Hlavní obsah
3,6
(29)
Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Čekáte návštěvu a nemáte čas chystat žádné složité pohoštění? Jak jednou vyzkoušíte olivový chlebíček, už nikdy nebudete dumat, co dobrého připravit!

20 min.
Příprava
45 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 porci
  • 180 g hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 4 ks vejce
  • 150 g anglické slaniny
  • 100 g ementálu
  • 150 g oliv černých
  • 5 lžic olivového oleje
  • 150 ml mléka
  • 1 špetka pepře
  • 1 špetka soli
Na vymazání a vysypání formy
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce hrubé mouky
Článek

Postup

01.

Slaninu nakrájejte na kostičky, sýr nastrouhejte najemno a prosátou mouku smíchejte s práškem do pečiva.

02.

Vejce rozkvedlejte v mléce.

03.

Mouku s vaječnou směsí smíchejte, přidejte olivový olej a metličkou či ručním šlehačem dobře vyšlehejte.

04.

Poté do těsta vmíchejte sýr, slaninu a propláchnuté olivy.

Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

05.

Osolte a opepřete. Soli stačí málo, slanina, olivy i sýr jsou slané dost!

06.

Formu vymažte máslem a vysypte moukou nebo strouhankou. Pečte 15 minut při 200 stupních, pak teplotu snižte na 170 a pečte dalších 25–30 minut dozlatova.

07.

Chlebíček nechte krátce vychladnout, vyjměte z formy a nakrájejte na plátky, které můžete ještě rozdělit na 4 díly a podávat je jako jednohubky.

Tip: Do chlebíčku můžete použít různé druhy oliv, šunku, sušená rajčata, bylinky, kostičky fety, ořechy…

Reklama

Související témata:

Načítám