Hlavní obsah
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Zlatavé slané muffiny, které voní po pikantním čedaru, překvapí vaše strávníky při snídani, můžete je sebou zabalit jako sytou svačinu na výlet a zazáří jako netradiční příloha ke krémové polévce.

15 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
12 kusů
Budete potřebovat:
  • 150 g mrkve
  • 100 g mražené kukuřice
  • 150 g vyzrálého čedaru
    7
  • 250 g hladké mouky
    1
  • 2 lžičky prášku do pečiva
    1
  • 60 g másla
    7
  • 120 ml oleje
  • 180 ml podmáslí
    1
  • 3 ks vejce
    3
  • 1 lžička soli
  • 2 snítky čerstvého tymiánu
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup

01.

Nastrouhejte mrkev na jemném struhadle (budete potřebovat asi dvě středně velké mrkve). Do druhé mísy nastrouhejte sýr nahrubo. Rozpusťte máslo. Plech na muffiny vyložte papírovými košíčky a předehřejte horkovzdušnou troubu na 170 °C.

02.

Do mísy se sýrem prosejte mouku, prášek do pečiva, sůl a promíchejte. Přidejte strouhanou mrkev a kukuřici a znovu promíchejte tak, aby se mouka rovnoměrně rozptýlila. Ve větší nádobě dobře prošlehejte rozpuštěné máslo, olej, podmáslí, vejce a otrhané lístky tymiánu. Vlijte k moučné směsi a pár tahy lžící promíchejte – nešlehejte.

03.

Těstem naplňte košíčky na muffiny a pečte asi 20 minut do zlatavé barvy. Před podáváním nechte zchladnout.

A jaké recepty s mrkví znáte vy?

Energetická hodnota celkem pro 1 kus
Energie1 166,35 kJ
Bílkoviny8,51 g
Tuky18,9 g
Sacharidy18,59 g
Sůl0,81 g
SAFA5,88 g
Vláknina1,19 g
Cukry1,81 g
Související témata:

Načítám