Hlavní obsah

Zhubnout se dá i bez cvičení

Foto: Thinkstock

I při běžných činnostech vydáváte energiiFoto: Thinkstock

Reklama

Váš pracovní den je únavný a i když víte, že potřebujete donutit tělo k pohybu, na sportování už nemáte sílu. Navíc vás doma čekají hory povinností. Ale hubnout můžete i v pohodlí domova! Tedy alespoň občas – když už na jinou pohybovou aktivitu prostě nemáte. Podívejte se, u jakých užitečných činností se dají spálit přebytečné kalorie!

Článek

Ideálním životním stylem je zdravá strava a pravidelné cvičení, zvlášť když máte v úmyslu shodit nějaký ten kilogram. S tím vám dokáže nejlépe pomoci Hubnoucí komando, které vám ukáže, jak na to. Jak ale říká slavný německý dietní expert Sven-David Müller: „Zhubnout se dá i tím, že využijete pohybu v každodenním životě a při práci v domácnosti.“ A nemusí to stát ani korunu. Je ale vždy důležité uvědomit si svůj denní výdej energie a podle toho uzpůsobit příjem.

Mytí oken jako ping-pong

Domácí práce jsou skvělým spalovačem. Například takové luxování, žehlení nebo vytírání podlahy si za hodinu z vaší energie ukousne asi 630 kilojoulů (150 kcal). Podobné množství vydáte za stejnou dobu i třeba při hře na hudební nástroj. Když ale přijde na řadu velký úklid a těžší práce jako klepání koberců nebo mytí oken, spotřeba bude 1000 kJ (cca 240 kcal). To je srovnatelné, jako kdybyste zhruba hodinu hráli ping-pong.

Foto: Thinkstock

Hodina žehlení vás připraví o 630 kilojoulůFoto: Thinkstock

Při pečlivém drhnutí podlahy nebo zimním odklízení sněhu už se dá za jednu hodinu intenzivní práce „odevzdat“ tolik kalorií jako třeba při hodině rekreačního basketbalu nebo plavání (asi 325 kcal).

Zahrádka nahradí tělocvičnu

Blíží se jaro, zahrádkáři začínají být v pozoru. Pokud máte nějaký kus zeleně, o který se musíte starat a navíc chcete shodit nějaké to kilo, máte ideální příležitost tyto dvě aktivity skloubit v jednu. Spočítejte si, kolik času trávíte úpravou trávníku, hrabáním, zaléváním a podobně. Možná pak zjistíte, že spálíte tolik energie, jako byste si vyrazili na pořádný zápřah do fitness centra. Chystáte se zastřihávat stromky nebo keře? Při této hodinové činnosti spálíte zhruba 880 kilojoulů (210 kcal). Na zalévání je sice ještě čas, ale až přijde, myslete na to, že za hodinu s hadicí v ruce odčerpáte tělu zhruba poloviční dávku energie než při zastřihávání.

Foto: Thinkstock

Práce na zahrádce je navíc na čerstvém vzduchuFoto: Thinkstock

Pokud pracujete „hlavou“, je ideální odreagovat se ve volném čase fyzickou námahou. Nemusíte mít ani zahrádku, stačí soused nebo příbuzný, kterého nebaví únavné sekání trávy. Když mu pomůžete a vydržíte u toho aspoň hodinu, se sekačkou bez pohonu spálíte přibližně tolik energie jako při rychlé hodinové chůzi.

Miminko jako rotoped

Maminky na mateřské dobře vědí, že péče o dítě je jako každodenní pobyt v posilovně. Odborníci uvádějí, že při neustálém zvedání, oblékání, koupání a podobně spálí průměrná žena až 750 kilojoulů (tedy asi 180 kcal). Taková zátěž se dá porovnat třeba s hodinkou lehké jízdy na rotopedu, rekreačního volejbalu nebo společenského tance mírného tempa.

Také se vám obvykle nechce do domácích prací a radši byste shazovali kila v posilovně? Teď už víte, že obojí můžete spojit v jedno. Napište nám do diskuse pod článek, při jaké činnosti nejradši hubnete!

Reklama

Související témata:

Načítám