Hlavní obsah

Měsíc s food blogerkou: Čekáte návštěvu? Upečte olivový chlebíček!

Foto: Mona Martinů

Vypadá sice nenápadně, ale Dáša už se bez něj nemůže u přátel ukázat. Brzy pochopíte proč!

Čekáte návštěvu a nemáte čas chystat žádné složité pohoštění? Jak jednou vyzkoušíte olivový chlebíček podle Dagmar Derré, už nikdy nebudete dumat, co dobrého připravit!

Článek

Vaření s food blogerkou Dášou je snadné a velmi chutné. Věřte tomu, že jakmile tenhle super vláčný chlebíček někomu nabídnete, už bez něj v poklidu neproběhne žádná návštěva. Ale ničeho se nebojte, suroviny můžete snadno obměňovat podle toho, co máte zrovna doma, a těsto umícháte v jedné míse během chvilky. Takže dejte chladit víno a můžeme začít!

Olivový chlebíček

Na 1 větší formu na chlebíček potřebujete: 180 g hladké mouky, 1 lžičku prášku do pečiva, 4 vejce, 150 ml mléka, 5 lžic olivového oleje, 150 g míchaných oliv (vypeckované, plněné, černé, zelené), 100 g sýra (nejlépe ementálského typu), 150 g anglické slaniny, pepř, sůl, máslo a hrubou mouku na vymazání a vysypání formy

Foto: Mona Martinů

Mimo oliv, sýra a slaniny můžete použít čerstvé bylinky, sušená rajčata nebo třeba fetu

Postup: Slaninu nakrájejte na kostičky, sýr nastrouhejte najemno a prosátou mouku smíchejte s práškem do pečiva. Vejce rozkvedlejte v mléce. Mouku s vaječnou směsí smíchejte, přidejte olivový olej a metličkou či ručním šlehačem dobře vyšlehejte. Poté do těsta vmíchejte sýr, slaninu a propláchnuté olivy. Osolte a opepřete. Soli stačí málo, slanina, olivy i sýr jsou slané dost!

Foto: Mona Martinů

Slaninu nakrájejte na kostičky

Foto: Mona Martinů

Vmíchejte nastrouhaný sýr, nakrájenou slaninu i celé olivy (ty samozřejmě bez pecky)

Formu vymažte máslem a vysypte moukou nebo strouhankou. Pečte 15 minut při 200 stupních, pak teplotu snižte na 170 a pečte dalších 25–30 minut dozlatova. Chlebíček nechte krátce vychladnout, vyjměte z formy a nakrájejte na plátky, které můžete ještě rozdělit na 4 díly a podávat je jako jednohubky.

Foto: Mona Martinů

Takto velké chlebíčky upečete z uvedeného množství surovin dva

Tip: Do chlebíčku můžete použít různé druhy oliv, šunku, sušená rajčata, bylinky, kostičky fety, ořechy…

Foto: Mona Martinů

Pečivo, olivy, sýr i uzenina v jednom? Jedině v tomto vláčném chlebíčku!

Dali byste si k pivu nebo vínu podobné občerstvení ve stylu „vše v jednom“?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama