Hlavní obsah

3 originální nápady, jak ozdobit dort. Zvládne je každý!

Foto: Jakub Jurdič

Zdobení dortů doma? Jde to!Foto: Jakub Jurdič

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chystáte rodinnou oslavu, chcete upéct dort, ale chybí vám nápady, jak ho ozdobit? Pro tentokrát nechte klasiku stranou. Připravili jsme pro vás tři tipy, které s trochou šikovnosti hravě zvládnete!

Článek

Jeden pro úplné začátečníky, druhý tip pro mírně pokročilé a třetí pro ty, kdo si chtějí vyhrát. Porce zdobicí inspirace už na vás čeká a je jen na vás, co z toho využijete!

Hrátky se šlehačkou

Potřebujete: asi 750 ml vyšlehané smetany, sušenky

Pokud nemáte času nazbyt a baví vás nedbalá elegance, tento styl je pro vás ten pravý. Šlehačku vyšlehejte do tuha tak, aby byla hladká a lesklá. Dvěma třetinami jí potřete dort ze stran i z vrchu. Zbylou šlehačku navršte nahoru do nepravidelných kopečků.

Foto: Jakub Jurdič

Vystačíte si se šlehačkou, lžící a sušenkamiFoto: Jakub Jurdič

Strany dortu uhlaďte nožem a přilepte k nim sušenky, hezky vypadají třeba kytičky nebo srdíčka. Pak vezměte lžíci, namočte ji do horké vody, otřete, a jemným tahem začněte nepravidelně uhlazovat kopečky na vršku. A máte hotovo!

Foto: Jakub Jurdič

Snadné i efektníFoto: Jakub Jurdič

Ombré dort

Potřebujete:asi 1 litr smetany ke šlehání, potravinářské barvy (červenou a růžovou), 4 sáčky k jednorázovému zdobení, zdobičky

Ombré je v módě nejen ve světě vlasových stylingů, ale už i v ráji dortů! Jak toho využít? Zkuste dort, na kterém volně přecházejí barvy. Smetanu vyšlehejte do tuha, část zní použijte k potření dortu ze všech stran a zbytek rozdělte na čtyři části. Jeden z dílů nechte bílý, další obarvěte do světle růžova, sytě růžova a poslední do červena. Obarvenou šlehačkou pak naplňte jednotlivé sáčky.

Foto: Jakub Jurdič

Nechte jednu barvu volně plynout do druhéFoto: Jakub Jurdič

My jsme na zdobení použili čtyři různé zdobičky, abychom ještě umocnili pocit jakéhosi chaosu. Pokud toužíte po uhlazenější variantě, určitě zakončete všechny zdobicí sáčky zdobičkou s hladkým kruhovým otvorem. Začněte zdobit ze strany dortu. Vždy hubičkou nastříkejte menší kopeček a tupou špičkou nože ho rozmázněte směrem doprava. Pokračujte směrem dolů, střídejte barvy od bílé po sytě červenou. Pak se přesuňte o kousek do prava s tím, že nezapomeňte posunout barvy ob jednu. Vršek dortu pak zdobte do soustředných kruhů.

Foto: Jakub Jurdič

Pokud toužíte po uhlazenějším dojmu, použijte zdobičku s kulatým otvoremFoto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Jak moc budou barvy výrazné, je na vásFoto: Jakub Jurdič

Elegance s potahovací hmotou

Potřebujete: 750 g bílé potahovací hmoty na dorty (s mandlovou příchutí), vykrajovací ozdobnou lištu s motivem půl obloučků, 250 ml máslovo-pudinkového krému

Dort potřete ze stran i svrchu pudinkovým krémem. Díky tomu na něm bude potahovací hmota dobře držet. Hmotu rozdělte na poloviny, tu první rozválejte, přeneste na dort, uhlaďte a začistěte (návod, jak na to, najdete v tomto článku). Zbytek také rozválejte (vyplatí se vál posypat moučkovým cukrem) a pomocí vykrajovátka na ozdobné lišty vše proměňte v proužky s vlnovkami.

Foto: Jakub Jurdič

Pokud jste s potahovací hmotou nikdy nepracovali, tohle je dobrý začátekFoto: Jakub Jurdič

Teď už jen jednotlivé lišty přenést na dort. Začněte od shora, k lepení vždy postačí proužky potřít vodou. Hranou dlaně přitiskněte, případně zahlaďte zdobicí kosticí. Pokračujte, dokud dort nepokryjete až dolů. A je to!

Foto: Jakub Jurdič

Bílá elegance je na světěFoto: Jakub Jurdič

A jaké jsou vaše osvědčené tipy na zdobení? Přidejte je do diskuse pod článkem nebo do rubriky Vaše recepty!

Reklama

Načítám