Hlavní obsah

Olivový chlebíček

Foto: Mona Martinů
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
45 minut
Náročnost
nízká
Ingredience pro 1 porci
  • 180 g hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 4 vejce
  • 150 g anglické slaniny
  • 100 g sýru ementálského typu
  • 150 g oliv
  • 5 lžic olivového oleje
  • 150 ml mléka
  • pepř
  • sůl
Na vymazání a vysypání formy
  • máslo
  • hrubá mouka

Čekáte návštěvu a nemáte čas chystat žádné složité pohoštění? Jak jednou vyzkoušíte olivový chlebíček podle Dagmar Derré, už nikdy nebudete dumat, co dobrého připravit!

Článek

Postup

Krok 1: Slaninu nakrájejte na kostičky, sýr nastrouhejte najemno a prosátou mouku smíchejte s práškem do pečiva.

Krok 2: Vejce rozkvedlejte v mléce.

Krok 3: Mouku s vaječnou směsí smíchejte, přidejte olivový olej a metličkou či ručním šlehačem dobře vyšlehejte.

Krok 4: Poté do těsta vmíchejte sýr, slaninu a propláchnuté olivy.

Foto: Mona Martinů

Krok 5: Osolte a opepřete. Soli stačí málo, slanina, olivy i sýr jsou slané dost!

Krok 6: Formu vymažte máslem a vysypte moukou nebo strouhankou. Pečte 15 minut při 200 stupních, pak teplotu snižte na 170 a pečte dalších 25–30 minut dozlatova.

Krok 7: Chlebíček nechte krátce vychladnout, vyjměte z formy a nakrájejte na plátky, které můžete ještě rozdělit na 4 díly a podávat je jako jednohubky.

Tip: Do chlebíčku můžete použít různé druhy oliv, šunku, sušená rajčata, bylinky, kostičky fety, ořechy…

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama