Hlavní obsah

Domácí tatarka 3x jinak: S kapary, citronem a šalotkou

Foto: Jakub Jurdič

Tatarku si můžete nachystat doma. I s majonézou!Foto: Jakub Jurdič

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Není nad domácí tatarku! Jak ale odhalit ten nej recept? Nepátrejte! Otestovali jsme pro vás hned tři. A známe vítěze i přesný postup!

Článek

Základem každé tatarské omáčky je majonéza. A jelikož jsme výzvu najít tu nejlepší 100% domácí tatarku vzali z gruntu, vlastnoručně jsme připravili pro experiment i majonézu. Tady je celý postup spolu s recepty a hodnocením naší redakce.

Majonéza krok po kroku

Na základní dávku budete potřebovat:250 ml rostlinného oleje, 2 žloutky, 1 citron, 1 lžičku plnotučné hořčice, sůl

Foto: Jakub Jurdič

Základ majonézy tvoří žloutky a olejFoto: Jakub Jurdič

Pár surovin, a jaká dobrota z toho vznikne, že? My jsme používali slunečnicový olej, někteří výrobci balených majonéz používají řepkový. Z citronu si nachystejte šťávu, připravte si středně velkou mísu s kulatým dnem, ruční šlehač nebo metličku (a k ní i hodně sil), a jde se na to!

Foto: Jakub Jurdič

Žloutky zbavte i bílých zbytečků bílků, které se mohou na povrchu přichytitFoto: Jakub Jurdič

Do mísy vklepněte dva žloutky, přidejte hořčici, špetku soli, lehce promíchejte a směs dejte do lednice odstát asi na čtvrt hodiny. Až pak můžete pokračovat.

Foto: Jakub Jurdič

Lžičkou promíchejte žloutky, hořčici a špetku soliFoto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Olej přilévejte po kapkách, až později můžete tempo zrychlitFoto: Jakub Jurdič

Začněte šlehat žloutky, přičemž v delších intervalech přidávejte po kapkách olej. Vždy ho důkladně zašlehejte, jinak by se vám mohlo stát, že se směs srazí. Chce to jen trpělivost a pozorné oko. Když se vám podaří zašlehat asi polovinu oleje, uvidíte, že majonéza je poměrně tuhá. Zřeďte ji citronovou šťávou, opět záleží na oku, ale my doporučujeme nalít ¾ získané šťávy z jednoho plodu. Pak opět popadněte metličku nebo mixér a všlehejte do základu zbytek oleje, už můžete přilévat o něco rychleji. A je hotovo!

Foto: Jakub Jurdič

Takhle by měla hotová majonéza vypadatFoto: Jakub Jurdič

Tatarka č. 1: S kapary a petrželkou

Na 4 porce potřebujete:200 ml majonézy, 1 kyselou okurku, 1 lžíci kaparů, 1 lžíci citronové šťávy, snítku čerstvé petrželky, sůl a pepř

Postup: Okurky a kapary nasekejte najemno, petrželku také. K majonéze vše přidejte, doplňte citronovou šťávu, dochuťte solí a pepřem. Nechte uležet a podávejte.

Verdikt:Není špatná, ale chybí nám v ní výraznější struktura, kterou by vytvořila cibule. Ale po uležení v lednici byla moc dobrá! Stavíme ji na druhé místo.

Foto: Jakub Jurdič

Varianta s nasekanými kapary a okurkouFoto: Jakub Jurdič

Tatarka č. 2: Citronová

Na 4 porce potřebujete:4 lžíce majonézy, 2 lžíce kremžské hořčice, citron, sůl a pepř

Postup:Chtěli jsme zkusit i zcela odlišnou verzi, proto jsme se pustili do citronové tatarky. Návod je prostý. Citron dobře omyjte, nastrouhejte jeho kůru najemno a promíchejte ji spolu s majonézou, hořčicí, solí i pepřem. Hotovo!

Foto: Archiv firem

Tyhle misky budou vašim dipům či tatarkám slušet!Foto: Archiv firem

Verdikt:Je to jen výrazněji ochucená majonéza. K rybě by chutnala báječně, k domácím hranolkům to pro nás bylo trochu málo. Tedy třetí, ale obhájené místo.

Foto: Jakub Jurdič

Je libo citronové tóny?Foto: Jakub Jurdič

Tatarka č. 3: S lákem z okurek a šalotkou

Na 4 porce potřebujete: 200 ml majonézy, 1 lžičku plnotučné hořčice, 1 lžičku worcesteru, 1 středně velkou šalotku, 2 lžíce láku z okurek, 1 kyselou okurku, snítku petržele, sůl a pepř

Postup: Okurku nastrouhejte najemno, šalotku nakrájejte najemno. Petržel nasekejte. Do majonézy pak přidejte hořčici, worcester, šalotku, lák z okurek, okurku, petržel a nakonec i sůl a pepř. Promíchejte, nechte uležet, a můžete si pochutnávat.

Verdikt:To je vítěz! Bohatá struktura, šalotka v ní má své místo a lák z okurek zafungoval jako skvělé dochucovadlo. Pokud hledáte pravou nešizenou domácí tatarku, je to tahle.

Foto: Jakub Jurdič

Náš vítěz!Foto: Jakub Jurdič

A jak ji děláte vy? S cibulí, nebo bez? A co kapary? Zapojte se do diskuse pod článkem nebo přidejte tipy do rubriky Vaše recepty.

Reklama

Načítám