Hlavní obsah

10 nejoblíbenější stylů bydlení! Jaké to jsou?

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Ať už si zařizujete nový byt, nebo předěláváte ten stávající, jedno je jisté – chcete se v něm cítit příjemně. Základem je zařídit si interiér podle svého vkusu. Co ale dělat, když tápete? Není od věci se trochu inspirovat!

Článek

Vybavení bytu by mělo být osobité a představovat to, jací jste. Zapomeňte na slepé následování trendů a rozhodujte se především podle toho, v čem se cítíte příjemně. Pokud však potřebujete inspiraci, podívejte se s námi na deset stylů bydlení, jež jsou v posledních letech nejoblíbenější a vyberte si z nich prvky, které sednou právě vám!

1. Skandinávský styl

Inspirace severskými zeměmi se ve skandinávském stylu ukazuje především světlými barvami, krémovými či mentolovými odstíny a přírodními materiály, jako jsou kožešiny, dřevo a kov. Vynikne hlavně v obývácích, koupelnách a ložnicích. Jeho příjemnou a útulnou atmosféru můžete vytvořit i pomocí výraznějšího solitéru nebo třeba kožešinovým přehozem.

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Skandinávský styl se vyznačuje hlavně světlými a neutrálními odstínyFoto: Photographee.eu, Shutterstock.com

2. Boho styl

Éra hippies si libovala hlavně v přírodních materiálech, květinách, pestrých barvách, rozmanitých vzorech a pocitu svobody (boho styl a oblečení). Stejně je na tom boho styl, který se skvěle hodí do obýváků a ložnic. Nebojte se kombinovat různorodé kousky materiálů, volte velké pohodlné pohovky, postele a křesla. Nezapomínejte na čerstvé květiny, lapače snů a zemité odstíny.

Foto: Kovtun Anastasiia, Shutterstock.com

Pro boho styl je nejdůležitější pocit svobody a volnostiFoto: Kovtun Anastasiia, Shutterstock.com

3. Industriální styl

Betonové stěny, neomítnuté cihly, kámen, kov a dřevo. Právě tím se vyznačuje industriální styl  nápadně připomínající staré tovární haly. Někomu může představa obdobně zařízeného bytu způsobovat osypky, jiné právě tahle jeho neotřelost může okouzlit. Hodí se hlavně do prostorných, dobře osvětlených místností a nezapomeňte si ho trochu zútulnit. Skleněné a kovové kousky nábytku doplňte jemnými textiliemi, dřevem a koberečky.

Foto: Christian Hillebrand, Shutterstock.com

V industriálním stylu najdete inspiraci starými továrnamiFoto: Christian Hillebrand, Shutterstock.com

4. Minimalismus

Minimalismus snad ani není třeba představovat. Minimum nábytku i dekorací, střídmé použití základních barev, jednoduchost a pořádek. Pracuje především s designovými kousky a nejkvalitnějšími materiály. Ideální je pro menší prostory, při zařizování se soustřeďte na vzdušnost místnosti. Rozlučte se se zbytečnými dekoracemi a doplňky, nadbytečné jsou také koberce a ubrusy.

Foto: LEKSTOCK 3D, Shutterstock.com

Minimalismus se řídí heslem „méně je více”Foto: LEKSTOCK 3D, Shutterstock.com

5. Venkovský styl

Venkovské styly se liší podle toho, jakou zemí jsou inspirovány. Anglický  je známý pro světlé dřevo, vzory kostek a květin, italský je plný zemitých barev a kamenných podlah a ve francouzském můžete najít především robustní nábytek a odstíny modré či fialové. Jedno však mají venkovské styly společné – dominantou je dřevěný nábytek a všudypřítomné přírodní materiály. Využívá se převážně v kuchyních, zajímavě s ním oživíte ale i další místnosti, například koupelny.

Foto: Anna Marynenko, Shutterstock.com

Pro venkovský styl je typické dřevo a další přírodní materiályFoto: Anna Marynenko, Shutterstock.com

6. Retro styl

Plastový nábytek, metalický povrch, dobové plakáty, vinylové desky a přenosná rádia. Retro styl si bere to nejlepší z 50. až 70. let minulého století a díky tomu, že nechává čistě na vás, co si z něj vezmete, může se z každého interiéru stát naprostý originál. Typické jsou výrazné barvy a jejich kombinace, nápadité vzory, retro kuchyňské doplňky a materiály, jako je chrom, plast nebo vinyl.

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

V retro stylu se odráží prvky 50. až 70. let minulého stoletíFoto: Photographee.eu, Shutterstock.com

7. Vintage styl

Vintage styl  soustředí svou pozornost na 50. a 60. léta 20. století, může mít romantický nádech a patří do něj vše, co už má svůj věk. Vyrazte do bazaru, vyberte si jen pár starších kousků a doplňte jimi jinak moderní interiér. Pro menší místnosti je nejlepší volbou  výrazný solitér, který vynikne na první pohled a bude na sebe soustředit veškerou pozornost.

Foto: Denny Lako, Shutterstock.com

Do vintage patří vše, co dokázalo obstát ve zkoušce časuFoto: Denny Lako, Shutterstock.com

8. Provensálský styl

Provensálský styl se inspiruje jihovýchodní Francií, její hřejivou atmosférou a svěžestí levandulových polí. Nejčastěji ho najdete v obývacích pokojích a ložnicích. Základem je dřevěná podlaha, bílá barva a rustikální, často patinovaný, nábytek s kovovými prvky. I v něm jsou nezbytné výrazné solitéry, například vitrína, masivní komoda nebo velké pohodlné křeslo.

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Provensálský styl se snaží zachytit svěžest a klid levandulových políFoto: Photographee.eu, Shutterstock.com

9. Eko styl

Stále více lidí si uvědomuje dopad lidské činnosti na životní prostředí a snaží se jej zmírnit zodpovědnými volbami při zařizování interiérů. I díky tomu vznikl eko styl. Využívají se v něm obnovitelné a recyklovatelné materiály, například dřevo, sklo a přírodní textilie. Vybírejte hlavně zemité a neutrální barvy, vyhněte se výrazným vzorům a pořiďte si živé květiny.

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Eko styl využívá materiály šetrné k příroděFoto: Photographee.eu, Shutterstock.com

10. Moderna

Protože je jejím hlavním krédem funkčnost, dávají moderně přednost hlavně prakticky založení lidé. Hodí se i do menších bytů, které může za použití světlých barev a čistých linií opticky zvětšit (jak zařídit super moderní kuchyň). Nebojte se přidat jasné, nebo naopak tmavé tóny, geometrické tvary a asymetrické prvky. Zbytečné doplňky a dekorace tu nemají místo, prim hrají veškeré moderní technologie.

Foto: Chesky, Shutterstock.com

V moderně je nejdůležitější funkčnostFoto: Chesky, Shutterstock.com

 A na závěr s námi můžete zajít na prohlídku minimalistického bytu s velkou terasou. 

Reklama