Hlavní obsah

10 důvodů, proč jste ještě nezhubly

Foto: Thinkstock

Nehlídejte si váhu každý denFoto: Thinkstock

Reklama

Už přes 4 měsíce spolu bojujeme za lepší postavu a snažíme se změnit životní styl. Já se úspěšně držím, a to i díky vám. Přesto se mezi námi vyskytují i ty, které svých cílů zatím ještě nedosáhly. A pro ty jsem sestavila seznam možných důvodů, které jim brání v úspěšném hubnutí. Tady jsou!

Článek

1. Příliš řešíte svou váhu

Často čtu, jak pozorujete striktně váhu, ta ale není jediné měřítko, jak poznat, že se s tělem něco děje. Když intenzivně cvičíte, tělu přibývá svalová hmota, která něco váží. Ve skutečnosti třeba spalujete tuk z problematických míst, ale kvůli svalové hmotě se váha nemění.

Řešení: Važte se jednou nebo dvakrát do měsíce. (Jak, se můžete dočíst z mého deníčku.) Měřte se i metrem na různých místech těla. Pozorujte celkový vzhled postavy a jak se mění. Případně si můžete nechat změřit poměr tuku v těle ideálně v nějakém fitness centru. Ta novější už speciální přístroje mají. Existují i váhy, které to dokážou, ale údaje jsou pouze informativní a často ne zcela přesné.

2. Neustálé hladovění

I když už většina z vás ví, že jíst se musí pravidelně po 3 až 4 hodinách, čtu od některých z vás, že nemáte hlad. A to je správně! I když to tak nevidíte.

Řešení: Musíte tělu dodat jídlo dříve, než začne mít hlad a ukládat si zásoby. Takže se vlastně paradoxně musíte do jídla nutit. Poslední jídlo si dejte 3 hodiny před spaním. Inspiraci na dietní zdravé pokrmy najdete třeba v článku: Super dietní mňamky z luštěnin!.

3. Chybějí vám svaly

Jestliže máte nějaké kilogramy navíc, pravděpodobně budete mít zpomalený metabolismus. Je rozdíl mezi energií aktivní, která je ve svalech, a pasivní, která se ukládá v tucích. Spalování tuků (mluvíme o urychlení tukového metabolismu) se dá podpořit budováním svalové hmoty. Takže jestliže nám chybí svalová hmota, nemají se tuky kde spalovat.

Řešení: Své cvičení zaměřte na všechny tělesné partie, i na ty, které hubnout nemusíte. Alespoň jednou týdně doplňte aerobní aktivity těmi posilovacími.

4. Nemáte správný pohyb

Už jsme si mockrát povídaly o správném cvičení. Opakování je matka moudrosti. Pokud se do cvičení budete nutit, dlouho u něj nevydržíte. Je potřeba zkoušet a vybírat jak mezi aerobním, tak i posilovacím cvičení. Pokud nehubnete, i když se hýbete, zkuste obohatit váš pohyb o něco nového. Tělo si po nějakém čase na pravidelnost zvykne a stagnuje.

Řešení: Rychle se spaluje při kardio-cvicích, ale musíte dodržet minimální dobu cvičení 30 minut. Při cvičení dodržujte správné tempo, neulejvejte se a měřte si pravidelně tepovou frekvenci. Udržujte se cca na 60 % maximální tepové frekvence. (Jak si ji změřit, zjistíte v článku: Jak cvičit, abyste hubly!).

Foto: Thinkstock

Ne každé cvičení nese kýžený výsledekFoto: Thinkstock

5. Cvičíte krátce

Ano, jakékoli cvičení je prospěšné pro váš organismus. Pokud ale chcete zhubnout, nestačí vám deset minut denně na rotopedu, i když se železnou pravidelností. Tělo začíná spalovat cca po 30 minutách (při dodržení ideální  tepové frekvence viz výše).

Řešení: Nejlepších výsledků dosáhnete při režimu cvičení 2x až 4x týdně alespoň 40 minut.

6. Máte špatný cíl

Jestliže nehubnete, i když se snažíte, může být chyba na úplném začátku, a tím je váš cíl. Lidé s nadváhou se příliš soustředí na své špeky, kterých se chtějí za každou cenu zbavit. Cílem totiž není zhubnout! Správná odpověď je: Naučit se žít zdravě. Proč? Protože obézní lidé nemají ani tak problém s nadbytečným tukem jako se zmíněným životním stylem, který je k nadměrnému tuku přivedl.

Řešení: Nemyslete na hubnutí a změňte svůj životní styl od základu a navždy. Dokud to neuděláte, budete znovu a znovu přibírat.

7. Nedostatek spánku

Spánek může radikálně ovlivnit proces hubnutí. Tělo potřebuje regenerovat, a to déle než pět hodin denně. Pokud mu to nedopřejete, produkuje více inzulinu. Ten podporuje ukládání tuku. Opět začarovaný kruh. Dalším rizikem nedostatku spánku je nárůst hladiny hormonů, které mají na starosti regulaci chuti. Takže jednoduše řečeno: Když budete málo spát, budete mít větší hlad. Kromě toho budete mít nedostatek energie potřebné k urychlení metabolismu a všechno, co sníte, si tělo uloží na horší časy.

Řešení: Dopřejte si každý den minimálně 7 hodin spánku a každý druhý den mezi cvičením si dejte relax v jakékoli podobě.

Foto: Thinkstock

Důležitá je také relaxaceFoto: Thinkstock

8. Zapomeňte na stres

Dalším parazitem na vašem hubnutí může být stres. Jestliže vás často trápí, tělo při něm produkuje adrenalin (udržuje tělo v pohotovosti a připravuje ho na boj) a kortizol, který ovlivňuje metabolismus a dokáže měnit hladiny tuků a cukrů v krvi.

Řešení: Hladinu kortizolu snížíte tak, že si uděláte krátký relax. Postačí 15 minut, při kterých se zastavíte a uvolníte.

9. Dieta vám uškodí

Ve snaze docílit svých předsevzetí a rychlejšího výsledku se tajně upínáte kromě předepsaných jídelníčků i na různé diety. Proto znovu opakuji, zapomeňte na ně! Jsou to jednorázové akce. Nevydržíte je dodržovat déle než pár týdnů a pak se dostaví jo-jo efekt.

Řešení: Naučte se vařit zdravě, dodržujte dostatečný pitný režim a dopřejte tělu nějakou fyzickou aktivitu v rámci vašich možností.

10. Neodhalená nemoc

V neposlední řadě může být příčinou stagnující váhy nebo neúspěchu při hubnutí porucha některého z vnitřních orgánů (např. štítné žlázy). Všechno jde ruku v ruce, takže neexistuje obecná rada pro všechny jedince, kteří chtějí zhubnout.

Řešení: Jestliže už měsíc cvičíte podle instrukcí minimálně dvakrát týdně a dodržujete upravený jídelníček, a přesto nevidíte žádnou změnu, budete potřebovat odbornou pomoc. Nejhorší v takové situaci je přetěžovat organismus nebo přestat jíst.

Doufám, že teď už vám hubnutí půjde hladce. Držte se!

Podařilo se vám se mnou zhubnout? Napište mi o tom do diskuse nebo na mail dracice@prozeny.cz. Pokud tápete v jídelníčku nebo ve cvičení, obraťte se na naše pravidelné poradny v příslušné sekci.

Reklama

Související témata:

Načítám