Hlavní obsah
0,0
(0)
Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Aktualizováno

Jak na Nový rok… proč si ale přísun peněz neposichrovat i v pololetí? Čočka nám možná navzdory pořekadlu nepřinese zázračné jmění, ale potěšení z dobrého a dostupného jídla určitě ano.

Neuvedeno
Příprava
Neuvedeno
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 porci
Jídlo
  • 1 ks citronové šťávy
  • 1 špetka pepře
  • 1 lžíce celého římského kmínu
  • 1 lžíce mleté kurkumy
  • 1 lžíce kari koření
  • 1/4 lžičky čerstvého zázvoru
  • 1 špetka chilli
  • 140 g rajčatového protlaku
  • 150 g červené čočky
  • 2 stroužky česneku
  • 2 ks paprik
  • 1 ks cibule
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 1 lžička soli
  • 75 ml vody
  • 150 g špaldová mouka
  • 1 lžíce pasty tahini
Článek

Těsto vypracujte snadno v mixéru: mouku, tahini, půl lžičky soli a vodu rozmixujte na hladkou hmotu, kterou rozválejte (ani není třeba podsypávat, nelepí se) na kruh větší, než je vaše forma, a natlačte ho do ní. Cibuli nakrájejte najemno a nechte zesklovatět na oleji.

Přidejte nasekanou papriku, nechte trochu změknout a vmíchejte česnek s kořením: kdo má rád pikantní, dá špetku chilli, jinak použijte jen asijské koření, co máte po ruce: já dala špetku mletého zázvoru a po vrchovaté lžičce kari, kurkumy, římského kmínu. Nic se nestane, když nebudete mít všechno, protože základ je kari, kterým rozhodně nemusíte šetřit – čočka snese hodně koření.

Nechte chvilku rozvonět a vmíchejte čočku s rajčatovým protlakem a lžičkou soli. Zalejte asi půl litrem vody a povařte do změknutí, v případě potřeby ještě přilejte vodu. Na závěr vmíchejte citronovou šťávu a podle chuti osolte a opepřete. Nalejte na připravené těsto a pečte asi půl hodiny při 180 stupních, v půlce pečení můžete na ozdobu posypat sezamem. Koláč je skvělý teplý i studený a výborně se doplňuje třeba s rukolovým salátem.

Reklama

Související témata:

Načítám