Hlavní obsah

Zdravé zoubky nejsou zadarmo

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Víte, jak často chodit s dětmi na preventivní prohlídku k zubnímu lékaři?

Článek

Časopis Uzlíček leden 2008

Mít krásné zdravé zuby je jistě touha každého z nás. Abychom toho dosáhli, musíme s péčí o chrup začít již v nejútlejším věku.

Nejvhodnější čas je počátek druhého roku věku dítěte. Čím dříve si dítě na zubní prohlídky zvykne, tím lépe bude v budoucnu spolupracovat při ošetření. Před první návštěvou není vůbec nutné, aby mělo dítě prořezáno všech 20 zoubků.

Na co dítě připravit?

Před návštěvou ordinace si doma s dítětem popovídáme o tom, jak to u zubaře vypadá. Průběh prohlídky mu vysvětlíme asi tak, že se posadí na krásné křeslo, které dokáže jezdit nahoru a dolů a pan doktor mu spočítá zoubky. Aby to mohl udělat, musí pěkně otevřít pusinku. Doma si to s dítětem společně formou hry nacvičíme. Také mu sdělíme, že aby mohl pan doktor zoubky pěkně spočítat a prohlédnout, potřebuje k tomu malé zrcátko a takové „malé ukazovátko".

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Zítra půjdeme k paní zubařce...Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Maminka také může dítko iniciovat návrhem - ukázat paní doktorce svůj krásný kartáček a ukázat, jak si už umí čistit zoubky. Při příchodu do ordinace lékař obvykle dítěti to krásné křeslo ukáže, povozí ho, a třeba i dovolí napustit vodu do pohárku. Také dítěti vysvětlí, jak ty zoubky bude počítat. Po prohlídce dítě pochválí, odmění obrázkem nebo jinou malou pozorností (drobnou hračkou, apod.) a pozve ho, aby mu přišel své zoubky zase s maminkou ukázat.

Jak často chodit na preventivní prohlídky k zubnímu lékaři?

  • děti a dorost do 18 let věku - 2x ročně
  • těhotné ženy - 2x během těhotenství
  • dospělí - 1x ročně

Budeme platit?

U výše popsaných případů regulační poplatek ve výši 30 Kč platit nebudeme. Interval mezi preventivními prohlídkami u dětí by měl být 6 měsíců. Na preventivní prohlídku by měly děti přijít v doprovodu rodičů.

Časopis Uzlíček leden 2008

Reklama

Související témata:

Načítám