jen u nás trpí asi 400 000 lidí! Jistě vás tedy potěší zpráva o tom, že americký Úřad pro potraviny a léky (FDA) oficiálně schválil používání botulotoxinových injekcí jako léčbu tohoto nepříjemného stavu. Proč? Bolest hlavy je totiž často způsobena zatínáním svalů hlavy. Pokud se tyto svaly vyřadí z provozu, bolest poleví. A právě to umí botox!

Botox není pro každého!

Zatím se injekce využívaly výhradně jako prostředek pro vyhlazování vrásek, a to již od počátku jejich zrodu, což je již neuvěřitelných 21 let. Od nynějška mohou být předepisovány právě pacientům trpícím tímto onemocněním. Neznamená to ovšem, že by se této léčby dostalo každému. Prozatím jsou k dispozici všem, kteří trpí migrénou více než 15 dní v měsíci. Samotný americký Úřad pro potraviny a léky doporučil lékařům, aby svým pacientům vpichovali injekce botulotoxinu do krku nebo hlavy zhruba po 12 týdnech. Pokud je to váš případ, zajděte si k praktickému lékaři, který rozhodne o druhu léčby nebo vás pošle ke specialistovi, který zajistí botulotoxinovou léčbu.

Foto: Thinkstock

Botox se zavádí injekčně do krku nebo do hlavyFoto: Thinkstock

Botulotoxin se tak přiřadil k dosavadní léčbě, ke které se běžně používají především léky na tišení bolesti nebo narkotika. Některým pacientům pomáhá také zásadní změna stravovacích návyků, životního stylu a úplné vyřazení kofeinu z jejich života.

Oficiální povolení léčby touto novou metodou vychází samozřejmě z letitých studií, které FDA provedl na více než 1300 pacientech. Výsledky ukázaly, že se lidé ošetřovaní botulotoxinem cítí mnohem lépe a doba trvání nemoci se u nich výrazně zkrátila oproti ostatním (účinek byl prokázán až z dvaadevadesátiprocentní úspěšností), kteří se léčili pomocí placeba (tedy běžně dostupných léků, které samotný problém neřeší).

Další zázračné účinky

Výčet pozitiv botoxu ovšem ještě nekončí. Má i jiné neuvěřitelné vlastnosti. Jeho účinek je specifický v tom, že blokuje nervové impulsy do svalů, do kterých byl vstříknut, což způsobí, že se tyto svaly přestanou stahovat. U dospělých, kteří trpí chorobně zvýšeným napětím až stažením svalů na horních končetinách následkem cévní mozkové příhody (mozkové mrtvice), se používá k uvolnění tohoto stavu. U dětí od 2 let s dětskou mozkovou obrnou se používá k léčbě deformit způsobených chorobně zvýšeným napětím svalů dolních končetin.

Uplatnění najde i u lidí trpících trvalým těžkým pocením v podpaží, které omezuje běžné denní aktivity, pokud nezabere jiná klasická léčba. Lékař může použít injekce k omezení činnosti potních žláz. Oficiálně byl také letos prohlášen lékem na kloubní křeče. Injekce jsou pouze na předpis a aplikují je nejen na specializovaných klinikách, ale i u odborných lékařů.

Co říct závěrem? Nezavrhujte hned nejnovější objevy medicíny, nikdy nevíte, kdy se v budoucnu prokážou jejich další mimořádné účinky třeba v jiné oblasti. Věřím, že botox ještě neřekl své poslední slovo!

Zdroj: Zdravotnické noviny

Reklama

Související témata:

Načítám