Hlavní obsah

2 kila dolů za 90 minut?! Jde to!

Foto: Zbyněk Prokop

Připravte se na náročnější cvičení, které stojí za toFoto: Zbyněk Prokop

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Pro začátečníka je důležité napoprvé přežít!" říkala nám před hodinou cvičení v horku a obrovské vlhkosti trenérka Míša. To jsem ještě netušila, že po hodině a půl odejdu o dvě kila lehčí a nabitá spoustou energie. Tahle silně návyková činnost má své jméno. Bikram jóga! Nenechte si ujít video přímo z místa činu!

Článek

Spousta z vás spolubojovnic psalo, že je to super a motivující cvičení, a tak jsem je šla také vyzkoušet. Moc jsem se těšila, protože mám ráda jógu i powerjógu. Bikram jóga se ovšem se svými dvěma sestrami v žádném případě nedá srovnávat. Čekala jsem příjemnou hudbu, pomalé pohyby a celkový relax, při kterém nebudu myslet na nic jiného než na pozitivní proudění energie. Myslela jsem, že jediné, co budu muset zdolat, je obrovské 42stupňové vedro a vlhkost ve cvičebním sále. To paradoxně bylo to nejjednodušší!

Jak jsem válčila s teplem na Bikram józe a že to není brnkačka se můžete přesvědčit na našem videu. I kameraman Zbyněk se pořádně zapotil!

{stream-video}

Je to droga!

I když jde v Bikram józe o protahování svalů, šlach a páteře všemi směry, není to leháro a zároveň není ani důležité, jestli se ohnete dostatečně hluboko. Nejdůležitější je provádět cviky správně, k čemuž vás neustále motivuje a pobízí neúnavná instruktorka. A proto zapomeňte na všechno, co jste dosud o józe slyšely. Bikram jóga, to je velmi dynamická hodina a půl plná póz převzatých z Hatha jógy (fyzické jógy) a několika dýchacích cvičení. Každý cvik přesně navazuje na další, aby z toho tělo mělo co největší užitek. Pořadí jednotlivých poloh se nemění, a i přes to sem chodí stovky lidí znovu a znovu. Tělo se po cvičení cítí a vypadá tak dobře, že je to silně návykové!

Hlavně neomdlít!

Jako nováčci jsme dostali instrukce: vydržet, nedýchat pusou, pokud k tomu nebudeme vyzváni, pít jen na povel. A když nám bude špatně, sednout si na kolena, aby na nás cvičitelka viděla. Dokud budeme červení, je to v pohodě. Povely mi lezly prvních pět minut na nervy, chtěla jsem klid. Ale když jsem poprvé málem padla do mdlob, což je prý u začátečníků normální, přemýšlela jsem jen o tom, jak tu hodinu a půl přežiju. Instruktorka Míša mi pak vysvětlila, že povely musí být tímhle způsobem interpretované, protože jinak by účastníci v tom teple usnuli. Mdloby na mě šly pak ještě asi třikrát. Poslední půlhodinu jsem však pocítila výrazné zlepšení.

Proč to teplo?

Díky teplu jste mnohem ohebnější a tělo neztrácí svou tělesnou teplotu. Díky pocení dochází současně i k detoxikaci. Teplo navíc otevírá póry a čistí pleť. V neposlední řadě se nastartovává spalování tuků. Pro cvičení nejsou žádná omezení, vyjma těhotných žen v počátečním stadiu těhotenství.

Foto: Zbyněk Prokop

Bikram jógu vyzkoušela Míša na vlastní kůžiFoto: Zbyněk Prokop

Kolik spálíte

Za 90 minut spálíte 350 až 1200 kalorií. Na začátku se vyplatí chodit obden, aby si organismus zvykl. Pak už bez toho nemůže být, jak mi potvrdily v rozhovoru všichni účastníci naší hodiny, kterým naštěstí přítomnost kamery vůbec nevadila. Když už zvládáte, stačí chodit 2 – 3krát týdně a pište si, že váhový rozdíl poznáte na sobě velmi rychle. Já jsem za hodinu a půl vypotila 2 kilogramy. Je jasné, že to byla převážně voda. Ale cením si toho, protože patřím mezi ty ženy, kterých se voda drží zuby nehty a kvůli ní mívám také váhové problémy. Když pominu váhu, Bikram jóga dokáže vymodelovat opravdu pěkné tělo, což jsem viděla na ostatních, kteří na rozdíl ode mě neměli problém vzít si na hodinu plavky. Dobrá zpráva pro dietářky: při cvičení se stabilizuje i hormonální hladina a snižuje se chuť k jídlu.

Instrukce před první hodinou

Na sebe si vezměte plavky, kraťasy nebo krátké legíny, přiléhavé tílko nebo sportovní podprsenku. Nezapomeňte na 2 ručníky (jeden na cvičení a druhý do sprchy) a velkou láhev s neperlivou vodou. Před cvičením se doporučuje minimálně 2 hodiny nejíst a nepít alkohol či srdce stimulující nápoje, jako je káva. Ráno rozhodně nechoďte cvičit na lačno, ale ani se kdovíjak necpěte. Postačí lehká snídaně. Celý den je potřeba dodávat tělu pravidelně dostatek tekutin.

Z cvičení jsem byla nadšená a hned jsem si domluvila další hodinu. A kdy to půjdete vyzkoušet vy?

Snažíte se také změnit životní styl? Podařilo se vám se mnou shodit nějaká kila? Pojďte mi o tom říct na michaela.capkova@prozeny.cz a staňte se motivací pro ostatní, které se ještě nerozhoupaly. Spoustu praktických informací navíc získáte na Facebooku nebo v poradně Michala Šubra. A které tuky jsou pro tělo zdravé nebo naopak, se můžete dočíst v mém aktuálním deníčku. Hubnutí zdar a zdraví zvlášť!

Načítám