Hlavní obsah

10 znaků, že k sobě patříte. A klape vám to! Řadíte se k těm šťastným?

Foto: Profimedia

Harmonický vztah s partnerem není jednoduché vytvořit. Jak poznat, zda se k sobě hodíte?Foto: Profimedia

Reklama

Ideální nebo aspoň průměrný? O svém vztahu si můžete myslet cokoli, ale to, jestli je v pořádku, harmonický a jiskřivý, určuje deset skutečností. Která položka není vaší silnou stránkou?

Článek

Žerty stranou, indicie, které určují potenciál vztahu a kompatibilitu partnerů, existují. Sestavil je portál Woman‘s Health, a vy teď díky němu máte možnost zjistit, jak na tom jste. Klape vám to? A patříte k sobě?

1. Oba jste pozitivní

„Pozitivní emoce jsou základem každého vztahu, protože zmírňují negace, které nás odstavují,“ říká vztahová expertka Jane Greer z New Yorku a naráží tak na studii univerzity v Chicagu, která potvrzuje, že každodenní výměna úsměvů mezi partnery může zajistit soulad a stabilitu vztahu. A prý když je jeden z partnerů vysoce pozitivní, výrazně klesá riziko konfliktů.

2. Držíte esemesky na minimu

Říkáte si „miluji tě“ ústně? Tak paráda. Podle Jane Greer je neustálé vypisování zpráv a řešení problémů přes písmenka velmi riskantní, neboť je nesmírně těžké zhmotnit svá přání a nespokojenost „do mobilu“. Proto pokud se spolu s partnerem bavíte „live“, jste oproti ostatním o krok napřed.

Foto: Profimedia

Vyznáváte lásku partnerovi přes sms, nebo osobně? Pro vztah je vždy lepší ta druhá variantaFoto: Profimedia

3. Nežijete jen sociálními sítěmi

Milujete kontrolu Instagramu, Facebooku nebo Twitteru a těsně před spaním lustrujete, kde je co nového? Špatně. Studie uveřejněná v magazínu Journal of Cyberpsychology potvzuje, že lidé, kteří používají sociální médium víc než jednou denně, nejsou ve vztahu spokojení. Naproti tomu, pokud usínáte spolu – bez mobilu a surfování – pořád k sobě máte blízko a vážíte si jeden druhého.

„V případě, že chcete eliminovat rizika, stanovte si pravidla platná pro oba,“ zároveň radí newyorský klinický psycholog Joseph Cilona. Hodina denně? Proč ne.

4. Máte k sobě fyzicky blízko

Jste pro sebe stvoření? To dokazuje i fakt, že se na veřejnosti držíte za ruku, objímáte se, líbáte, čili dodržujete tělesnou důvěrnost.

„Však taky mazlení a něha pomáhají udržovat fyzické spojení a intimitu ve chvíli, kdy se spolu nemilujete,“ dodává Jane Greer s tím, že mazlivé páry si přes doteky zachovávají sexuální energii.

5. Mluvíte o svých pocitech

Fakt, že se před partnerem nebojíte (s respektem) ventilovat svoje pocity, je taktéž velmi cenný. Vědci ze Státní univerzity Florida zjistili, že vyjádření hněvu a emocí v případě neshod je nezbytné pro pozdější řešení problémů. Považujte to za dobré lepidlo vztahů.

6. Pravidelně se milujete

Neklape to ve vztahu, neklape to ani v posteli. A obráceně. Intimita je jen další způsob komunikace, takže pokud to v jedné oblasti vázne, ve druhé se to dřív nebo později projeví. Pokud se na sebe vzájemně těšíte a sex máte pravidelně, je to dobré znamení.

Foto: Profimedia

Pokud se s partnerem pravidelně milujete a dáváte prostor dotekům a intimitě, je to pro váš vztah dobré znameníFoto: Profimedia

7. Máte shodné plány i názory

„Jste-li podobné osobnosti a sdílíte-li podobné názory o životě, máte k sobě blízko,“ dál popisuje Jane Greer s dodatkem, že důležitou roli hraje i respekt ke druhému. Bez něj to nejde!

8. Ve financích vládne harmonie

Podle průzkumu magazínu Money se 70 % párů hádá o financích. Nepatříte k nim, protože ve vašem vztahu je přesně dáno, za co kdo a kdy utrácí? Opravdu máte jasno? Dobrá zpráva. Pravděpodobně spolu vycházíte i v jiných oblastech.

9. Smějete se stejným vtipům

Studie zveřejněná v magazínu Journal of Western sděluje, že 75 % šťastných párů se společně zasměje aspoň jednou denně. A i další studie jsou zajímavé. Údajně 92 % ženatých mužů považuje za humor své manželky za pozitivní bonus. „Smát se stejným vtipům rovná se emocionálně ocenit partnera a udržovat se na stejné vlně,“ uzavírá Jane Greer.

10. Spojují vás podobné návyky v pití

Ze studie publikované v časopise Alcoholism: Clinical and Experimental Research, jíž se zúčastnilo 20 000 manželských párů, vzešlo, že manželé, kteří konzumují relativně stejné množství alkoholu, netíhnou k rozvodu. Pochopitelně se však jedná o menší dávky alkoholu, u partnerů-těžkých pijanů už mohou vznikat nedorozumění.

Tak co, klape vám to?

Reklama

Související témata:

Načítám