Hlavní obsah

3 jídla, díky kterým si čočku zamilujete

Foto: Mona Martinů

Máme pro vás tři adepty na vytlačení čočky na kyselo jako její nejčastější úpravy!

Jak na Nový rok… proč si ale přísun peněz neposichrovat i v pololetí? Čočka nám možná navzdory pořekadlu nepřinese zázračné jmění, ale potěšení z dobrého a dostupného jídla určitě ano.

Článek

Nejenže za jídla z čočky nedáte majlant, ale kromě dalších živin obsahuje i spoustu bílkovin a dnes už je běžně k dostání i její červená varianta. Ta si skvěle rozumí s indickým kořením, čehož využijete v koláči ze špaldové mouky a sezamu. Lehce exotický je i pokrm z rýže basmati a naší „obyčejné“ čočky, který si vás získá svou jednoduchostí, ale překvapivě dobrou chutí. Nechybí ani recept na salát, který si můžete usnadnit koupí již uvařené čočky. Takže s chutí do experimentu!

Špaldový koláč s tahini a červenou čočkou

Na formu o průměru 28 cm potřebujete: 150 g špaldové mouky, 3 lžíce tahini (sezamové pasty), 75 ml vody, sůl, 2 lžíce rostlinného oleje, 1 velkou cibuli, 2 červené papriky, 2 stroužky česneku, 150 g červené čočky, 140 g rajčatového protlaku, chilli, zázvor, kari, kurkumu, mletý římský kmín, tandoori masala, pepř, šťávu z půlky citronu, sezam na posypání (lze vynechat)

Foto: Mona Martinů

Nebojte se experimentovat s druhy čočky! Červená je rychleji hotová a spolu s výrazným kořením tvoří do slaného koláče perfektní náplň.

Postup: Těsto vypracujte snadno v mixéru: mouku, tahini, půl lžičky soli a vodu rozmixujte na hladkou hmotu, kterou rozválejte (ani není třeba podsypávat, nelepí se) na kruh větší, než je vaše forma, a natlačte ho do ní. Cibuli nakrájejte najemno a nechte zesklovatět na oleji.

Přidejte nasekanou papriku, nechte trochu změknout a vmíchejte česnek s kořením: kdo má rád pikantní, dá špetku chilli, jinak použijte jen asijské koření, co máte po ruce: já dala špetku mletého zázvoru a po vrchovaté lžičce kari, kurkumy, římského kmínu a tandoori masaly. Nic se nestane, když nebudete mít všechno, protože základ je kari, kterým rozhodně nemusíte šetřit – čočka snese hodně koření.

Nechte chvilku rozvonět a vmíchejte čočku s rajčatovým protlakem a lžičkou soli. Zalejte asi půl litrem vody a povařte do změknutí, v případě potřeby ještě přilejte vodu. Na závěr vmíchejte citronovou šťávu a podle chuti osolte a opepřete. Nalejte na připravené těsto a pečte asi půl hodiny při 180 stupních, v půlce pečení můžete na ozdobu posypat sezamem. Koláč je skvělý teplý i studený a výborně se doplňuje třeba s rukolovým salátem.

Čočkovo-rýžová mujaddara s cibulí

Na 6 porcí potřebujete: olivový olej, 3 velké cibule, hrnek hnědé čočky, hrnek rýže basmati, 2 lžičky římského kmínu, ½ lžičky mleté skořice, sůl, čerstvou mátu nebo koriandr, šťávu z 1 citronu, bílý jogurt k podávání

Foto: Mona Martinů

Mujaddara se tradičně podává studená, ale já jsem to čekání samozřejmě nevydržela, a musím říct, že ani vlahá není k zahození! Kombinace skořice, římského kmínu a luštěnin je na východě léty ověřená

Postup: Základem tohoto pokrmu ze Středního východu je směs čočky a rýže ochucená římským kmínem, a hlavně velkým množstvím opečené cibule. Jednu cibuli nakrájejte nadrobno a nechte zesklovatět na dvou lžících oleje. Přidejte propláchnutou čočku, zalejte třemi hrnky vody a 20 minut povařte. Poté vmíchejte rýži, skořici, kmín a lžičku soli a dovařte do změknutí rýže, v případě potřeby ještě podlijte.

Mezitím na třech lžících oleje opečte doměkka zbylé dvě cibule nakrájené na kolečka. To může trvat až půl hodiny. Na závěr cibulku trochu osolte, do čočky vmíchejte nasekanou mátu nebo koriandr a citronovou šťávu. Jídlo podávejte zastudena (nejlépe chutná druhý den) ozdobené kolečky opečené cibule a doplněné bílým jogurtem a salátem.

Čočkový salát se slaninou a špenátem

Na 4 porce potřebujete:300 g uvařené čočky (hnědé nebo zelené), 100 g slaniny, 2 stroužky česneku, 100 čerstvého špenátu (nic nezkazíte ani polníčkem nebo rukolou), ½ lžičky soli, pepř, 2 lžíce olivového oleje, 2 lžíce balzámového octa

Foto: Mona Martinů

Určitě nevynechejte balzamico, salát ochutí a příjemně okyselí

Postup:Slaninu nakrájejte na kostičky a nechte na pánvi nasucho vyškvařit. Kdyby se přichytávala, přidejte trošku oleje. Na závěr přidejte česnek nakrájený na plátky a nechte chvíli rozvonět. Čočku smíchejte se špenátem, přidejte slaninu s česnekem a zálivku z olivového oleje, balzamika, soli a špetky pepře. Pořádně promíchejte a podávejte teplé nebo studené.

Inspirovaly vás dnešní recepty k přípravě této dostupné „superpotraviny“?

ynezorPumanzeSaNyknalC