Hlavní obsah

Skandinávie s příměsí Japonska. Pojďte do luxusního bytu!

Foto: Mgr. art. Filip Györe

Foto: Mgr. art. Filip Györe

Luxusní, ale nikoli prvoplánově okázalý. V jednoduchém skandinávském stylu se špetkou japonského minimalismu. Takový je byt čtyřčlenné rodiny, která si tu užívá i jedinečné výhledy na Pražský hrad.

Článek

Byt v karlínské novostavbě okouzlil čtyřčlennou rodinu zejména neopakovatelným výhledem na Pražský hrad – je vidět jak z oken, tak z prostorné 60metrové terasy, která k němu náleží. Původní dispozice 140metrového bytu jim však nevyhovovala, oslovili tedy galerii Kvalitář a architekta Jiřího Noska. Jeho úkolem bylo prosadit u developera dispoziční úpravy tak, aby vyhověl přáním klientů a z orientace bytu vytěžil co nejvíce. Jak to dopadlo?

Jak na developerský byt

„Cesta k vysněnému bydlení nebyla žádná procházka růžovou zahradou. Přístup developera k prominentnímu klientovi nebyl rozhodně ideální a náročná komunikace celý realizační proces prodloužila,“ popisuje architekt a doporučuje: „Při koupi developerského bytu je potřeba zvážit, v jakém standardu ho chcete realizovat. V případě větších změn je lépe převzít ho ve stavu shell and core, tedy bez příček, povrchů a zařízení koupelen. Ušetříte nejen čas, ale i peníze a byt jednodušeji přizpůsobíte svým představám.“

A jak to tedy bylo s dispozicí? Na jihozápadní stranu s výhledem na Hrad byly původně orientované tři malé ložnice. Hlavní obytná místnost se vstupem na 60metrovou terasu měla naproti tomu navržený výhled do protější zdi a na brownfieldy, kde se v nejbližší době začne stavět.

Foto: Mgr. art. Filip Györe

Ložnice je orientovaná na severozápad a je propojená s velkorysou terasou s vířivkouFoto: Mgr. art. Filip Györe

Nová dispozice

„Při respektování instalačních jader, nosných zdí, oken a vstupů nám příliš manévrovacího prostoru nezbylo, navržená dispozice ale nakonec respektuje orientaci budovy i všechna přání majitelů,“ říká Jiří Nosek. Obývací pokoj je nově situovaný na jihozápad a nabízí jedinečný výhled na Pražský hrad. Náleží k němu menší pracovna nebo příležitostný pokoj pro hosty, který lze oddělit skládacími dveřmi.

Přes nový průchod v nosné stěně je možné podél výklenku s kuchyní dojít na terasu a do dětského pokoje. Klidová zóna sestává z ložnice s šatnou a z hlavní koupelny. Ložnice je orientovaná na severozápad a je také propojená s terasou.

„S developerem jsme museli domluvit i posílení konstrukce terasy, abychom na ni mohli umístit vířivku. Tu nám vyzdvihl jeřáb, a když už tu byl, využili jsme ho i pro vyzdvižení 5,5 metru dlouhé ocelové police, která zdobí obývákovou stěnu,“ popisuje architekt.

Severský styl a japonský minimalismus

„Při tvorbě interiéru mi klienti ponechali volnou ruku a na zvoleném stylu jsme se velmi dobře shodli. Inspiroval jsem se severským stylem s příměsí japonského minimalismu. Přestože se jedná o luxusní interiér, snažil jsem se, aby nebyl prvoplánově okázalý a působil lehce, ale zároveň útulně,“ říká Jiří Nosek.

Foto: Mgr. art. Filip Györe

Jednotícím prvkem je dubové lamelové obložení, například v obývacím pokoji je použito jako obklad stěny za televizíFoto: Mgr. art. Filip Györe

Dubové lamelové obložení

Vůdčím jednotícím motivem, který se prolíná celým interiérem, je dubové lamelové obložení. Návštěvníka přivítá hned ve vstupní části, odkud ho dovede do hlavní obytné místnosti. Tady se opakuje například jako obložení za televizí nebo ve formě lavice u jídelního stolu. Ta je mimochodem sestavená ze 140 totožných segmentů.

Obložení je dominantní také v obou koupelnách, kde vytváří jedinečnou útulnou atmosféru a efektní kontrastní pozadí pro volně stojící vanu a ostatní zařizovací předměty. Dubové obložení je ošetřené tvrdým olejem a navržené do míst, kde mu nehrozí zkáza vlivem přímého kontaktu s vodou.

„Vana není určená k sprchování, ale pouze ke koupeli a ve sprše je obložení na stropě. Zvláštní pozornost jsme věnovali problematickým místům, kde hrozí dlouhodobé zadržování vody, jako je styk obložení s podlahou,“ dodává architekt.

Decentní barvy i v dětském pokoji

Barevná škála je v celém interiéru omezená na bílou a krémovou, které doplňuje textura běleného dubu. Monochromatický interiér majitelé výhledově oživí uměleckými díly a obrazy. Tento koncept se podařilo dodržet i v dětském pokoji šestileté holčičky a malého chlapečka. Předpokládanou větší barevnost tu nahradily hravé doplňky – například keramické balonky – a nástěnná malba z magnetického nátěru.

Vizitka architekta

Ing. arch. Jiří Nosek dokončil v roce 2012 studium architektury na Fakultě umění a architektury TUL. Věnoval se produktovému designu a návrhům rozměrných světelných instalací, později se vrátil zpět k architektuře. Spolupracoval s galerií a architektonickým studiem Kvalitář a loni v lednu si splnil sen: s kolegyní Ing. arch. Alenou Valovou založil vlastní studio Kvartýr. Více na www.kvartyr.com.

Umíte si představit život v takovém bytě? Dokázali byste žít v puristickém interiéru?

Reklama

Související témata: