Hlavní obsah

10 nejlepších dlouhodržících rtěnek

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Reklama

Hledáte rtěnku, která vám vydrží celý den a přečká i nějaké to pití nebo jídlo, případně polibek? Víme, do kterých dlouhotrvajících rtěnek se vyplatí investovat.

Článek

Tekuté matné rtěnky jsou ty, které přežijí téměř všechno. Aby vypadaly rty dokonale, měly byste jim nejprve věnovat trochu péče. Matné textury rtěnek vám totiž nic neprominou. Před ranním líčením naneste nejprve na rty lehký balzám. Za tu chvilku, než si nalíčíte pleť a oči, se balzám vstřebá, a rty budou pěkně hebké a připravené na vrstvu rtěnky. Rty můžete ještě předtím obtisknout do kapesníku nebo savého papírku, abyste se ujistily, že balzám nezkazí matný efekt rtěnky.

Pokud preferujete lesklé rty, sáhněte po tekutých dvoufázových rtěnkách, které mají jako základ matnou barvu, ale druhým krokem jim dodáte lesk díky balzámu. S výdrží na tom jsou stejně jako ty matné. Jste-li zastánkyní klasických rtěnek, hledejte ty, které mívají polomatný finiš.

A jakou rtěnku si tedy v obchodě vybrat, ať už matnou nebo lesklou, ale hlavně dlouhotrvající?

Matné rty navždy

V první kategorii tekutých rtěnek, které mají matný finiš, jsme pro vás vybrali čtveřici, která vás nezklame. Čím každá z nich vyniká?

Tekutá rtěnka Cream Lip Stain, Sephora, 295 Kč

Nově najdete v nabídce i metalické a zároveň matné odstíny – Metal Matte. Jeden z nejlepších odstínů vůbec je ten s číslem: 13 Marvelous Mauve. Je růžovo-hnědý a sluší všem.

Foto: Archiv firmy

Tekutá rtěnka Cream Lip Stain, Sephora, 295 KčFoto: Archiv firmy

Tekutá rtěnka Matt Mania, Dermacol, 199 Kč

Mezi rtěnkami je Dermacol u nás na pomyslném vrcholu, co se týče poměru ceny a kvality. Za vcelku malé peníze si můžete pořídit tekutou matnou rtěnku, která vás nezklame. Vydrží na rtech dlouho, ovšem větší jídlo nepřežije. Naproti tomu alespoň tolik nevysušuje rty a nerozpíjí se po okrajích rtů.

Foto: Archiv firmy

Tekutá rtěnka Matt Mania, Dermacol, 199 KčFoto: Archiv firmy

Tekutá matná rtěnka Mark, Avon, 170 Kč

Rtěnka není tekutá v pravém slova smyslu, je totiž našlehaná jako pěna. Uvnitř najdete měkký aplikátor, se kterým se dobře nanáší, ale zprvu si musíte zvyknout na to, že štěteček musíte dost otřít, než začnete s líčením. Na rtech vytvoří sametový finiš, nelepí a tím pádem je příjemná na rtech po celý den.

Foto: Archiv firmy

Tekutá matná rtěnka Mark, Avon, 170 KčFoto: Archiv firmy

Tekutá rtěnka Maybelline SuperStay Matte Ink, 200 Kč

Tekutá rtěnka, kterou nesundáte ani micelárkou. Musíte si na ni vzít k ruce odličovací olej. Ano, až tak rtěnka SuperStay Matte Ink drží. Najdete ji v krásných nude odstínech, ale i v tmavě rudých. Skvělá výdrž je daň za to, že za celý den rty trochu vysuší.

Foto: Archiv firmy

Tekutá rtěnka SuperStay Matte Ink, Maybelline, 200 KčFoto: Archiv firmy

Polomatné

Máte suché rty, ale matných rtěnek se nechcete vzdát? Našly jsme pro vás tři zástupkyně klasických rtěnek, které rty hydratují, ale zároveň zůstanou matné, nebo alespoň polomatné. Oproti tekutým nedrží tak dlouho, ale rozhodně vydrží více než vaše oblíbená klasika v podobě lesklé hydratační rtěnky.

Rtěnka Studded Kiss Lipstick, Kat von D, 580 Kč

Rtěnka z dílny americké umělkyně Kat Von D vás na první pohled zaujme svým obalem. Už jen proto byste si pro ni měly najít místo. Po prvním nanesení se do ní zamilujete podruhé – kvůli její skvělé pigmentaci, syté barvě a sametovém pocitu, který na rtech zanechá.

Foto: Archiv firmy

Rtěnka Studded Kiss Lipstick, Kat von D, 580 KčFoto: Archiv firmy

Matná rtěnka Grand Rouge, Yves Rocher, 339 Kč

Matný finiš a zároveň hydratace? Zdá se, že značce Yves Rocher se to u rtěnky Grand Rouge povedlo. Nečekejte však naprostý matný efekt, je spíše polomatná. Pro suché rty je to ale perfektní varianta, protože v sobě ukrývá olej z kamélie, díky kterému nebudou rty vysušené.

Foto: Archiv firmy

Matná rtěnka Grand Rouge, Yves Rocher, 339 KčFoto: Archiv firmy

Rtěnka L'Absolu Rouge Matte, Lancôme, 950 Kč

Ikonická rtěnka od Lancôme je podobná té od Yves Rocher – má matný finiš a zároveň poskytuje rtům hydrataci, akorát v luxusnějším kabátku. Kromě matných odstínů si můžete vybrat i variantu krémovou nebo s leskem.

Foto: Archiv firmy

Rtěnka L'Absolu Rouge Matte, Lancôme, 950 KčFoto: Archiv firmy

Dlouhodržící, ale lesklé

Na trhu najdete také dvoufázové rtěnky s lesklým finišem. První krok je natřít si rty barvou, nechat ji trochu zaschnout a pak ji přetřít balzámem, díky kterému rty přestanou lepit a jsou na rtech mnohem příjemnější. Tyhle rtěnky sundáte ze rtů pouze odličovačem na olejové bázi nebo micelární vodou. Další výhodou je, že se na rozdíl od těch úplně matných hodí i pro ty z vás, které bojují se suchými rty.

Dvoufázová rtěnka Infaillible 24H, L'Oréal Paris, 299 Kč

Pokud milujete perleťové odstíny a lesk, letní novinka od značky L'Oréal Paris vás potěší. Díky měkkému aplikátoru, který je dobře tvarovaný, se rty krásně vykreslují a ani nepotřebujete konturku. Na druhé straně najdete lehce tónovaný balzám, kterým barvu po zaschnutí přetřete.

Foto: Archiv firmy

Dvoufázová rtěnka Infaillible 24H, L´Oréal Paris, 299 KčFoto: Archiv firmy

Rtěnka Provocalips 16hr, Rimmel London, 172 Kč

I u značky Rimmel najdete dlouhotrvající barvu na rty, kterou nesetřete ze rtů ani micelární vodou. Barva (první krok) je extrémně lepivá a matná. Nelekejte se, protože po nanesení průhledného balzámu se stává opravdu příjemná na rtech. Jen musíte vydržet zhruba minutu, než barva zaschne.

Foto: Archiv firmy

Rtěnka Provocalips 16hr, Rimmel London, 172 KčFoto: Archiv firmy

Dvoufázová barva na rty 16 hour Lip color, Dermacol, 229 Kč

A nakonec rtěnka, která se stala oblíbenou mezi mnohými z nás a na rtech by měla vydržet až 16 hodin, stejně jako ta od Rimmelu. Na výběr je velké množství odstínů, od těch nude, přes klasickou červenou a růžovou, až po ty, které v sobě obsahují třpytky.

Foto: Archiv firmy

Dvoufázová barva na rty 16 hour Lip color, Dermacol, 229 KčFoto: Archiv firmy

Náš tip: U výrazných rtěnek si dejte záležet s dokonalým vykreslením rtů. Nezapomínejte tedy použít konturku ve stejné barvě, jako je rtěnka, nebo si pořiďte bezbarvou. Ta odvede stejnou službu a nemusíte ji pracně kombinovat s odstínem rtěnky.

Používáte dlouhotrvající rtěnky? Která je vaše nejoblíbenější?

Reklama

Související témata:

Načítám